Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Мартин Димитров: ГЕРБ не е партия, а замаскирана администрация - по образа на БКП

ГЕРБ не е партия, а замаскирана администрация - по образа на БКП

Бойко Борисов - един от най-младите комунисти в България (член на БКП още на 18-годишна възраст), комсомолски секретар и член на БКП, майор от УБО, отгледан от полковник от МВР, напуснал системата на МВР в зората на 90-те години, за да остане партиец

Цветан Цветанов – комунист, служител в ДС! (Седмо управление). Осиновен от баба си и дядо си – активни борци, за да бъде приет БЕЗ приемен изпит във ВУЗ! Баща му е бил също член на БКП и личен шофьор на Григор Шопов!

Вярно ли е, че ако изкъпете 5 гербаджии, ще излязат поне 6 „чисти“ комунисти?

75% от ръководителите на "дясно"-комунистическата ГЕРБКП са бивши леви комунисти – начело с лидера си

Комунистите в ГЕРБ са повече от БСП!

Хитрите деца на Лукавия: Един от най-младите някога членове на БКП, израснал в семейство на комунисти – По наглост и лъжа е първи в ЕС!

Осъдете комунизма и ВИЕ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Г-н Димитров, като рекламен експерт как оценявате днешните шансове на премиера Борисов да опакова и да продаде себе си на българските площади, в Европа, на американците и на Путин? При това - едновременно и изгодно?

Ще върна лентата малко назад. Той се беше опаковал и продал добре след раздялата с Цветанов. Всъщност той замени Цветанов с джипка и митологизира образа си в едно високопроходимо пътешествие към нашия просперитет. Ние си седим и си говорим, той през това време пътува, работи и осигурява благоденствието ни. В европейски план пък си беше извоювал една независимост от типа на Ценко Чоков (става дума за скандалния кмет на с. Галиче - бел. ред.): периферен човек със специфичен натюрел, който е генерално надежден – винаги е лоялен, не пита и приема безусловно чуждите позиции. Коронавирусът пропука тази негова обвивка, защото той реши да вземе повече власт и да авторитаризира ситуацията с помощта на приближените си медии.

Те не разбират много от фини опаковки.

Те не разбират, но са много и стигат до голяма публика. Борисов - на теоретично достъпен език, говори пълни глупости и това още повече го раздалечава с площада, от който той всъщност е избягал.

От един предполагаемо негов разговор стана ясно, че той гледа доста снизходително на европейските политици, които иначе потупва по рамената.

Това е класически балкански тарикатлък на байганьовско ниво. Не бях изненадан нито от тона, нито от думите му. Не съм сигурен дали Борисов участва в какъвто и да е диалог с Европа. Той по-скоро е слушател и реципиент.

Създава се впечатление, че поне в ЕНП са доволни от тази постановка – Борисов нито е Качински, нито е Орбан - не се зъби и създава комфорт на политическото си семейство, а България, Унгария и Полша са трите точки с най-остри сигнали за корупция и неспазване на върховенството на закона. Една по-рязка позиция на ЕНП би ли ускорила евентуалната оставка на правителството?

Не мога да преценя дали Борисов изобщо има възможност за действието оставка. За разлика от ситуацията при Орешарски, сега е по-сложно, заради външнополитически фактори, задкулисието, плюс цялата администрация на ГЕРБ, която няма алтернатива на Борисов.

Общата администрация на ГЕРБ се изчислява на над половин милион човека.

Толкова. ГЕРБ не е партия в класическия смисъл на думата, това е администрация, маскирана като партия. Както беше БКП едно време.

Предстои Борисов да се опакова за продажба пред двата най-големи политически павилиона в света – американският и руският, а по средата ще застане съдържанието на газовата тръба, наричана от него „Балкански поток“. На кого ще заложи той – на Тръмп или на Путин?

Борисов се е самозаблудил, че може да играе тази игра, а тя е много сложна. С тарикатлъците от Брюксел няма да му се получи.

Очаквате ли от тази посока да дойде развръзката на политическата криза у нас?

Външнополитическите фактори са важни, но поради спецификата на мафиотско-олигархичния ни контекст не знам кое ще надделее.

По отношение на руския фактор, как си обяснявате поведението на част от родните антикомунисти, които проявяват здрав догматизъм и смятат, че точно Борисов пази България от московските зависимости?

Отговорът ми е по-скоро комуникационен. Борисов зорлем направи Радев фактор в политиката. И това стана в резултат на обикновена глупост. А президентството беше мечтаният златен венец в кариерата на премиера. Нещо, което вече няма как да се случи.

Как в средите на сравнително интелигентни хора се задържат мантрите, че Борисов ни пази от Москва, и че ГЕРБ е дясна политическа сила?

Не съм вярвал, че първата и изключително банални опорна точка, между другото позната ни от практиките на националсоциализма, ще мине толкова лесно.

Национализациите, унищожаването на частни бизнеси, вдигането на данъци и увеличаването на администрацията признаци за дясна политика ли са?

Това са народняшко-криминални действия. Но очевидно са успели да втълпят на някои хора, че действително ни пазят от комунистите. И че алтернатива няма.

Какво ще кажете за безплатните привърженици на ГЕРБ?

Борисов създаде едно царство на угодия, в което всички да се чувстваме горе-долу окей. И да се съизмерваме със самите себе си, а не с останалите народи и държави.

Как точно ГЕРБ закриляше бизнеса през последните 11 години?

За участие в обществените поръчки критериите са малоумни. А това влияе много на реалната икономика. Вместо всички да правим добри проекти и да развиваме пазара, щем не щем му образуваме дъмпинг. Ярък пример за некомпетентно управление.

Некомпетентността е едната страна на нещата. В журналистическите среди публична тайна е, че рекламният пазар, от който зависи оцеляването на медиите, е монополизиран с цел политическа употреба – телевизиите, например.

Не е много сложно, защото те са само две. Въпросът е дали са независими.

С риск да прескочим в зоната на пиара, да огледаме отново рекламните опаковки. Докато Борисов играе Батман, Гешев се превъплъщава в Левски, Линкълн и Божия инструмент. Как изглеждат тези похвати в очите на рекламния експерт?

Съвсем различно е при двамата. Гешев, за разлика от Борисов, няма нужда да се продава. Той е назначен там и няма поведението на човек, който иска да акумулира или да запази определени гласове. Гешев не се държи като избираем, а като избран. Не знам кой го е посъветвал относно каскетния образ, но след като стана главен прокурор, той, заедно с каскета, си поръча нова суперскъпа кола и се премести в луксозен държавен дом. Тоест - за кратко време се опита да покрие всички дефицити, които очевидно е имал. Човек, който иска да го изберат, не си купува кола за 200 000 лв., а за 60 хиляди. Общото между Борисов и Гешев е, че и двамата се движат по малките населени места, в търсене на хибриден народен образ. Иначе това, което върши Гешев, би следвало да го прави МВР.

Като стигнахме до МВР, протестът забеляза странни надписи на английски по някои полицейски одежди, които в превод звучат така: "Един изстрел. Един убит. Аз решавам. Никакви угризения!". Това полицейска комуникация ли е?

Това показва тотална разруха и безконтролност в самото министерство. Чух, че била инициатива на хора от полицията, които по този начин се разпознавали помежду си.

Някакво вътрешно общество във вътрешното министерство?

Да. Не бих се учудил да е най-обикновена кретения. Според министър Терзийски, това били тренировъчни униформи, а основните били на пране. Усещането е за паравоенна сила, не за национална сигурност.

Обикновено когато в залата стане шумно, Доган и неговият скрит център на властта бързо се скриват зад завесата. Сега отново името му започва да заглъхва по улиците.

Да, това е проблемът на обществото да приоритизира.

Още Радичков разсъждаваше върху проблема за монологичността на българина.  В обществото днес диалозите от монолози ли са съставени?

Борисов е силно монологичен човек. Седи с гръб към нас и ни съобщава своите решения. Именно заради това си поведение, той пропусна възможността за диалог. Протестът също не води диалог с него, защото има много ясни изисквания.

Разговора води: Емил Янев

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://www.banker.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!