Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Предложението на ГЕРБ не е за нова конституция или за реформа в съдебната система, а за укрепване позициите на главния прокурор и оцеляване на управляващите: Национален юридически клуб към ПП ДСБ

Image may contain: text

Предложението на ГЕРБ не е за нова конституция или за реформа в съдебната система, а за укрепване позициите на главния прокурор и оцеляване на управляващите

ИЗПОЛЗВАНЕ НА ЗАКОНИТЕ ЗА ЛЕГАЛИЗИРАНЕ НА ЗЛОТО

От Националния юридически клуб на ДСБ с притеснение следим опитите на г-н Борисов и ПП ГЕРБ да запазят властта възможно най-дълго и на всяка цена. С внесеното предложение от името на народните представители на ПП ГЕРБ, представено като предложение за „нова конституция“, управляващите показват, че не са в състояние дори да поемат инициативата за съществени и реални промени, от които съдебната система има спешно нужда, още по-малко да ги осъществят. Министър-председателят показа, че не разбира защо хората са на улицата и искат оставката му заедно с тази на главния прокурор, нито има волята и силите да направи необходимите реформи.

Предложеният проект е далеч от анонсираното желание за „нова конституция“. На практика съдържа няколко предложения за промяна в действащата Конституция, които в основната си част могат да бъдат реализирани и от обикновено НС. Над 90 процента от текстовете са в сега действащата Конституция, като в цели глави няма дори една запетайка променена. Недоумение буди по какво точно са работили юристите от ГЕРБ от 2014 г., но че не е нова конституция е видно за всички.

Опитът на г-н Борисов да демонстрира воля за реална реформа в съдебната система са повече от жалки. Основният проблем – липсата на механизми за отчетност и отговорност на главния прокурор, остава нерешен. Създаването на два независими съдебни съвета на съдиите и на прокурорите е само формална промяна, която не решава проблемите в съдебната система. Съдиите, избрани директно от съдии, отново няма да имат мнозинство в Съдебния съвет на съдиите, а главният прокурор продължава да бъде на практика недосегаем, тъй като не са осигурени никакви механизми за неговата отчетност и отговорност.

Подкрепяме въвеждането на института на индивидуалната конституционна жалба и напомняме на юристите от ПП ГЕРБ, че тази промяна не изисква свикване на ВНС.

Единствените промени, които изискват свикване на ВНС, са намаляването на броя на народните представители на 120 и промените в глава десета, с които се премахва института на Велико народно събрание. Популисткото искане за намаляване броя на народните представители би довело единствено до още повече проблеми с представителността и прозрачността. Двете предложения в съвкупност са повече от опасни, защото ще позволят на по-малко от 100 народни представители да приемат всякакви промени в държавното устройство на страната по всяко време.

Зад тези предложения прозира отчаяният опит за печелене на време и хвърляне прах в очите на протестиращите с надеждата, че ГЕРБ и лично г-н Борисов ще успеят да развеят знамето на „новата конституция“, на промяната. Това обаче нито е нова конституция, нито е необходимата за съдебната система и за обществото промяна.

Ние, от Националния юридически клуб към ДСБ, сме убедени, че са необходими смели конституционни промени, особено в главата шеста „Съдебна система“, които да осигурят реална независимост на съдиите и да разширят възможностите за съдийско самоуправление, но също така и да осигурят реални механизми за отчетност и отговорност на главния прокурор. Предложените промени не осигуряват нито едно от двете, напротив, бетонират положението на главния прокурор като безконтролна и безотчетна фигура, каквато нито една държава-членка на ЕС не познава.

Осъзнаваме, че за необходимите законодателни и конституционни промени не е необходимо свикване на ВНС, а оставка на правителството, предсрочни парламентарни избори и започване на сериозен и открит разговор, включващ не само парламентарно представените партии, а и представители на академичната общност и на гражданското общество. Всичко това може да се случи само в тази поредност.

ИЗПОЛЗВАНЕ НА ЗАКОНИТЕ ЗА ЛЕГАЛИЗИРАНЕ НА ЗЛОТО

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://www.facebook.com/radan.kanev/

https://www.facebook.com/DSBjurists/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!