Следвайте "Буднаера" в Телеграм

BBG предаде на Пекин бутона за международни предавания?

Управленският борд по излъчванията (Broadcasting Board of Governors / BBG) към правителството на САЩ, съблюдаващ дейността на Гласът на Америка, Радио Свободна Азия и др. свободни международни станции, преустанови вчера контракта си с Eutelsat (Eutelsat Communications), прехвърляйки излъчването на тези станции на контролираната от китайското правителство сателитна компания AsiaSat (Asia Satellite Telecommunications).

Американският Управленски борд по излъчванията е независима агенция към американското правителство, отговорна за всички невоенни международни радио и телевизионни излъчвания, спонсорирани от правителството на САЩ.  

BBG се състои от 9 члена, 8 от които се назначават от американския президент, като един от тях е Държавният секретар на САЩ (Кондолиса Райс в момента). Според изявлението на агенцията, нейната мисия е:

„Да насърчава и поддържа свободата и демокрацията посредством излъчване на акуратни и обективни новини и информация за Съединените щати и света, за зрителите и слушателите в чужбина”. 

Агенцията съблюдава дейността на независими радио и телевизионни организации, които излъчват общо на 65 езика в над 125 страни по света. Сред тези организации са Гласът на Америка, Радио Свободна Европа, Радио Свободна Азия, Радио Свобода, Ал Хура (Al Hurra, излъчващ в Близкия Изток телевизионен канал), и др.  

За своите излъчвания в Азия, вече години наред BBG е в договорни отношения с европейската телекомуникационна сателитна организация Eutelsat (Eutelsat Communications).  

По странно стечение на обстоятелствата обаче, на 31 юли 2008 г. BBG прекрати своя контракт с Eutelsat, като това решение изглежда да е взето значително по-рано, тъй като в края на миналата година BBG премества излъчването на Гласът на Америка и Радио Свободна Азия от сателита W5 на Eutelsat, на сателита 3S на AsiaSat  

AsiaSat (Asia Satellite Telecommunications) е базиран в Хонконг комерсиален комуникационен оператор с два акционера - CITIC и General Electric. Мажоритарният инвеститор в AsiaSat е CITIC (China International Trust and Investment Company), която е

собственост на китайското правителство и е създадена през 1979 г. с личното одобрение на Дън Сяопън (лидер на комунистическата партия и на Китай по това време, бел. ред.).

Макар, че китайският режим рекламира този сателитен оператор като средство, което Западът може да използва, за да излъчва свои предавания и информация в Китай, на практика то представлява важно цензурно звено от комунистическия пропаганден апарат на режима, което последният използва за филтриране и блокиране на западни радио и телевизионни канали, какъвто е случаят със CNN например.

От техническата част на уебсайта на AsiaSat се разбира, че за да се улавят нейните телевизионни сигнали в Китай, минималният размер на сателитната чиния трябва да бъде 120 см. От гледна точка на обикновеният китайски гражданин това е от голяма значимост, тъй като тази чиния е значително по-скъпа, а още по важното - по-забележима за властите отколкото 40 сантиметровата (минимален размер) чиния на Eutelsat.  

Освен това, Eutelsat използва т. нар. техническа система Ku-band, която китайското правителство не може да контролира, докато AsiaSat работи със C-band, не само одобрена от китайското правителство, но и използвана за упражняване на контрол върху информацията, която стига до гражданите в Китай.

Тези спецификации на AsiaSat обясняват предпочитанията на милиони китайски граждани към Eutelsat, благодарение на която до сега те имат прозорец за получаване на нецензурирана информация от чужбина. Те обясняват също така и дългогодишните усилия на китайското правителство да оказва натиск върху BBG да се откаже от Eutelsat и да прехвърли излъчванията на своите радио и телевизионни станции върху AsiaSat.

Във връзка с контрола на информационния поток, друг обект на сериозно внимание от страна на Пекин е базираната в Ню Йорк независима китайска Телевизия Нова Династия Танг (New Tang Dynasty TV / NTDTV), поради неспособността на китайския режим да цензурира излъчваната от нея в Китай информация.   

Това излъчване е възможно вече няколко години посредством сателит W5 на Eutelsat. Eutelsat е единствена от покриващите Китай сателитни компании, която приема контракт с NTDTV, съгласно споразумението "Отворен сателитен прозорец" ("Open Satellite Window") за неправителствени станции, между американското правителство и Конгреса на САЩ в лицето на BBG, и Китай.    

Но след като BBG преустановява отношенията си с Eutelsat, през месец юни т. г. Eutelsat също поддава на натиска на Китай и спира излъчванията на NTDTV, цитирайки като причина "технически затруднения".

Така се оказва, че използвайки моркова за бизнес сделки с Китай, усилията на Пекин за сега се увенчават с успех.

Но какво означава това за милионите обикновени граждани в Китай, за които и малкият прозорец за свободна информация се затвори в навечерието на Пекинската олимпиада, която светът даде на Китай тъкмо заради неговото обещание да даде повече права и свободи на своите граждани?

Друг неизменен въпрос е как BBG ще продължи да осъществява своята мисия „Да насърчава и поддържа свободата и демокрацията…”, когато с прехвърлянето на своите излъчвания от нецензуриращата Eutelsat на контролираната от Китайската комунистическа партия AsiaSat, на практика BBG поставя в ръцете на Пекин бутона ‘вкл./изкл.’ за своите международни радио и телевизионни предавания?

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!