Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Eutelsat: Поредната марионетка на Китай?

Симона Антонова, NTDTV

Aх, Париж, градът на любовта, виното и… потъпкването на човешките права? Ако разбира се за последното се съди по успеха на комунистическия режим да спре единствената, излъчваща в Китай и не минаваща през комунистическата цензура, независима китайскоезична телевизионна мрежа.

Европейската телекомуникационна сателитна организация Eutelsat (Ютелсат) е една от световните три топ-доставчици на фиксирани спътникови услуги. С 24 опериращи сателита, покриващи две трети от света, очевидно Eutelsat се радва на високо-конкурентната позиция на непоклатим глобален телекомуникационен доставчик.

Въпреки това, на 16 юни Eutelsat заяви, че поради "техническите затруднения" е принудена да преустанови предаванията на NTDTV в Азия. NTDTV, независима телевизионна мрежа, излъчваща информация по въпроси като човешките права, Фалун Гонг , Тибет, както и кампанията за отказване от Китайската комунистическа партия (ККП), се гордее със своето отсъствие на комунистическа цензура и е единствената по рода си телевизия, излъчваща в комунистически Китай.  

Сега благодарение на "техническите затруднения" на Eutelsat, сигналът на NTDTV към Азия продължава да бъде преустановен. Но въпросният очевиден инцидент не бива по никакъв начин да се свързва с този от 2005-та г., когато Eutelsat се опита да отмени договора си с NTDTV, след като бе подложена на натиск от ККП.  

Според Международната федерация на журналистите, в замяна на прекратяване

договора с NTDTV, ККП обещава да подпише сделка с Eutelsat за правото да излъчва Олимпийските игри в Пекин през 2008. Но под натиска на американски и европейски политици, както и на безброй граждани, договорът между Eutelsat и NTDTV бива подновен през 2005 г.

Въпреки, че сходството между тези два "изолирани" случая е безспорно, Eutelsat продължава да настоява, че спирането се дължи на "аномалия в част от генераторната подсистема".

Наскоро Репортери без граници публикуваха информация за записан на 23 юни разговор между представител на Eutelsat в Пекин и разследващ журналист, за когото лицето от Eutelsat смята, че е държавен китайски служител.

"Главният изпълнителен директор [Giuliano Berretta] на компанията във Франция бе, който взе решението да се спре сигнала на NTDTV". (...) Всеки от транспондерите можеше да бъде изключен…", заявява в телефонния запис лицето на Eutelsat, продължавайки:

"Това стана, защото получавахме многократни жалби и напомняне от китайското правителство."  (...) "Преди две години Държавното управление за радио, кино и телевизия [на Китай], ни повтаряше едно и също отново и отново: "Спрете тази телевизия, за да започнем разговори".    

Репортери без граници предлагат транскрипт на този разговор на своята интернет страница (www.rsf.org ), където има и аудио запис на разположение за медиите.  

ККП е известна със своето цензуриране на медиите и с екстензивната си Интернет блокада. Но защо нация като Франция, която току що отбеляза своя Ден на Бастилията (14 юли) - почитащ свободата и осъждащ потисничество – подава ръка на комунистически Китай?  

По случайно(?) стечение на обстоятелствата, само няколко часа преди спирането на сигнала на NTDTV в Азия на 16 юни, Alcatel, партньор на компанията-производител на спътниците за Eutelsat, подписва сделка с китайския режим за 1 милиард щатски долара.  

Репортери без граници коментират: "Предаванията на NTDTV притесняваха китайското правителство, защото благодарение на този спътник, те можеха да бъдат свободно хващани в десетки милиони китайски домове. Тяхното спиране само седмици преди Олимпийските игри изглежда като услуга, предоставена от Eutelsat, с цел получаване на нови сделки. Eutelsat се опитваха да се отърват от NTDTV и преди това, през 2005 г., но международна кампания ги принуди да подпишат нов дългосрочен договор".

Организацията, застъпваща се за свобода на пресата, допълва: "Истинската причина за решението да се потисне NTDTV показва как оперира Eutelsat в Китай. Доверието към компанията е поставено на карта и ние призоваваме нейните акционери да се намесят възможно най-бързо, така че NTDTV да може да възобнови излъчването си с този спътник. Ако това не се направи, нито една от телевизионните компании-клиенти на Eutelsat не може да бъде сигурна, че същото произволно изключване няма да се случи с нея един ден, и то само заради нейното съдържание".    

Каквито и предразполагащи средства да е използвала ККП, нейните очевидни "технически трудности" от Eutelsat изглежда да са нещо повече от няколко разхлабени гайки.   

Eutelsat е длъжна да спазва правилата за равноправен достъп, плурализъм и недискриминация, залегнали в член 3 от конвенцията, регулираща дейността на сателитните компании.

NTDTV и Репортери без граници призовават хората с чувство за справедливост да помогнат да се възстанови излъчването.

Информация за контакти с Eutelsat:

Corporate Headquarters
Eutelsat Communications
70 rue Balard
F-75502 PARIS CEDEX 15
FRANCE

Telephone: +33 (0) 1 53 98 47 47

Investor Relations
Gilles Janvier
Investor Relations
investors@Eutelsat-communications.com
Telephone: +33 (0) 1 53 98 35 35

Press
Vanessa O’Connor
Director of Corporate Communications
Telephone: +33 (0) 1 53 98 38 88
Fax: + 33 (0) 1 53 98 37 88
voconnor@Eutelsat.fr

Frederique Gautier
Coporate Communications Manager
Telephone: +33 (0) 1 53 98 38 88
Fax: + 33 (0) 1 53 98 37 88
fgautier@Eutelsat.fr

Shareholder Services
BNP Paribas Securities Services
GCT Emetteurs
Immeuble Tolbiac
75450 PARIS CEDEX 09

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!