Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Германия за бг властта: олигархия, корупция, беззаконие

Появи се видеоклип от спалнята на Борисов: На гости у Баце

Бойко Методиев Борисов е един от най-младите комунисти в България станал член на БКП още на 18-годишна възраст. Отгледалият го Методи Борисов е с чин майор от ДС. Борисов напуска пожарната която е част от системата на МВР защото отказва да се съобрази с новия приет закон за деполитизиране на силовите министерства. Борисов е активист на митингите на БКП, после БСП като не пропуска нито един от тях. Борисов още не си е върнал партийния червен билет. Тоест Борисов никога не е подавал заявление за напускане на БСП, така че във всеки един момент може да се върне там откъдето произхожда. Билета на БКП, още си стои във вътрешния джоб на сакото му! Отказал се е от червената идея само устно!

За първи път: Истината за дядото на Бойко –„убийството” на 9.IX.1944 опровергано от очевидец

Бойко Борисов е бил агент на ДС (ДОКУМЕНТИ)

Божков: Помни ли Бойко затвора в Чехия през 1993 г... И кой му прати адвокат да го измъкне...

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

„61-годишният премиер на България предпочита да дава вид на непоклатима скала. В момента обаче на поста си той се чувства всичко друго, но не и комфортно," пише журналистката Барбара Йортел в „Тагесцайтунг", предаде DW. И припомня, че хиляди разгневени  протестиращи излизат на улицата от дни, за да демонстрират недоволството си от корупцията и мафиотските условия в страната.

"Бойко" винаги е бунил духовете, смята Барбара Йортел. „Той е обучен в академията на българското Министерство на вътрешните работи по време на комунизма. След промените треньорът по карате се преориентира в сферата на охраната. В това си качество той работи за бившия комунистически лидер Тодор Живков, а след това и за бившия цар, впоследствие премиер, Симеон Сакскобурготски," четем още в нейната статия.

Корупция и овладени медии

„Тагесцайтунг" припомня, че през 2005 година Борисов става кмет на София, през 2009 – премиер. Оттогава той управлява с кратки прекъсвания и различни коалиционни партньори. Първоначално Борисов идва на власт с обещанието да се бори срещу корупцията. Но и до днес България е на последно място в Европейския съюз по този показател, отбелязва Йортел. Близкият до германските християндемократи Борисов е допринесъл и за срива в медийната свобода в България, смята германската журналистка. „И това вероятно се дължи на близките му отношения с олигарха Делян Пеевски, който е овладял сериозна част от медийния пазар в страната," пише авторката.

„България има проблем с демокрацията и върховенството на закона"

„Кой е калпазанинът и кой – отличникът? Българският премиер Бойко Борисов се смята за проевропейски настроен консерватор. Президентът Румен Радев – за социалист и близък до Москва. Но етикети като „ляво" и „дясно", „проевропейски" и „близък до Москва" не помагат особено, за да се ориентираш на Балканите," пише Кристоф фон Маршал в коментара си за „Тагесшпигел".

Авторът припомня фактите: По време на комунизма Бойко Борисов е офицер във Вътрешното министерство. След промените създава охранителна фирма. По-късно основава партия ГЕРБ – „Граждани за европейско развитие на България". И през 2009 година, след края на управлението на социалистите, поема властта.

Защо мълчат ЕС и големите европейски партии?

„Борисов представлява олигарси, не се противопоставя на корупцията и не е много стриктен по отношение на справедливостта и върховенството на закона," смята фон Маршал. Авторът припомня, че Европейската народна партия (ЕНП), в която членува ГЕРБ, досега не е дала признаци на безпокойство - за разлика от случая с унгарския премиер Виктор Орбан. „Европейските социалисти също мълчат за грешките на своите български другари. 58-годишният президент Радев става пилот на изтребители при комунизма, което изисква лоялност към системата, след промените завършва курсове в САЩ и се издига до командир на Военновъздушните сили," пише още авторът и обобщава: „България има генерален проблем с демокрацията, върховенството на закона и влиянието на Москва. Имаше го преди да се присъедини в Европейския съюз, но така и не го реши. Ще успее ли ЕС да намери ефективен антидот?"

България на двата вируса

„Дълго време България беше една от най-слабото засегнатите от пандемията държави в Европа. През последните седмици обаче броят на новозаразените с Ковид-19 нараства. В същото време в страната се разпространява и друг вирус – политическите протести," пише в „Цицеро" Франк Щир. Авторът смята, че през идните седмици ще стане ясно дали политическото напрежение ще събори управляващия от 11 години (с малки прекъсвания) премиер Борисов и дали успоредно с това ще се надигне първата голяма вълна от коронавирус в страната.

С едно видео бившият правосъден министър Христо Иванов показа как в България олигархията е завладявала определени политически, икономически и обществени сфери, пише по-нататък авторът. „Акостирането на Иванов в парка „Росенец" не беше просто ефектна политическа акция. То разпали едно протестно движение, което може сериозно да застраши консервативно-националисткото коалиционно правителство на Борисов," коментира Щир. Авторът пише и за действията на Главния прокурор Иван Гешев. Според Щир, „пристрастността на Гешев в една ситуация на равновесие между премиера и президента може да катурне политическата стабилност в страната."

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://19min.bg/n

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!