Следвайте "Буднаера" в Телеграм

300 протестиращи арестувани до сега след бунта в Гуиджоу

Десетки полицейски коли са обърнати по улиците от протестиращите в Гуиджоу.

Десетки полицейски коли са обърнати по улиците от протестиращите в Гуиджоу. (Epoch Times)

Li Xin, Lee Wen and Xion Bin, New Tang Dynasty TV

Вълненията в югозападната китайска провинция Гуиджоу се превръщат в най-големите размирици от Кръвопролитията на пл. Тянанмън през 1989 г. насам. Голям брой паравоенни полицейски части са разположени в района. Телевизионните и радио станциите призовават хората да се предадат на полицията.

Според сведения на местни жители, вълненията започнали на 28 юни като реакция срещу прикривано от властите изнасилване и убийство на 17-годишна местна ученичка.   

На 30 юни, китайски репортер на име Джоу Шунгуанг пристигна в областта Уенгуан (Weng'an), където било намерено тялото на жертвата, Ли Шуфен. Джоу каза пред Epoch Times, че там видял много коли на въоръжените сили да шофират из града. Местното население предупредило Джоу, че е опасно да остане, и той се вслушал в съвета.  

Джоу каза: "Въоръжена с пушки и щитове полиция има на всеки ъгъл. Местните жители съобщиха, че след проверката на тялото било установено, че всички органи на жертвата, включително матката, са били отстранени".  

Местен жител, г-н Ли, разказа пред базираната в Ню Йорк независима китайска телевизия  NTDTV (New Tang Dynasty TV): "7000-8000 войници са разположени в града и са навсякъде. По цял ден излъчват и настояват хората да се предадат."

Друг местен жител, г-н Лай, каза, че преди е имало много подобни случаи, когато момичета са изчезвали или са намирани мъртви. Полицията игнорирала тези случаи и тогава.

Този път жертвата е от бедно семейство:

"Хората събраха около 40 000 юана (около 5 836 щ.д.) за семейството да обжалва пред висши органи. Но местните управници изгорили парите и не им позволили да напуснат. Ето защо хората са разгневени и започнаха масов протест."  

Според базираният в Хонконг Информационен център за човешки права и демокрация, над 300 ученици и жители са били арестувани от 30 юни до сега. Този протест в Уенган се смята за един от най-сериозните в Китай от Кръвопролитията на пл. Тянанмън в Пекин през 1989 г.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!