Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Протести в Гуиджоу, Китай

Протести в югозападната китайска провинция Гуиджоу по повод изнасилване и убийство на ученичка, прикривано от местната управа, при които протестиращите дават воля на гнева си като атакуват държавни сгради и полицейски участъци.

Протести в югозападната китайска провинция Гуиджоу по повод изнасилване и убийство на ученичка, прикривано от местната управа, при които протестиращите дават воля на гнева си като атакуват държавни сгради и полицейски участъци. (Снимката е от публикуваните материали на Интернет потребители;

Xin Fei, Epoch Times

Над 10 000 души се бунтуват в югозападната китайска провинция Гуиджоу от 28 юни насам, давайки воля на гнева си като атакуват държавни сгради и полицейски участъци, заради изнасилване и убийство на ученичка, прикривано от местната управа. „Държавните служители са се превърнали в предпазен чадър на лошите и гангстерите. Богатите и управниците могат да се въвлекат в незаконни действия без никакво угризение на съвестта, докато обикновените хора са без пари и едва връзват двата края с изработените средства”, сподели бащата на момичето.

Жертвата, Ли Шуфен, 15-годишна ученичка в местното средно училище №3, била открита от брат си в реката в полунощ на 21 юни. Наблизо стояли двама младежи и една девойка. Девойката твърдяла, че Ли се е самоубила като е скочила в реката.

Те били отведени в полицията като заподозрени, но не след дълго освободени, като полицията съобщила, че инцидентът е самоубийство. На апелът за аутопсия от страна на родителите, полицията не обърнала никакво внимание.

Според семейството на Ли, тримата заподозрени са близки на хора от местния и провинциален партиен комитет и полицията.

„Полицията дори се опита да кремира тялото на Ли. Семейството ни се противопостави и ни бе нанесен побой. Добре, че сега много хора пазят тялото на Ли”, каза бащата на

жертвата, Шие Шинфа, допълвайки, че полицията ги е насилвала да кажат, че тялото на Ли е било извадено от реката от пожарната команда, а не от брат й.

Местен жител, г-н Уанг, съобщи: „Чичото на Ли бе пребит до смърт, както и други, които помагаха да се апелира за случая пред властите. Вече дори не знаем броя на смъртните случаи. Няколко десетки ученици също са сериозна ранени от побоищата.”

Ученици от 4 гимназии в обл. Уенган (Weng'an) са се събрали пред полицейския участък, за да протестират, като правителството е мобилизирало армия да потуши протестите. В отговор на това учениците и други граждани са запалили огньове пред полицейския участък и са обръщали и горели полицейски коли.  

Полицията е била обградена от протестиращите и е трябвало да вика помощ от други райони.

Местен жител, г-н Лию, каза: „Група студенти държеше плакати и отиде пред кметството да търси справедливост, но никой не им отговори. Тогава те се отправиха към полицейския участък. Там полицаите използваха електрически палки, за да бият учениците. Когато местните жители чуха за това, се втурнаха да помагат на студентите, като изпочупиха няколко десетки полицейски коли, а после запалиха и огън в полицията.”

Г-н Уанг отбеляза: „Пожарната беше също наобиколена от гражданите и не й разрешиха да влезе. Режимът видя най-накрая какво представлява истинската сила на народа, или както гласи старата мъдрост „Ако хората не ги е страх от смърт, можеш ли да ги плашиш с нея!”

Според местни жители управата и полицията са се въвлекли в незаконни действия и полицията партнира на гангстерите и мафиотите, за да тормозят, потискат и арестуват хората на своя глава, като хората няма на кого да се оплачат.

Лию каза: „Много момичета бяха убити по този начин и заподозрените бяха пускани. Никой не беше хванат. Режимът често помага на местите гангстери да се потулват тези престъпления. Има вече много такива случаи.”

Друг местен жител, г-н Янг, сподели, че „Корупцията в местната минна индустрия и проблемът със замърсяването на водата доведоха до недостиг на вода, така че вече нямаме дори вода за готвене. Всеки, който направи оплакване за това, бива арестуван. Аз познавам 7 човека, които бяха осъдени за „нарушаване на обществения ред”. Един от тях бе осъден на 6 години затвор. Този път не търсим справедливост само за Ли, но и за останалите.”

Epoch Times направи опит да се свърже с местната управа и полицейски участък, но от там никой не отговори. Китайската комунистическа партия вече цензурира в Интернет инцидента с Ли. Някой съобщения, които се появиха на ежедневни сайтове, бяха бързо свалени.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!