Полски политици заклеймиха нападение срещу Фалун Гонг

Практикуващата Фалун Гонг, г-жа Джанг Чиян, говори пред депутата от полския Парламент, г-н Андржей Жума, и пред медии за нападението и отправените срещу нея заплахи за смърт.

Практикуващата Фалун Гонг, г-жа Джанг Чиян, говори пред депутата от полския Парламент, г-н Андржей Жума, и пред медии за нападението и отправените срещу нея заплахи за смърт. (Cindy Drukier/Epoch Times)

Практикуващата Фалун Гонг, г-жа Джанг Чиян, благодари на г-н Януш Онишкевич, полски депутат от ЕП и заместник-председател на Комисията по външните работи, за неговата подкрепа.

Практикуващата Фалун Гонг, г-жа Джанг Чиян, благодари на г-н Януш Онишкевич, полски депутат от ЕП и заместник-председател на Комисията по външните работи, за неговата подкрепа. (Jan Jekielek/Epoch Times)

Cindy Drukier, Epoch Times

ВАРШАВА – Все повече полски политици осъждат неотдавнашните атаки и смъртни заплахи срещу практикуваща Фалун Гонг в полската столица.

Парламентаристите Андржей Жума от управляващата Партия за гражданска платформа, и Павел Понсилиуш от опозиционната Партия за закон и правосъдие, свикаха съвместна пресконференция в офиса на Жума, за да призоват Външно министерство да разследва незабавно инцидента, който става паралелно с ежедневното насилие срещу практикуващи Фалун Гонг в Ню Йорк Сити , започнало на 17-ти май.

На 7 юни в Полша, г-жа Джанг Чиян (Zhang Qian), била нападната, докато доставяла Epoch Times на китайски бизнеси. Нападателката от китайски произход я блъснала отзад, скъсала няколко вестника и по-късно я заплашила с думите: „Ако те видя отново тук, ще те убия!”  

Според сведения на хора от поддържащата близки отношения едни с други китайска общност във Варшава, нападателката г-жа Лей У (Lei Wu) работи в тясно сътрудничество с китайското посолство – сведения, които не са били потвърдени от посолството. Когато е нападнала Джанг, Лей е разпространявала пропагандни материали на Китайската комунистическа партия с информация за Тибет.

Г-н Жума каза, че ако Външно министерство потвърди, че нападателката е служителка

на китайското посолство, може да бъде използвана "дипломатическа намеса".

Полският депутат на Европейския парламент, Хана Фолтин-Кубицка, написа писмо до китайския посланик в Европейската общност да "осъди всякакви нападения срещу практикуващи Фалун Гонг", заявявайки, че китайското правителство няма да бъде толерирано да "експортира своите нарушения на човешките права срещу практикуващите Фалун Гонг."   

"Което е по-лошото", гласи писмото, "официалните китайски държавни медии използват тези атаки, за да разпространяват още повече пропаганда, очерняща практикуващите Фалун Гонг, твърдейки, че те пречат на усилията за изпращане на помощи за земетресението – едно абсурдно твърдение."

Г-жа Фолтин-Кубицка каза, че тя "ще призове ЕС да разследва нападението в Полша и да направи всичко възможно виновните да бъдат изправен пред съда."

Друг полски депутат от ЕП, г-н Януш Онишкевич, заместник-председател на Комисията по външните работи, каза пред Международното общество за човешки права, неправителствена организация, занимаваща се основно с въпросите за нарушенията на човешките права в Китай, че той ще пише на китайския посланик в Полша, както и че ще призове разследващата случая полиция да приоритизира този инцидент.

"Пожелавам на всички представители на… Фалун Гонг да имат пълна свобода на действие на територията на Полша", заяви г-н Жума.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!