Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Симпозиум акцентира тъмната страна на китайския режим

Matthew Little, Epoch Times – Toронто, Канада

По време на симпозиум в едно от крилата на канадския Парламент повече от дузина експерти по китайските въпроси отвориха нова страница на една тъмна и сложна история за Китай, разкриваща корупция, разпространение на ядрени технологии и насаждаща омраза пропаганда, както и за предстоящите от тях опасности.

Симпозиумът бе организиран от Канадската коалиция за демокрации, национална безпристрастна организация, работеща за насърчаване на демокрацията и защитаваща гражданските свободи по света.

Значителен брой от участниците в панела разкриха елементи от политиката на управляващата Китайска комунистическа партия (ККП), които могат да се разглеждат като сериозна причина за загриженост на канадските законодатели, гласуващи в Парламента само на няколко крачки от симпозиума.

Ричард D'Амато, комисар от САЩ и бивш председател на Комисията за работа по въпросите на икономиката и сигурността между САЩ и Китай, говори за "поразителната липса на каквито и да са демократични реформи" в Китай откакто администрацията на Клинтън установи тесни връзки с Китай и подкрепи неговото влизане в Световната търговска организация.

Ричард D'Амато, комисар от САЩ и бивш председател на Комисията за работа по въпросите на икономиката и сигурността между САЩ и Китай, говори за "поразителната липса на каквито и да са демократични реформи" в Китай, по време на симпозиум в канадския Парламент.
Ричард D'Амато, комисар от САЩ и бивш председател на Комисията за работа по въпросите на икономиката и сигурността между САЩ и Китай, говори за "поразителната липса на каквито и да са демократични реформи" в Китай, по време на симпозиум в канадския Парламент. (Matthew Little/Epoch Times)

D'Амато посочи наложената от китайския режим пълна цензура върху медиите като една от областите, които се нуждаят от реформа.

Вместо да разреши на медиите независими, не следващи линията на партията становища, режимът привлече чуждестранни компании като Cisco и Nortel, да изградят първия в света комунистически Интернет.

В резултат на това се появи световна Интернет мрежа, където всяка страница се филтрира в Китай за чувствително съдържание или бива изцяло блокирана, давайки възможност на правителството да следи сайтовете, които сърфистите посещават.

"Китайците са много, много добри в контролирането на Интернет", каза D'Амато.

Браян МакАдам, бивш канадски дипломат в посолството в Хонконг, описа как китайският режим работи с Триадите (китайски организирани престъпни групи), за да създава фасадни бизнеси в Канада, които помагат на Китай във финансирането на масивната Народоосвободителна армия (People's Liberation Army / PLA).

МакАдам заяви, че много от фирмите в Канада са фасади за PLA, подпомагани от Триадите. Това обвинение е представено в подробни детайли в доклада на RCMP/CSIS, под заглавие ‘Гърмяща змия’ (Sidewinder), който първоначално беше отречен и унищожен от правителството, но по-късно бе потвърден от разследвания на американското правителство.

Алистър Гордън, президент на Канадската коалиция за демокрации говори за политиката на Китай ‘Единен Китай’ и за връзката между влиятелни фигури в канадското правителство и базираната в Монреал корпорация Power Corporation.

Политиката ‘Единен Китай’ включва декларирането на Китай, че той притежава Тайван и Тибет и има право да отговори с военна сила ако някой от тях обяви независимост. Тайван, демократична държава с население от 23 милиона, търпи непрекъснати заплахи за насилие и военни действия от страна на Китай, който в момента има 1300 балистични ракети насочени към острова.

Гордън разкритикува канадското правителство за неговата подкрепа на политиката ‘Единен Китай’, отбелязвайки абсурда, в който една демократична страна подкрепя тираничен режим, искащ да унищожи друга демократична държава.

Той посочи също така няколко случаи на връзки между висши държавни служители и Power Corporation, канадска компания с бизнес интереси в Китай. Гордън изказа предположението, че използвайки бизнес интереси, компанията влияе върху обществени фигури да взимат про-ККП решения.

Дейвид Харис, специалист по въпросите на сигурността и тероризма, разгледа подробно дългата история на китайския режим за подпомагане на страни като Иран и Пакистан да развиват ядрена мощ.

Харис даде за пример съществуващото военно задължение на китайското правителство да изтъква приходите като една от причините да продава оръжие на някои от най-нестабилните и жестоки режими в света, включително Бирма, Судан, Пакистан, ЮАР по време на апартейда, и др.

Доклад на ЦРУ от 1997 г. определя Китай като най-значимият единичен доставчик на оръжия за масово унищожение и технологии в света, посочи Харис.

Канадският сенатор Кон ди Нино се изказа по въпроса за предстоящите Олимпийски игри в Пекин. Ди Нино каза, че едно бойкотиране на Игрите ще е погрешен ход, защото китайският режим ще изопачи нещата и ще представи бойкота като атака срещу целия китайски народ.

Бившият депутат на канадския Парламент, Дейвид Kилгор, обсъди ролята на китайския режим в Судан, Бирма, Тайван, Северна Корея и Иран, но първо направи

разграничение между китайското правителство и китайския народ.

"Никой не бива да бърка китайския народ с неговото не избрано [с гласуване] правителство", каза той.

"Правителството на Китай е сред най-лошите нарушители на човешките права в света.… Добрите хора на Китай са в ужасно положение."

Килгор говори за все още продължаващата петролна сделка между Китай и Судан и за продадените от Китай на Судан оръжия на стойност 80 милиона щатски долара. Той спомена също така как Китай използва своето постоянно вето в ООН за блокиране на мирни дейности за Дарфур.

Известен канадски журналист, Джон Фрейзър, се изказа по време на обяда, споменавайки за своите лични преживявания в Китай.

Той разказа за своите усилия да разговаря с приятели в Китай по въпроса за Тибет и за често получавания от тях отговор, че този планински регион е масивна територия от диваци, служеща да държи Индия настрана от Китай.

"Това е просто една ужасна мъртва точка", каза той и добави, че на китайския народ трябва да му се каже какво точно е станало в Тибет.

"Аз видях какво се случи там по времето на Mao и беше действително една трагедия."

Фрейзър се присъедини към становището на други на симпозиума, че канадското правителство трябва да отстоява собствените си принципи при връзките си с Китай.

"Ние сме изправени пред вид атака на собствените си институции, ако не разполагаме с практически подход в отношенията си с Китай."

Д-р Шию Джоу от Консорциума за глобална Интернет свобода (Global Internet Freedom Consortium) обсъди Интернет цензурата и усилията да се разбие Интернет блокадата, която ККП използва, за да държи китайския народ в постоянно информационно затъмнение.

"В затворени общества, контролът на информация се използва често за манипулация и индоктринация, понякога и за подстрекаване на антидемократични чувства, както бе показано от насърчаваната онлайн ксенофобия в Китайската народна република, след мерките срещу Тибет и Олимпийската щафета", каза той.

Китайската активистка за демокрация Шенг Шуе говори за осъществяваните в момента заплахи срещу нея от ККП, въпреки че сега тя живее в Канада, както и за това, как нейни приятели се страхуват да бъдат видени с нея, защото се опасяват от репресии от страна на ККП.

Тя спомена също така, че въпреки икономическите реформи, китайският народ не е получил повече политическа свобода през последните 20 години.

"От политическа гледна, сега хората в Китай са контролирани много по-силно, отколкото през 80-те години", каза тя.

Шенг описа комунистически Китай като "върховната щабквартира на всички диктатури".
Друг участник в симпозиума също сподели това разбиране, казвайки, че "всеки път, когато някъде става нещо лошо, можете да бъдете относително сигурни, че китайското правителство има там хора, които правят нещата дори още по-зле".

Синди Гу, издател на канадското издание на Epoch Times, описа усилията на режима да контролира китайските медии зад граница. Тя разказа подробно за постоянните усилия на режима да пречи в работата на Epoch Times, както и за влиянието, което китайските медии имат в чужбина. Гу посочи, че сформираните в китайския квартал на Ню Йорк банди са пример за това, какво могат да направят тези медии.

Китайски медии в чужбина повториха наскоро репортаж, изфабрикуван от Xinhua, контролирана от ККП главна китайска медия, която заяви, че практикуващи медитативната практика Фалун Гонг са блокирали дарения за жертвите на земетресението в Сичуан. След този дезинформиращ репортаж банди от китайци в Ню Йорк атакуваха практикуващи Фалун Гонг на улицата.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!