Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Как „Cocainе“ разтърси радио ефира? (ВИДЕО)

Как „Cocainе“ разтърси радио ефира? (ВИДЕО)

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Глава 11: ОСКВЕРНЯВАНЕ НА ИЗКУСТВОТО

Една песен с провокативното заглавие „Cocainе“ се изкачи до шесто място в класацията Топ 20 на БНР в началото на май, а след това изненадващо, без обяснения бе свалена от нея. Песента, изпълнявана на английски от младата певица Ива Тодорова по текст на сестра й Елена Тодорова, бе излъчвана и по други радиа и събра доста фенове, получи висока оценка от меломаните, които гласуваха за нея, както и немалко положителни коментари в социалните мрежи. В същото време обаче „Cocainе“ има и своите противници, които смятат, че песента е скандална и трябва да бъде свалена от ефира на националното радио и дори забранена.

Завъртането на песента на група IVA в радио ефира съвпадна с трагичната смърт на журналиста Милен Цветков, който бе убит на пътя от надрусан младеж и затова някои допускат, че БНР се е уплашило от този факт и затова в решението на радиото са надделели социални и политически аргументи, а не творчески. За да не се забърква в скандал БНР е решило да свали от класацията си и от ефира песента, която само е продуцирало.

„Песента „Cocainе“ не пропагандира и не рекламира нищо“, сподели пред Lupa.bg 19-годишната Ива, която пожъна успех в „Гласът на България“ и в „Гласът на Русия“. „Песента е една метафора за любовта и нейните подводни камъни“, каза младата певица. „Тази песен има за цел да разкаже една история, която да накара хората да се замислят, кое е добре за тях. Тя е песен, която трябва да бъде обмислена и изучена, за да добие своя противоборчески облик и характер, коментира от своя страна Елена пред Lupa.bg.

Елена и Ива Тодорови по време на тяхна музикална изява

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Глава 6: БУНТ ПРОТИВ БОГ

Глава 7: УНИЩОЖАВАНЕ НА СЕМЕЙСТВОТО

По думите на Ива, сестра й, която дълго време е живяла в чужбина, е сметнала, че по-добре ще изрази посланието на песента именно чрез английски. „Може би има хора, за които думата „кокаин“ не е приятна, дразни ги и затова публичното мнение се раздели на „за“ и „против“ и съответно радиото реши да я свали от ефир“, добави певицата и изрази съжаление, че това е станало, макар че песента се изкачи на 6-то място в класацията на БНР Топ 20.

„Всеки артист има право да подаде заявка за участие в класацията, след това песента минава през специална комисия, която решава кои песни да се качат като нови предложения в класацията и след като бъде одобрена от комисията тя влиза в класацията и чрез публичен вот може да се изкачи в самата класация. Аз подадох заявка за участие с всички изисквания и „Cocaine“ влезе в класацията и получи висока оценка от слушателите“, разясни Ива Тодорова.

„За съжаление в социалните мрежи песента набра и няколко негативни мнения, нищо, че чрез публичен вот достигна 6-то място и имаше немалко хора, които я разбират и харесват. За да може няколко човека да спят спокойно песента бе свалена. Не е приятно, но най-вече съжалявам за тях и благодаря на всички, които ни подкрепиха“, добави Ива. „Cocaine“ е част от дебютния албум “Beautiful Madness” на Ива и Елена, който трябва да излезе тази година.

Сега Ива работи върху дебютния си албум "Beautiful Madness" 

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Глава 11: ОСКВЕРНЯВАНЕ НА ИЗКУСТВОТО

„За нас беше изключително удоволствие да работим със страхотен екип от нашите музиканти и този, предоставен от БНР. Още се работи усърдно по завършването на албума, но ние със сестра ми нямаме търпение да започнем подготовките за премиерата на албума!”, добави Ива.

На въпроса на Lupa.bg все пак чрез предизвикателното име „Cocaine“ не са ли търсили някаква провокация, изпълнителката отговори: „Винаги търсим хубава музика и лирика, а те обикновено провокират.“

„Песента е много хубава. Медиите не са нито критерий, нито стоп полицейска палка за свободния дух на артиста“, пишат фенове на песента. IVA са свирили на много от големите сцени и фестивали в България. Двете създават групата, в която е и барабанистът Себастиян Цолов. Преди близо година групата атакува челната десетка на БНР Топ 20 с най-високия слушателски вот с песента им "Carpe Diem."

Глава 1: СТРАТЕГИИТЕ НА ДЯВОЛА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: https://lupa.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!