Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Коронавирусът тласка Европейския соц. съюз към разпад

Глава 2: ЕВРОПЕЙСКИ ПРОИЗХОД НА КОМУНИЗМА

Как призракът на комунизма управлява нашия свят: Глава 1: СТРАТЕГИИТЕ НА ДЯВОЛА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

/Поглед.инфо/ Коронавирусът предвещава разпадането на Европейския съюз според сценария на СССР. Тази прогноза беше направена от Марин Льо Пен. Нейният пламенен противник, финансистът Джордж Сорос, също предупреди за опасността от срив. И двете прогнози бяха направени, след като за първи път в историята върхушката на ЕС заплаши да наложи санкции на основна страна - Германия. Ще напусне ли Германия заради конфликта с Брюксел, както вече направи Великобритания?

„Нещо странно“ се случи в Европейския съюз - възникна въпрос относно санкции срещу Германия, учуди се руският сенатор Алексей Пушков във вторник от профила си в „Телеграм“. „Това се случва за първи път. Срещу "нелибералната" Унгария е нормално, срещу авторитарна Полша - постоянно, но санкции срещу светая светих? Срещу центъра на ЕС, представляван от Германия? Неочаквано “, написа Пушков. Според него причината за спора, който се отнася до закупуването на държавни облигации и паричната политика, не е толкова важна, колкото самият факт.

„Така европейската бюрокрация потвърждава своя приоритет над отделните страни-членки. В този случай не се изключва Германия. Ето защо Великобритания „направи крачка“ вън от ЕС: за бившата империя бе непоносимо да танцува по свирката на безименните кафкиански бюрократи от Брюксел“, написа Пушков.

Миналия уикенд председателят на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен заплаши, че ще започне производство срещу Германия във връзка с решението на германския конституционен съд от 5 май за частичната несъвместимост на действията на Европейската централна банка с основния закон на Германия. Този факт изглежда особено пикантен, ако си припомним, че самата Фон дер Лайен е германка, доскоро заемаше поста министър на отбраната на Германия. Тя се качи на стола на шефа на европейското правителство само преди шест месеца по молба на нейния старши - канцлера Ангела Меркел.

По-рано германският политолог Александър Рар нарече решението на конституционния съд на ФРГ от 5 май "епохално", защото този ден беше нанесен "смазващ удар" на единството на ЕС. „Важен е самият факт, че най-висшият национален съдебен орган в Германия осъди и нарече политиката на ЕЦБ противоконституционна“, каза Рар.

Същността на присъдата на Конституционния съд е следната: от самото начало на "коронакризата" ЕЦБ изкупува дългове на държавни и частни предприятия в цяла Европа, каза източникът. Тогава, грубо казано, тя започна да печата пари, за да балансира ситуацията. Германският конституционен съд по същество обвини ЕЦБ в обезценяване на общата валута и по този начин създаде ситуация на социална несправедливост. Всъщност ЕЦБ удря джоба на обикновените германци, подчерта политологът. „Брюксел ще трябва да положи огромни усилия, за да консолидира съюза. И дали ще се получи, сега е трудно да се каже “, подчерта Рар.

Американският милиардер Джордж Сорос също смята решението на германския съд за изключително събитие. В интервю за британския вестник „Индепендънт“ той прогнозира разпадането на Европейския съюз. Вярно, това ще се случи, ако други държави сега започнат да оспорват европейското право след Германия.

„Може ли Унгария и Полша да решат дали ще следват европейските закони или собствените си съдилища - чиято легитимност е поставена под съмнение от ЕС? Този въпрос засяга самото сърце на ЕС, което се основава на върховенството на закона. Полша незабавно се възползва от възможността и обяви превъзходството на контролираните от правителството съдилища над европейското законодателство ”, възмущава се Сорос.

Лично запознат със Сорос, генералният директор на Руския съвет по външни работи, експертът от дискусионен клуб „Валдай“, Андрей Кортунов, отбеляза по този въпрос, че този финансист като цяло е склонен към "драматични прогнози", които по правило не се сбъдват. „Преди година Сорос вече пророкува разпадането на ЕС и фалита в Украйна, но всичко това не се сбъдна. Трябва да се има предвид, че Сорос не е просто финансов теоретик, той е много голям инвеститор, така че понякога прогнозите му могат да се определят от неговите бизнес интереси. Той може да играе с печалбите и загубите. Навремето той се опита да подкопае германската марка, след като нанесе тежки щети на британската лира“, припомня Кортунов.

Всъщност преди година Сорос в своя статия се възмути, че населението на Европейския съюз е в зимен сън и „ако не се събуди, ЕС ще се разпадне като СССР през 1991 г.“

Кортунов отбелязва парадокса на сегашния спор между Брюксел и Берлин - бившата подчине на Меркел Урсула фон дер Лайен влезе в конфликт със съда на собствената си страна. „Този конфликт е много характерен. В Европейския съюз всички са свикнали с това, германците винаги да плащат за всички, тъй като Германия се счита за неформален лидер на ЕС и е най-заинтересована да го запази“, заяви политологът и добави, че сега германците не искат да поемат отговорност за популистките и необмислени решения на другите държави.

„Тук няма да свърши с един сблъсък. Ще има и други. След заминаването на Великобритания, общият бюджет се съкрати с 20%. Така трябва да се намалят разходите. Много страни, особено Централна и Източна Европа, които остават нетни получатели, а не донори, се противопоставят. Те настояват старата Европа да увеличи приноса си“, обясни политологът.

Брюксел няма ясен план да изведе ЕС от кризата, казва Василий Колташов, ръководител на Центъра за икономически изследвания в Института за глобализация и социални движения. „Сега ще се развие сериозна икономическа депресия. Ето защо някои богати държави от ЕС могат да повдигнат въпроса: защо да не действаме независимо?“, каза той. Според него един от основните проблеми на икономиката на ЕС е надцененото евро, което увеличава производствените разходи и предоставянето на услуги, например, пречи на възстановяването на туристическата индустрия.

„Въпросът е как да се измъкнем от депресията - заедно или поотделно? А това означава излизане от Европейския съюз. Освен това изходът от влиянието на европейската бюрокрация ще се случи не във вакуума, а в зоната на руската гравитация. На континента има само една противотежест - това е Русия, с която сега много европейски държави ще започнат да търсят нормализиране на отношенията. Свидетели сме на появата на центробежни тенденции в ЕС “, прогнозира експертът. В същото време Брюксел няма да "наблюдава мълчаливо процеса". „Той разполага с много лостове, преди всичко - парите от ЕЦБ. Следователно, на власт трябва да дойдат нови сили, които са готови да предизвикат върхушката на Европейския съюз “, обясни Колташов.

Във Франция една от тези нови сили, очевидно, може да бъде Националната асоциация, която се оглавява от Марин Льо Пен. Във вторник Льо Пен заяви, че дните на Европейския съюз, който е "изкуствена конструкция", са преброени. И тя припомни съдбата на съветската империя, която също се разпадна заради „идеологическия си абсурд“. В замяна Льо Пен предлага създаването на „Европа на нациите“, основаваща се на зачитането на националните особености на всяка страна. Френският политик отбеляза, че коронавирусната криза поставя основата на тези промени, като връща на европейците думи като „граници“, „суверенитет“ и „национални интереси“.

Междувременно руският сенатор Пушков не вярва, че дните на Европейския съюз са преброени. Германия няма да го съсипе, защото е основният износител на продукти на европейския пазар и основен бенефициент на единната валута под формата на евро. Берлин и получава от съюза много повече от другите страни, смята сенаторът.

Пушков предполага, че Германия ще реши „да остане зависима от Съединените щати, принудена да се примири с европейската бюрокрация, която самата тя наложи на Европа, докато получаваше огромни ползи от нея“. „Дори с цената на възможни санкции, които, вероятно, все пак няма да бъдат наложени срещу нея“, каза Пушков

Превод: В. Сергеев

Източник/ци: https://pogled.info

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!