Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Реалният проблем е самата партия"

Конференция "Девет коментара за КП", България

Реч в България на проф. Ли Шао, историк, специалист по съвременна китайска история, преподавател в Нотингамския университет, по време на конференция по повод публикацията на “Девет коментара за комунистическата партия”.

Здравейте дами и господа.

За мен е голяма чест да бъда поканен в този древен и елегантен град. Днес аз ще говоря за Китайската комунистическа партия (ККП) в условията на съвременен Китай. Всички забелязваме, че ККП става все по-активна на световната сцена затова е много важно да знаем какво прави и какви са действията й...

В края на миналата и началото на тази година бяха издадени две книги за съвременен Китай. Едната е „Девет коментара за комунистическата партия”, а другата стана бестселър – „Непознатата история на Мао Дзедун”. И в двете книги се казва, че по време на историята на ККП са били убити 80 милиона граждани на Китай. Те са загинали в мирно време, а не по време на война и са били убити в различни политически кампании. Спомняте си кампанията на ККП през 1989 година, когато войските на партията откриха огън срещу студентите, протестиращи на площад „Тянанмън”.Точно в тази година, когато Източна Европа и България отхвърлиха комунистическия режим, хората в Китай бяха потискани.

Това, което прави ККП, не се ограничава само до убийства. Тя систематично унищожава китайската култура. Тя не само изгаря културни реликви и древни книги, но замества конфуцианската философия за „средния път”, с това, което нарича „философия на борба и потисничество” . Точно това унищожение, тази борба са в основата на много социални проблеми, които се наблюдават напоследък. Един от тях е унищожението на околната среда. В момента, водата в две-трети от реките на Китай не става за пиене.

Много хора се питат дали това, за което говорим, не е от миналото и не се ли е променила ККП. В тази реч ще се опитам да отговоря на този въпрос.

Това е надпис на сграда в китайски град (показва с проектор снимка на надпис върху блок в китайски град). На него пише „Боже, колко са корумпирани служителите. Наистина ли не го виждате?!”. Макро история - в края на седемдесетте години, изправена пред проблемите за своята законност и правно ръководство, режимът на ККП започна кампания за „отваряне”. Икономическите реформи са нещо хубаво, но потисничеството и борбата, характерни за режима, не са се променили, така че все отнякъде трябваше да избият. Те се проявиха се в огромна, масова корупция.

Какви видове корупция съществуват в Китай? Ще ви дам няколко примера. Ще започна първо с бедните хора. Тази жена (показва снимка на възрастна жена) притежавала парче земя, което било конфискувано, за да може правителството да построи големи сгради. В замяна на това й дали малка компенсация. Когато тя се жалвала пред властите, за да й дадат реална компенсация, те я задържали за два месеца. Тази 75-годишна жена дори била бита от служители. Тя и до днес продължава да отправя жалби към правителството.

Нека погледнем друг спектър – богатите хора. Няколко богати бизнесмени се събраха, за да инвестират в нефтен кладенец, след като правителството отправи призив към бизнеса да направи частни инвестиции в областта на разработките на нефтени находища. Когато нефтеният кладенец беше разработен правителството го конфискува и даде на собствениците малка компенсация – само няколко процента от първоначалната инвестиция в кладенеца. Това е снимка на смелия адвокат, дръзнал да представлява ощетените. Когато той предизвикал правителствените служители, те му казали: „Знаем, че нямате смелостта да започнете война. Тъй като нямата такава смелост, ще ви глобяваме, арестуваме и хвърляме в затвора”.

В средата на скалата на огромния корупционен и икономическия сектор в Китай ще откриете следната картина – човек, който плаче за своя магазин, конфискуван от правителството. Собственици на щандове протестират срещу извънредно голямото повишение на наемите. То не е 100 или 200 процента, а няколко хиляди процента. Корупцията в Китай е повсеместна и е отбелязана дори в статистиката на самата комунистическа партия. През 2004 г. броят на груповите протести е бил 74 000. Само преди 10 години броя им е бил седем пъти по-малко – 10 000.

Икономическото състояние в Китай се подобрява много бързо, но това, което се увеличава много по-бързо е недоволството на хората. Повечето хора в Китай не протестират, защото знаят, че ще бъдат наказани. Много хора обаче продължават да протестират, както онази възрастна жена, за която ви казах. Това са четири снимки на хора, които се редят пред сградите на правителствени институции, за да търсят правата си. За съжаление правителството не проявява съчувствие към проблемите им, нито ги изслушва. Мнозина от тях чакат с години, за да обработят жалбите им. Докато чакат решение на проблемите си тези хора живеят в нищета. Повечето от хората, които са апелирали, са бити, арестувани, хвърляни в затвора или депортирани в родните им места.

Да погледнем в друг един аспект - 70 процента от банковите кредити в Китай са лоши, тъй като са били дадени на китайски правителствени служители, с минималната надежда, че ще бъдат върнати. Въгледобивните мини в Китай са много по-опасни от всички мини в света, тъй като корумпираните правителствени служители решават да не обръщат внимание на проблемите там и вземат подкупи. Фондовият пазар е в бедствено положение, защото правителствените служители вземат големи подкупи и суми от фондовия пазар. Можете да видите множество празни сгради и пътища в Китай, защото корумпираните правителствени служители разрешават там да се правят строежи, за да вземат комисионна и да се похвалят с политически и икономически постижения.

Разделението между бедни и богати в Китай е огромно. За разлика от богатите и бедните във всяка друга страна, в Китай това е разделение между богатите корумпирани служители на партията и бедния народ. Казано по друг начин, това е разделение между богата мафия и бизнесмени, и беден народ.

Иначе на повърхността е много различно. Изглежда, че няма никаква корупция, но тя е навсякъде. Аз бих казал, че корупцията и политическите борби са едно и също. ККП използва същите средства и в политическите борби, ето защо партията изобщо не се е променила. Тя просто прилага тактиката от политиката в икономиката. Сега комунистическата партия е въвлечена в множество политически корупционни кампании. Жалбите срещу партията нямат ефект, тъй като корупцията е проявление на самата природа на ККП. Реалният проблем е самата партия. Тя продължава с икономическите реформи, но продължава и с политическото потисничество.

Тази жена (показва снимка) – г-жа Гао Ронгронг - е починала от изтезания през юли 2005 година. Тя е била изтезавана чрез удари с електрошокови палки с 30 000 волта. Удряна е многократно по лицето. Ако вие или аз бъдем ударени дори един път с такава палка ще подскочим от силата на волтажа. А тя не била ударена един или два пъти, а в продължение на седем часа – и по-късно починала. Била изтезавана толкова жестоко само защото практикувала Фалун Гонг. Това е традиционна китайска форма на медитация. Практиката се основа на принципите истинност, доброта и търпимост. Тя е една от 2800 потвърдени официално случаи на изтезавани и починали хора в Китай, защото практикуват Фалун Гонг. Над 200 000 души са затворени в трудови лагери без присъда, заради това, че практикуват Фалун Гонг. Милиони са изгонени от работа или от къщите си по същата причина, други са били изхвърлени от училище. Само за една нощ 100 милиона души в Китай загубиха своето право на убеждения и начин на живот. Това е може би най-голямата кампания на ККП от завземането й на властта, при това тя се случва в условията на този икономически просперитет.

Но ние не сме чували за тези неща, тъй като ККП контролира медиите. Този човек на снимката е осъден на 5 години затвор, затова, че е написал критични бележки в Интернет срещу партията. Той е осъден в средата на тази година и това е четвърта му присъда. Последният път, когато е бил в затвора, са го напуснали съпругата му и детето му. Сега той живее с втората си жена, която е безработна и никой не иска да я наеме, и се грижат за две годишното си дете. Надявам се, че тя ще го дочака да излезе от затвора...

Китайските власти блокират медиите, които критикуват режима. Такава е телевизията „Ню Танг Династи” (NTDTV), която е базирана в САЩ. Тя предава новини на китайски за китайците в Китай и извън Китай. Тази година ККП наложи натиск върху френския оператор „Ютелсат” да премахне NTDTV от мрежата си на разпространение. Със задоволство бих искал да ви кажа, че партията тук не успя. Редица неправителствени организации се застъпиха за тази телевизия, в кампанията се включиха и доста депутати, над 100 сенатори и конгресмени също се застъпиха за нея. Противно на очакванията на ККП телевизията все още се излъчва. Въпреки това ККП контролира всички медии в Китай, тя подкупва медии в Хонг Конг и в други държави.

В заключение искам да направя няколко заключения: ККП отваря икономиката частично, но това не е за добруването на народа, а за да се задържи тя на власт. Както казах, китайската икономика е отворена само частично, но в други области, важни за бизнеса, не са направени никакви промени – върховенството на закона, свободата на медиите и собствеността. Защото партията знае, че тези неща биха заплашили нейното господство.

Така икономиката не може да се развие напълно. Правителствените служители се опитват да забогатеят и развиват все по-голяма корупция. Политическото потисничество продължава и ескалира, както видяхте с мирната практика Фалун Гонг. Тактиките на ККП не само й позволяват да потиска гражданите, но и да изнася злоупотребите си извън страната, както случая с натиска върху френския обществен оператор да бъде спряно излъчването на NTDTV. Партията на практика се опита да въвлече и френския президент да съдейства в тази кампания, но за щастие не успя.

През 2000 година, когато в Тайван се извършиха демократични избори, за да попречи на провеждането им, Китай изстреля ракети над Тайван. ККП принуждава чужди компании, опериращи в Китай, като Yahoo, да й съдействат в подобни потиснически кампании. Yahoo беше принудена да докладва на ККП всички потребители, които търсят в мрежата ключови думи като ”демокрация”, „Тайван”, „Тибет”. Тази година, съвсем наскоро, много известен журналист бе осъден на 10 години затвор, защото Yahoo докладва на ККП за негови действия в Интернет.

Накрая ще цитирам думите на известния политик Уинстън Чърчил. Той казва, че няма нищо лошо да има сърдечни отношения между народите на Великобритания и Германия, но никога не може да има приятелство между британската демокрация и нацистката власт. Сега, когато сме изправени пред взаимоотношенията с комунистически Китай, тези думи са все още актуални. Бих ги перифразирал, че няма да представлява трудност да съществуват приятелски отношенията между народа на Китай и хората по света, в това число и България, но не може да има приятелство между демократичните общества и комунистическата власт. Чърчил добавя, че нацистката власт не може да бъде доверен приятел на британската демокрация. Аз бих допълнил - никога не можем да се доверим на ККП.

Благодаря ви.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!