Следвайте "Буднаера" в Телеграм

4-ти юни: 20 години от събитията на пл. Тянанмън

Протестите от 89 г. започват когато над 50 000 студенти от Пекин се събират на пл. Тянанмън, с искане правителството да оттегли публикуваното във в. People's Daily обвинение на Дън Сяопин, че плануват размирици.  

В този апел участва по-голямата част от студентите в многобройните ВУЗ-ве на Пекин, които получават подкрепата на своите преподаватели и други интелектуалци.

Водачите на комунистическата партия виждат политическа заплаха в тази ситуация и настояват да се употреби военна сила за разрешаване на кризата. Джао Зиянг, който по това време е Генерален секретар на партията, се противопоставя на използването на войска срещу студентите, което след това му коства най-висшия пост в партията.

В своите мемоари Джао споделя:

[Джао Зиянг, бивш Генерален секретар на ККП]
„…Твърдеше се, че това събитие цели събарянето на Народната република и комунистическата партия. Къде е доказателството? По онова време казвах, че повечето хора просто ни приканват да коригираме недостатъците си, а не се опитват да свалят от власт политическата ни система.”

На 20 май правителството обявява военно положение и издава заповед с потушаване на демонстрациите да се заеме Народоосвободителната армия.

Войници и танкове от 27-ма и 38-ма армия са изпратени да установят контрол над Пекин. За разлика от местната 38-ма армия, която симпатизира на протестантите и се присъединява към тях, добре въоръжената 27-ма армия пристига отвън.

Влизането на 27-ма армия в града бива активно възпрепятствано от местните жители. От този момент е прочутата снимка „Неизвестният бунтовник”, показваща протестиращ студент, чиито действия спират за половин част придвижването на колоната с танкове към площад Тянанмън.

Въпреки усилията на гражданите, войските стигат до площада и откриват огън директно в студентите. Ранени са хиляди. Много местни граждани се притичват на помощ на студентите.

[Джао Зиянг, бивш Генерален секретар на ККП]
„…Една трагедия, която ще шокира света, не бе предотвратена и се случваше въпреки всичко…”

Заради противопоставянето си да се използва военна сила срещу студентите, Джао Зиянг е свален от поста Генерален секретар и е поставен под домашен арест. През този период той прави звукозапис на своите мемоари. Записът е изнесен от Пекин тайно и мемоарите са събрани в книгата „Затворник на държавата”. Тя излезе от публикация наскоро, по случай 20-годишнината от кръвопролитията на пл. Тананмън.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!