Правозащитни организации призовават за прекратяване преследването на Фалун Гонг

(Minghui.org) Информационният център на Фалун Дафа проведе онлайн форум на 20 юли 2021 г., за да обсъди продължаващото преследване на Фалун Гонг в Китай, започнало на същия ден преди 22 години. Няколко експерти и жертва на преследването, които присъстваха на форума, също така поздравиха практикуващите Фалун Гонг  за глобалното въздействие на техните усилия в противопоставяне на преследването. Те призоваха президента на САЩ, държавните служители и хората от всички сфери на живота да се обединят, за да сложат край на жестокостите на китайския комунистически режим срещу практикуващите Фалун Гонг, включително принудителното отнемане на органи.

Директор на Freedom House: Извънредни усилия

Сара Кук, директор на научните изследвания за Китай, Хонконг и Тайван във Freedom House, говори на форума на 20 юли 2021 г.

Г-жа Сара Кук, председател на форума, е директор на научните изследвания за Китай, Хонконг и Тайван във Freedom House. Тя каза, че преследването на Фалун Гонг от Китайската комунистическа партия (ККП) е систематично и продължава дълго време. Неговите мащабни и брутални методи са го превърнали в изключително сериозно бедствие за правата на човека, каза тя.

Когато за първи път започва преследването през 1999 г., ККП обещава да унищожи Фалун Гонг за три месеца. Изминаха 22 години и Фалун Гонг все още е силен, каза тя, добавяйки, че усилията на практикуващите да се противопоставят на преследването са изключителни и необикновени.

Г-жа Кук каза, че при обсъждане на нарушенията на човешките права от страна на ККП, това, което са преживели практикуващите Фалун Гонг в Китай, са типични случаи и не бива да се подценяват. По време на форума тя помоли участниците да измислят начини, които биха могли да помогнат за прекратяване на потискането. Например, каза тя, повече хора могат да се абонират за бюлетини от Информационния център на Фалун Дафа за да получават своевременно актуална информация.

Бивш комисар на USCIRF: Преследването на Фалун Гонг засяга всички

Джони Мур, бивш комисар на Американската комисия за международна религиозна свобода (USCIRF)

Г-н Джони Мур, бивш комисар на Американската комисия за международна религиозна свобода (USCIRF) и християнски лидер, заяви, че правителството на САЩ трябва да приеме закони за спиране на принудителното събиране на органи от ККП и да наложи санкции срещу участващите в това служители на ККП.

Той каза, че ККП най-много се страхува не от САЩ, а от китайците. Всъщност практикуващите Фалун Гонг са добри хора, които са от полза за Китай и за който е на власт, каза той. Когато броят на практикуващите надхвърля членството в ККП, ККП разглежда практикуващите като заплаха, вместо да ги третира като ценен актив за обществото. Изминаха двадесет и две години, а ККП все още продължава потискането, което не само поставя Китай в трудна ситуация, но и тласка ККП към задънена улица, каза той.

Г-н Мур каза също, че вярва, че хората трябва да почитат божественото и да останат смирени и че нито един политически субект не може да контролира мислите или волята на хората. Когато ККП започна да потиска Фалун Гонг преди 22 години, светът замълча, каза той; ако хората бяха обърнали внимание на преследването преди 22 години, досега щяха да бъдат спасени много повече хора.

Г-н Мур призова всички хора, нации и правителства да се обединят, за да спрат ККП да продължи престъпленията си срещу практикуващите Фалун Гонг. Според него това е не само правилното нещо, но е и мъдро решение. Въпреки че в американското общество има разногласия в момента, каза той, прекратяването на преследването на Фалун Гонг в Китай трябва да бъде обща цел, тъй като то надхвърля расовите и политическите принадлежности и трябва да бъде фокусна точка за всички.

На 12 май Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обяви, че САЩ ще санкционират Ю Хуей, бивш директор на Управление 610 в Ченгду, за „участието му в груби нарушения на правата на човека, а именно произволното задържане на практикуващи Фалун Гонг за техните духовни вярвания".

Китайското министерство на външните работи обяви санкция срещу г-н Мур на 26 май, като забрани на него и семейството му да живеят в континентален Китай, Хонконг и Макао. Същия ден г-н Мур отговори, че за нето е чест да бъде санкциониран от ККП за това, че дава гласа си на потиснати групи.

„ККП не разбира разликата между „истината“ и „лъжата“, но има известна истина: Те са по-слаби, отколкото искат да вярваме, че са. Глобална коалиция се изгражда, за да им потърси отговорност, и тя надхвърля политическите партии и администрациите на САЩ. Тази Велика стена на сътрудничеството е обещание за бъдещите поколения, че няма да предадем нашия свят на ККП, за да принася в жертва невинните, както им харесва”, написа той в Twitter.

Информационен център на Фалун Дафа: Преследването се засилва

Леви Броуди е изпълнителен директор на Информационния център на Фалун Дафа.

Г-н Леви Броуди, изпълнителен директор на Информационния център на Фалун Дафа, каза, че потискането от страна на ККП на Фалун Гонг се е засилило от началото на миналата година.

Например най-малко 3383 практикуващи са били арестувани и тормозени през първата половина на 2019 г., а броят им се е увеличил до 9 691 за цялата 2019 г. Количеството на арестуваните и тормозените практикуващи през 2020 г. е 16 084. През първата половина на 2021 г. за 12 761 практикуващи вече е потвърдено, че са били арестувани или тормозени. Тези цифри показват, че ККП е арестувала и задържала повече практикуващи по време на пандемията.

Г-н Броуди каза, че засилването на преследването е резултат от страха на ККП. Първо, практикуващите Фалун Гонг са установили относително стабилни канали за предаване на информация от Китай навън дори по време на пандемията. Това привлече внимание в световен мащаб и разтревожи ККП. Второ, наскоро ККП стартира кампании на „зануляване“, целящи да принудят практикуващите в черните списъци на правителството да се откажат от практиката си. Трето, по време на неотдавнашното честване на стогодишнината на ККП, режимът засили потискането, като арестува повече практикуващи.

Мирните и последователни усилия на практикуващите са били много ефективни при информирането на обществеността за случващото се в Китай, добави г-н Броуди. Той каза, че те не само са помогнали за разкриването на преследването на Фалун Гонг, но също така са помогнали на хората да разберат за порочната природа на ККП.

Показания на жертва: Изгаряне на всеки сантиметър от кожата

Уанг Уейю е бивш студент на известния Университет Цинхуа и е бил задържан многократно заради вярата си.

Г-н Уанг Уейю, бивш студент на известния Университет Цингхуа, разказа за собствения си опит на преследване от страна на ККП. Г-н Уанг започва да прави докторска степен през 1996 г. в катедрата за прецизни инструменти. Той е бил класен ръководител и вицепрезидент на Научната асоциация на отдела. Освен това той получава множество награди, включително Изключителен магистър, стипендия за отличен студент и други.

След като започва да практикува Фалун Гонг през януари 1997 г., г-н Уанг установява, че тези учения го насочват да бъде по-добър човек. По това време в Университета Цингхуа е имало 11 места за групови упражнения на Фалун Гонг и над 500 студенти и преподаватели са правели упражненията заедно.

След като през 1999 г. ККП започва да преследва Фалун Гонг, г-н Уанг и семейството му са преследвани в продължение на 14 години, докато той напуска Китай. Освен това той е принуден да спре да учи два пъти и да се откаже от докторантурата си. През август 2002 г. агентите на Бюрото за държавна сигурност тайно го арестуват и го осъждат на 8 години затвор.

Докато е бил задържан, г-н Уанг е шокиран с електрически палки повече от 10 часа. Целият му гръб е бил окървавен от изгорените места. Един пазач скочил и ударил главата му с лакът, крещейки: „Ще изгоря всеки сантиметър от кожата ти“. Г-н Уанг също бил ритан, а дясното му ахилесово сухожилие било скъсано. И въпреки това той бил принуден да работи робски труд.

„Жертвите на жестокостта на ККП не се ограничават до практикуващи Фалун Гонг или китайци“, каза г-н Уанг на форума. През последните няколко десетилетия ККП прониква активно в западните страни, включително САЩ, и използва бизнес интереси и други стимули като примамка, за да привлече демократичните страни да следват нейния сценарий и да мълчат за нейните  нарушения на човешките права. Той каза, че светът трябва да се събуди и да се изправи срещу тази реалност.

Докато г-н Уанг бил задържан, един офицер го помолил да каже на приятелите си в чужбина да не пишат повече на офицера. Това показва, че агентите на ККП се страхуват от международни гласове в подкрепа на практикуващите Фалун Гонг, каза той. „Вашите гласове са много важни, защото те се страхуват да не бъдат изложени“, обясни той.

Консултант на DAFOH: Да спрем тази жестокост

Д-р Джесика Русо, консултант на DAFOH, каза, че има много начини хората да помогнат за спиране на тази жестокост

Д-р Джесика Русо, консултант на Лекари срещу принудителното събиране на органи (DAFOH), заяви, че многобройни разследвания, направени от международната общност, потвърждават принудителното вземане на органи от практикуващи Фалун Гонг от страна на ККП. Тя каза, че моментът на внезапно увеличаване на трансплантациите на органи в Китай съвпада с началото на преследването на Фалун Гонг. Данните също показват, че органите са на задържани практикуващи Фалун Гонг, каза тя.

ККП е единственият режим в този свят, който извършва отвратителното престъпление на принудително вземане на органи, което е различно от търговията с органи на черния пазар по света, каза д-р Русо. Тъй като ККП обеща да „елиминира практикуващите /Фалун Гонг/ физически“, отнемането на органи представлява един геноцид, каза тя.

За това как да работим заедно за прекратяване на преследването на Фалун Гонг в Китай, д-р Русо предложи хората да търсят възможности за изнасяне на речи в различни организации за информиране на обществеността. Когато хората знаят повече за принудителното събиране на органи в Китай, те биха избягвали да се занимават с трансплантационен туризъм в Китай и да стават съучастници на ККП. Освен това хората могат да пишат на президента и на членовете на Конгреса, за да ги призовават да приемат закони, както за спиране на принудителното събиране на органи, така и за санкциониране на участващите в това служители на ККП.

Източник/ци: Human Rights Organizations Call for End to Persecution of Falun Gong in Online Forum | Falun Dafa - Minghui.org

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!