Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Здравословен начин на живот: Фалун Дафа

На Запад много от нас приемат алтернативните форми на лечение и поддържане на здравето. Опитваме диети, търсим акупунктуристи, масажисти, специалисти по цветна терапия, йога и аюрведична медицина. Чигонг също придобива популярност. Появява се в културни центрове, фитнес зали и институти, но в неговата родина, Китай, могат да се видят хора на всякаква възраст, практикуващи рано сутрин в парковете различни форми на чигонг, като тай чи и Фалун Гонг/Фалун Дафа например...

За китайците се смята, че притежават „древни тайни”, които им помагат да изглеждат по-млади, да живеят по-дълго и да им дават мъдрост. В началото на 90-те години на миналия век Фалун Гонг (форма на чигонг) придобива голяма популярност в Китай. Защо, при наличието на всички техни древни тайни, Фалун Гонг става най-популярната форма на чигонг в страната? Защо бива все още широко практикуван, въпреки жестокото преследване, на което са подложени последователите му? Какво е Фалун Гонг и какво го прави такава изключителна практика?

Фалун Гонг - медитация
Фалун Гонг се състои от пет упражнения (четири стоящи и една седяща медитация) и изисква от своите последователи да усъвършенстват себе си. Самоусъвършенстването означава непрекъснат стремеж да се живее съобразно принципите на Истинност, Доброта и Търпение. Самоусъвършенстването е фундаментална цел на практикуващия Фалун Гонг, докато правенето на упражненията е помощно средство.  

Повечето хора, които правят упражненията и следват учението на Фалун Гонг, свидетелстват за здравословни подобрения. Често тези подобрения включват неща като намаляване на стреса, подобряване на съня, чувство за лекота и енергичност, по-добро настроение. Много съобщават и за драматични здравословни подобрения, включително отшумяване на животозастрашаващи болесит.

Точният начин, по който Фалун Гонг [също наричан Фалун Дафа] лекува заболяванията, не е разбран от съвременната медицина, но неговите ефекти могат да бъдат измерени.

През 1998 г едно преброяване на населението, извършено от правителството на Китай, показва, че поне 70 милиона души практикуват Фалун Гонг. Това категорично превръща Фалун Гонг в най-популярната чигонг практика в историята на Китай.

Много практикуващи удостоверяват с личния си опит, че Фалун Гонг притежава мощни лечебни свойства.

„Само месец след като започнах да се усъвършенствам съгласно универсалните принципи на Фалун Дафа, „Истинност, Доброта и Търпение”, болестта [левкемия], нелечима със съвременната медицина и струваща дотогава на семейството ми стотици хиляди юана [десетки хиляди щатски долара], изчезна напълно”,  споделя Фалун Гонг практикуващ от континентален Китай.

Фалун Гонг - медитация

„По-рано имах втора степен на остеонекроза [дегенерация на костната тъкан] на двата хълбока и бях практически парализиран за почти година. Но само три-четири дни след като започнах да практикувам Фалун Дафа хвърлих патериците и можех да ходя отново”, обяснява друг Фалун Гонг практикуващ от Китай.

През 1998 г в Пекин е проведено първото голямо медицинско проучване на Фалун Гонг практикуващи. Според него 93.4% от общо 12 731 души имали първоначално заболявания, като 49.8% от тях страдали от поне три заболявания, преди да започнат да се занимават с Фалун Гонг. Чрез изучаване и практикуване на Фалун Гонг здравето им се подобрило. Такова подобрение настъпило при 99.1% от хората, като 58.5% от тях се възстановили напълно. Процентът на съобщилите, че се чувстват „много енергични”, нараснал от 3.5 преди започване на практиката на 55.3% след това.

Проучването показало също така, че 12 287 души – или 96.5% от участниците – се почувствали психически по-здрави след като започнали да практикуват Фалун Гонг.

Освен това пекинското проучване установило, че броят на практикуващите Фалун Гонг нараства всяка година, като скоростта на това нарастване също се увеличава.

Съгласно въпросното проучване, всеки китайски гражданин, който практикува Фалун Гонг, спестява на правителството медицински разходи на стойност от 3 270 юана на година. [По време на проучването 1 юан е около 0.12 щ.д., като средностатистическият работник в Китай получава около 500 юана месечно.] Умножаването на тази цифра с десетките милиони практикуващи показва, че Фалун Гонг е спестявал по това време на Китай милиарди долари от медицински разходи.

Друго проучване е проведено в Тайван. От 1 182 участници, 72% от Фалун Гонг практикуващите са използвали годишно само по една здравна карта, позволяваща шест посещения при лекар. Или те са ползвали услугите на здравеопазването поне два пъти по-малко от останалото население. Докладът посочва още, че Фалун Гонг има и удивителен ефект върху елиминирането на нездравословни навици и пристрастености. Според изследването 81% са се отказали от тютюнопушенето, 77% са станали въздържатели, а 85% са спрели да се занимават с хазарт.

„След като правих упражненията, на следващия ден почувствах тялото си леко и всички симптоми изчезнаха. Когато ходех се чувствах лека като ветрец. Когато карах велосипед имах чувството, че някой ме бута. И вече не усещах умора като се качвах по стълбите. На дъщеря ми заболяванията също изчезнаха”, казва Фенгянг Мао (Fengying Mao), 40-годишна, бивша медицинска сестра в хирургично отделение в Китай, понастоящем живуща в САЩ.

„Откакто изучавам Фалун Гонг и правя упражненията станах много спокойна и  уравновесена. Сега мога да бъда обективна спрямо себе си и нещата, които обикновено ме тревожат. След прочитане на учението осъзнах, че не живея живота си по начина, по който би трябвало: съобразно Истинност, Доброта и Търпение. Колкото повече наблягам на учението, толкова повече се доближавам до тези три принципа”, споделя Орисия МакКейб от Канада.

Много от показанията на Фалун Гонг практикуващите звучат чудотворно и доста хора може да поставят под въпрос вероятността да се припишат тези здравословни подобрения на Фалун Гонг. При все това, самият факт, че тези сведения са толкова чести, дава основание човек да полюбопитства и поне да провери практиката сам за себе си.


10 000 последователи на Фалун Гонг практикуват медитация в град Шенянг (Shenyang), Китай, преди Китайската комунистическа партия да започне преследването на практиката.
Море от покой: 10 000 последователи на Фалун Гонг практикуват медитация в град Шенянг (Shenyang), Китай, преди Китайската комунистическа партия да започне преследването на практиката. (clearwisdom.net)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!