Хонконгски интелектуалци: Какво можем да научим от практикуващите Фалун Гонг

(Minghui.org) Китайската комунистическа партия (ККП) наскоро затегна хватката си върху Хонконг, оставяйки много хора загрижени за безопасността на практикуващите Фалун Гонг.

Практикуващ Фалун Гонг разпространява информация пред дисплей в Хонгконг.

През изминалите няколко седмици многобройни информационни кабини за Фалун Гонг в Хонг Конг бяха сериозно повредени от про-ККП бандити. Но практикуващите смело продължават да информират обществеността за духовната практика и как ККП я преследва. Това спечели уважението на жителите на Хонконг. Известният учен Джоузеф Лиан похвали практикуващите за тяхната доброта и постоянство, което според него предлага на хората лъч на надежда.

Според Асоциацията на Фалун Дафа (Фалун Гонг е известен още като Фалун Дафа), шест от информационните й кабини в Хонг Конг са били вандализирани, докато над 10 са били нападнати от 2 април 2021 г. насам. По време на атаките бандити вадили ножове и съсипвали много плакати и банери. Те излели течности върху възрастни практикуващи и материалите, и заплашили да запалят пожари. В допълнение към словесните ругатни, те също хвърляли напитки върху практикуващите.

Практикуващите се надяват, че правителствата и хората по света ще забележат това и ще помогнат за защитата на основните човешки права и свободата на убежденията в Хонконг и Китай.

Бивш колумнист: Просветление за всички нас

Джоузеф Лиан, професор в Университета на Яманаши и бивш колумнист на Хонконгския икономически вестник (Hong Kong Economic Journal), каза, че за ККП Фалун Гонг винаги е бил трън в очите. Мирният характер и добротата на практикуващите са добре известни, което затруднява режима да предприема открити действия срещу тях.

 Джоузеф Лиан, професор в Университета на Яманаши и бивш колумнист на Хонконгския икономически вестник (Hong Kong Economic Journal).

След като ККП прие закона за националната сигурност в Хонконг на 30 юни 2020 г., там бяха задържани няколко защитници на демокрацията. Много жители преместиха активите си от Хонконг и емигрираха другаде. Но практикуващите Фалун Гонг продължават дейностите си, за да разкрият жестокото преследване и да помагат на хората да напускат ККП и свързаните с нея организации. Големият банер с „Tian mie zhong gong” (“Небето унищожава ККП”) все още е изложен както обикновено.

Въз основа на опита си, Лиан каза, че ККП вероятно ще направи, което й е по-лесно първо. Това, с което практикуващите Фалун Гонг в Хонконг се сблъскват сега е подобно на което се случи в Китай, когато започна преследването (1999г.). Може да последват всякакви видове насилие.

Лиан каза, че се възхищава на смелостта и постоянството на практикуващите и чувства, че принципите на Фалун Гонг са в съответствие с фундаменталното ядро ​​на традиционната китайска култура. Макар про-ККП бандитите да са тормозили практикуващите и да са повредили няколко техни информационни кабини, практикуващите са успели да останат мирни и  спокойни. Лиан каза, че жителите на Хонконг могат само да се поучат от това и от принципите на Истина-Доброта-Търпение, които са основни за Фалун Гонг.

„Основната вяра на практикуващите е просветляваща“, добави той. „Тъй като Фалун Гонг се фокусира върху състраданието, някои полицаи може да осъзнаят, че законът за националната сигурност е безпочвен. Те могат да изберат да се отнасят добре със задържаните практикуващи или да ги освободят." Лиан каза, че такава висока културна нравственост е относително ограничена в днешен Хонконг.

Точно както практикуващите Фалун Гонг имат вяра, защитниците на демокрацията вярват в демокрацията. Но двете са различни. Понятието демокрация няма корени в традиционната култура, което го прави абстрактно. Всъщност много защитници на демокрацията извън Китай са идеологически слаби. Въпреки, че те насърчават демокрацията, разбиранията на китайците в тази област са доста ограничени. За разлика от това, което практикуващите Фалун Гонг популяризират, е най-добрата част от традиционната китайска култура, така че то е много по-ценно.

Адвокат: Най-мрачният момент и най-светлата надежда

Алберт Хо, адвокат и бивш председател на Демократическата партия, защитава практикуващи Фалун Гонг в множество съдебни дела. Те включват HKSAR срещу Yeung May Wan (2005), искове за репатриране, възпрепятстване на представленията на Shen Yun и други дела.

Хо каза, че уважава хората с вяра, включително практикуващите Фалун Гонг. Той посочи, че дори най-мирният и рационален начин за защита на нечия свобода или вяра може да бъде потиснат от тоталитарен режим. Като една от най-преследваните групи той се чувства зле за изстрадалите практикуващи. Той каза: „Трябва да продължим усилията си, така че хората да получат истинска свобода.“

Алберт Хо е адвокат и бивш председател на Демократическата партия.

По отношение на неотдавнашния вандализъм на информационните кабини, Хо каза, че е загрижен за безопасността на практикуващите. Той похвали смелостта им и е уверен в бъдещето. „Най-мрачните моменти разкриват и най-ярката надежда“, обясни той.

Той насърчи всички да бъдат силни. „Когато сме изпълнени със страх, единствената ни възможност е да мълчим - сякаш нищо не се е случило. Но това саботира достойнството на човечеството, нещо, което не бива да правим."

Водещ в социални медии: Времето ще разкрие всичко

Бари Ма, известен водещ в социалните медии, каза, че е важно да се поддържа моралната основа на едно законно общество.

Ма открито осъди нападенията срещу практикуващите Фалун Гонг от членове на подкрепяната от ККП “Асоциация за грижи за младежта” в Хонконг. Той казва, че на биячите трябва да се потърси отговорност. Когато видял, че практикуващите не отвърнали на удара, когато били бити и не протестирали, когато били унижавани, той бил силно впечатлен от техните принципи на Истина-Доброта-Търпение. По време на движението относно Закона за екстрадиция той каза, че вестник Epoch Times, поддържан от практикуващи, е успял да докладва фактически и своевременно, въпреки всички предизвикателства. Ма и други жители на Хонконг са станали свидетели на голямата смелост на практикуващите.

Бари Ма, известен водещ в социални медии, каза, че се възхищава на смелостта на практикуващите Фалун Гонг.

Ма се е срещал с практикуващи Фалун Гонг, включително някои в 80-те и 90-те им години. Въпреки възрастта си, те могат да разпространяват вестници, за да информират жителите на Хонконг за Фалун Гонг и преследването. Той вярва, че доброто им здраве и енергия се дължат на практикуването им на Фалун Гонг.

Ма знае, че практикуващите Фалун Гонг не получават никаква финансова подкрепа. Времето е показало, че именно тяхната вяра им позволява да постъпват правилно и да продължават.

Пастор: Път към бъдещето

Алън Кюнг, пастор и инфлуенсър в социалните медии, каза, че знае, че практикуващите Фалун Гонг са страдали неимоверно много. Но без значение колко ужасна е ситуацията, те са в състояние да продължават напред. Поради това той се възхищава от тях и техните принципи на Истина-Доброта-Търпение.

Жителите на Хонконг са свидетели на заблуждаващата тактика на ККП на представяне на интересите на партията за патриотизъм. ККП потиска практикуващите Фалун Гонг и прониква в почти всички сфери и професии. Но усилията на практикуващите през последните 20 и повече години начертаха път за жителите на Хонконг.

През последните години ККП предприе множество инициативи за засилване на репресиите в Хонконг, от закона за екстрадиция през 2019 г. до закона за националната сигурност миналата година. Ситуацията продължи да се влошава през тази година. Кюнг каза, че някои жители вече не могат да издържат на натиска и се подчиняват на ККП.

Но практикуващите Фалун Гонг продължават да се противопоставят на преследването и да разкриват жестокостта на ККП. Тяхната доброта и постоянство са показали на хората път към бъдещето.

Ползите от Фалун Дафа

Източник/ци: Hong Kong Intellectuals: What We Can Learn from Falun Gong Practitioners | Falun Dafa - Minghui.org

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!