Комунистическите диктатори на Китай не трябва да имат право да бъдат домакини на Зимните олимпийски игри

Ерик Аветц, Австралийски сенатор

Зимните олимпийски игри през 2022 г. ще бъдат последната Олимпиада, за която се прави изключение относно принципите за човешките права, включени в договора за град домакин от Международния олимпийски комитет (МОК). Този договор ще обвърже домакините с конвенциите на ООН от Париж 2024 г. нататък. Даването на последните игри на диктатурата на Китайската комунистическа партия беше много разочароващ избор преди въвеждането на новите условия на договора. Сега това е напълно неправилен избор.

Досието на Китай в областта на човешките права е не само лошо, но е и една съзнателна, организирана от държавата, систематична злоупотреба спрямо всеки, за когото се смята, че действа против интересите на държавата. Християните, уйгурите, Фалун Гонг и Далай Лама, или който и да е дисидент по този въпрос (напр. хонконгците), са преследвани с пълната сила на китайската комунистическа диктатура.

Тя брутално вдигна ръка срещу народа на Хонконг чрез приемането на т. нар. закон за национална сигурност, който беше пряко нарушение на санкционираната от ООН китайско-британска декларация. Това фундаментално нарушение на Декларацията поставя под въпрос ангажимента на режима да се придържа към всяко споразумение, което е подписал, и допълнително подкопава всяко доверие, което светът може да има в него.

Уйгурският геноцид в Синцзян, смазване на свободите на Хонконг, военните полети над Тайван, принудителното отнемане на човешки органи /от практикуващите Фалун Гонг/, цензурата в интернет и пресата, чуждата намеса в множество нации, произволните икономически санкции, произволното задържане, културното прочистване на Тибет, агресивните военни действия в Южнокитайско море, дипломацията на „вълчи воин“, незаконното строителство на изкуствени острови, икономическата принуда с капана на дълга за инициативата „Един пояс, един път“, напълно потвърдиха неоспоримата бруталност на режима.

През септември миналата година 160 групи за защита на правата на човека изпратиха съвместно писмо до шефа на Международния олимпийски комитет с призив Пекин да бъде отстранен като домакин на игрите заради действията му в Хонконг и задържането на уйгурите в Синдзян. В писмото се посочва, „МОК трябва да признае, че олимпийският дух и репутацията на Олимпийските игри ще претърпят допълнителни щети, ако влошената криза с правата на човека във всички области под контрола на Китай просто бъде игнорирана”.

През 2008 г. имаше надежда, че Летните олимпийски игри в Пекин ще донесат непрекъснати подобрения относно правата на човека за китайските граждани. Тази идея - макар и похвална по онова време - беше силно погрешна, както и всяка идея, че Зимните игри могат да донесат подобрени човешки права за китайските граждани, ако страната отново бъде домакин. Игрите през 2008 г. станаха свидетел на арестуването, поставянето под домашен арест или прогонването от Пекин на 50 активисти за правата на човека, както и на строгия контрол върху всички аспекти на Игрите, които биха могли да нарисуват Китай в лоша светлина, от силното замърсяване, строгите медийни репортажи и строгата охрана до 40-те милиона работници мигранти, наети на опасни строителни обекти.

Подобни призиви за бойкот на Олимпийските игри не са без прецедент. През 1980 г. Летните олимпийски игри в Москва са бойкотирани от 66 държави. Ако МОК продължи със Зимните игри в Китай през 2022 г., свободолюбивите страни и спортистите трябва да се ангажират да ги бойкотират, а да им засвидетелстват своето атлетическо кредо и по този начин да покажат уважение на един тираничен режим, който отчаяно жадува това.

Тъй като е невероятно трудно за спортистите, които са тренирали и са следвали изключително дисциплинирана рутина, шансът те да не се състезават и да демонстрират своите умения срещу най-добрите в света трябва да се вземе предвид, затова всички възможни  алтернативи се нуждаят от спешно разглеждане от МОК.

Индия, най-голямата демокрация в света и сама по себе си нарастваща суперсила, има възможността да заеме категорична позиция относно правата на човека. Всички златни медали по света не си струват цената да се даде легитимност на Китайската комунистическа партия, която безмилостно ще злоупотребява с тези игри като пропаганда за своята диктатура.

Комунистическата диктатура в Китай не трябва да има право да бъде домакин на Зимните олимпийски игри през 2022 г. Това е едно от най-големите и престижни спортни събития, което събира нации от цял ​​свят, за да се състезава и демонстрира най-доброто от човешкия атлетизъм.

Домакинстването на Олимпиада е престижна чест за всяка държава. Страните яростно се състезават за тези чест, престиж, туристически потенциал и международен статус. Историята ни напомня как злият националсоциалистически режим на Хитлер използва Олимпийските игри през 1936 г., за да осигури легитимност на своята незаконна диктатура. Не можем да позволим историята да бъде отново повторена.

Източник/ци: China’s communist dictators must not be allowed to host Winter Olympics - The Sunday Guardian Live

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!