Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Геноцид над уйгури и Фалун Гонг - Престъпленията срещу човечеството продължават в Китай

Геноцид уйгуров и приверженцев Фалуньгун — преступления против человечности в Китае не прекращаются

Полицията патрулира в село в префектура Хотан в китайския регион Синдзян на 17 февруари 2018 г. BEN DOOLEY / AFP чрез Getty Images)

Независими разследвания потвърдиха, че Китайската комунистическа партия (ККП) извършва престъпления срещу своя народ и срещу човечеството. Постепенно светът осъзнава сериозността на нарушенията на правата на човека в Китай, които вече не могат да бъдат пренебрегвани.

Съгласно Международния наказателен съд:

„Геноцидът се характеризира със специфичното намерение да се унищожи, изцяло или частично, национална, етническа, расова или религиозна група чрез ... причиняване на тежки телесни повреди или психически наранявания на членовете на групата; [или] умишлено създаване за групата на такива условия на живот, които са предназначени за нейното пълно или частично физическо унищожение."

Геноцид срещу уйгури

От 2017 г. насам китайският комунистически режим значително увеличи броя на местата за лишаване от свобода в Синдзян. Въз основа на сателитни изображения изследователи от Австралийския институт за стратегическа политика (ASPI) са идентифицирали и картографирали над 380 места за задържане в Синдзян.

Според Съвета за външни отношения (CFR) от 2017 г. комунистическият режим е затворил над един милион уйгури и е подложил безброй други членове на това етническо малцинство на строг надзор и принудителна стерилизация.

CFR заяви, че макар подробности за зверствата, извършвани в лагерите за задържане и превъзпитание в Синдзян, да са ограничени, това, което разказват затворниците от тези лагери, избягали от комунистически Китай, е шокиращо. Те съобщават за жестоки изтезания в лагерите в Синдзян.

Задържаните уйгурски мъже и жени са принудени да се откажат от вярата си в исляма и да се закълнат във вярност на Китайската комунистическа партия. В допълнение към тежкия физически и психологически тормоз, те са подложени на принудителна стерилизация. Уйгурските жени също съобщават за сексуално насилие и принудителни аборти.

През последните години за зверствата срещу уйгурите се съобщава широко в международните медии, което води до глобално нарастване на движението за прекратяване на грубите нарушения с човешките права от китайските власти.

На 8 февруари група лондонски адвокати в юридическо становище от 105 страници заявиха, че действията на Китайската комунистическа партия срещу народа на уйгурите в автономния район Синцзян Уйгур са „равносилни на престъпления срещу човечеството и геноцид“.

Уйгурские женщины протестуют во время демонстрации в Урумчи, провинция Синьцзян, 7 июля 2009 г.

Уйгурски жени протестират по време на демонстрация в Урумчи, провинция Синцзян, 7 юли 2009 г. PETER PARKS / AFP чрез Getty Images)

Еврейската общност, оцеляла от Холокоста преди много години, подкрепи преследваното на уйгурско етническо малцинство в Китай. На онлайн събитие за Деня на паметта на Холокоста, проведено на 27 януари в Doughty Street Chambers, равинът и писател Джонатан Витенберг, роден от германски евреи, разказа как майка му със страх очаквала пристигането на пощальона, носещ пепелта на членовете на семейството й, съобщава вестникът Bitter Winter.

На събитието присъства уйгурският изгнаник Зиба Мурат, чиято майка, пенсиониран лекар, е осъдена на 20 години затвор от китайските власти.

Майката на Зиба, д-р Гюлшан Абас, изчезва в Китай през 2018 г., шест дни след като сестра й Рушан Абас, основател и председател на Кампанията за уйгури в Херндън, щата Вирджиния, говори в Института Хъдсън във Вашингтон. Едва през декември 2020 г. семейството научава от анонимни източници, че през март 2019 г. Гюлшан е осъден на 20 години затвор.

Рушан е убеден, че комунистическият режим е затворил сестра й като опит да предупреди сънародниците й за пагубните последици, ако "се осмелят да се противопоставят на ККП", съобщава Bitter Winter.

„Гюлшан и леля ми бяха отвлечени, въпреки че живеят на 1400 км една от друга“, каза Рушан. - Това не е случайно. Сестра ми не е извършила никакво престъпление, но е задържана под стража ... Това, което мога да говоря открито тук, в САЩ, струва на сестра ми свободата."

Призовавайки международната общност да се противопостави на ККП, Рушан каза:

„Ако една държава може произволно да затваря невинни хора, бихте ли избрали тази държава да правите бизнес с нея?“

„Обръщайки се към лидерите на Европейския съюз, които се чувстват комфортно да се доверяват на такъв режим, аз ги държа отговорни за това, че им позволяват да извършват тези престъпления. Те управляват концентрационни лагери, превръщат робството в норма и наказват сестра ми за упражняване на правата ми като чуждестранен гражданин. Това е неописуемо варварско и жестоко“, каза тя във видео на „Кампания за уйгури“.

Рахима Махмут, директор на Световния уйгурски конгрес в Лондон, също говори на събитието на Doughty Street Chambers. Тя направи шокиращи паралели между Холокоста в Германия и геноцида в Китай.

„Целта на геноцида, където и да се случва, е да изкорени паметта на хората“, каза Рахима и добави, че уйгурите, за съжаление, имат „ужасната чест“ да станат жертви на масовите убийства на китайските власти.

Преследване на Фалун Гонг

След две десетилетия на глобални усилия за повишаване на осведомеността, международната общност най-накрая излезе срещу поредния продължаващ геноцид в комунистически Китай - преследването на Фалун Гонг.

Фалун Гонг, известен също като Фалун Дафа, е система за култивиране на духа и тялото, основана на универсалните принципи на истина, дорота и търпение. Тази мирна практика за медитация се практикува свободно по целия свят, но от юли 1999 г. нейните последователи са жестоко преследвани в Китай, след като комунистическата партия обяви Фалун Гонг за „опасен култ“.

Китайските власти изчисляват, че към края на 90-те години между 70 и 100 милиона души в Китай са правили тези упражнения за медитация. Лидерът на ККП Джианг Земин възприема мирното движение като заплаха за управлението на партията и предприема безпрецедентно преследване за ликвидиране на Фалун Гонг.

Оттогава милиони практикуващи Фалун Гонг са незаконно задържани и подложени на промиване на мозъци, изтезания, изнасилвания и принудителен труд. Те също се превръщат в основен източник на органи за процъфтяващата индустрия на трансплантации в Китай, с приблизителни приходи от няколко милиарда долара.

Epoch Times наскоро получи строго секретен документ от надежден източник. Документ, издаден преди 20 години, на 30 ноември 2000 г., потвърждава, че ККП "злоупотребява със съдебната система и манипулира апарата за сигурност на страната, за да извършва геноцид срещу практикуващите Фалун Гонг".

Документът гласи, че „политическите и правните отдели на всички нива трябва енергично да следват важните инструкции на Дзян Цземин за ликвидиране на Фалун Гонг“.

Китайският адвокат Лиу Пинг (псевдоним), който е адвокат на много практикуващи Фалун Гонг в Китай, заяви пред The ​​Epoch Times:

"Това е война, която ККП води срещу общността на Фалун Гонг, използвайки държавната съдебна система."

„Правните документи трябва да бъдат публично оповестени, преди да влязат в сила. ККП приема таен „закон“, така че как хората могат да го спазват? По този начин този вид „закон“ е сенчесто средство за преследване и показва своята незаконност“, каза Лиу.

Според данни, събрани от Minghui.org, над 4000 практикуващи Фалун Гонг са загинали в резултат на преследването между 1999 и 2020 г. Въпреки това, тъй като комунистическият режим поддържа строг контрол и пълна тайна за подробностите на преследването, десетки хиляди смъртни случаи остават непотвърдени.

„Преследването на Фалун Гонг обхваща почти всички краища на страната и смъртните случаи са потвърдени на практика във всяка провинция, автономна област и провинциална община“, пише Minghui.org.

Сайтът съобщава, че над 100 000 практикуващи Фалун Гонг са осъдени да лежат присъди в лагери за принудителен труд. Няколко хиляди „психично здрави хора са били затворени в психиатрични болници, където са жестоко бити и изложени на антипсихотични лекарства“. Безброй практикуващи Фалун Гонг са подлагани на сесии за промиване на мозъка, предназначени да ги принудят да се откажат от практиката си. Десетки хиляди са задържани и хвърлени в затворите.

Практикующие Фалуньгун принимают участие в марше, призывая к прекращению преследования Фалуньгун в Китае, в Вашингтоне

Практикуващи Фалун Гонг призовават за прекратяване на преследването на Фалун Гонг в Китай, Вашингтон, окръг Колумбия, 20 юни 2018 г. Едуард Дай / The Epoch Times

През 2006 г. двама независими канадски изследователи Дейвид Матас, международен адвокат по правата на човека, и Дейвид Килгор, бивш държавен секретар на Канада (Азиатско-Тихоокеанския регион) и активист за правата на човека, публикуваха доклад от 46 страници с 14 приложения, показващ, че Фалун Гонг затворници в Китай са убивани с цел извличане и продажба на техните органи.

През март 2020 г. базираният в Лондон Независим трибунал за Китай публикува доклад, в който се посочва, че ККП продължава да убива хора, за да иззема органите им. Документът включва стотици страници от показания. Трибуналът, председателстван от сър Джефри Найс, потвържвама констатациите, направени на 17 юни 2019 г.

„Принудителното събиране на органи се извършва в голям мащаб в цял Китай в продължение на много години, а практикуващите Фалун Гонг вероятно са били основният източник за снабдяване с органи“, заключава трибуналът.

Ползите от Фалун Дафа

Источник: The Epoch Times

Източник/ци: Геноцид уйгуров и приверженцев Фалуньгун — преступления против человечности в Китае не прекращаются

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!