Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Държавите трябва да направят повече за прекратяване на „ужасяващото“ принудително събиране на органи в Китай: Експерти


Кристина Олни (2-ра отгоре), директор на правителствените отношения в базираната във Вашингтон нестопанска фондация "Мемориал на жертвите на комунизма", говори по време на уеб семинар на 24 февруари 2021 г. (снимка на екрана)

От FRANK FANG

Група международни защитници призовават страни, включително САЩ, да направят повече, за да накарат Китай да отговаря за организираната от държавата практика за събиране на органи от живи затворници на съвестта.

„По въпроса за принудителното вземане на органи международната общност остава мълчалива твърде дълго въпреки доказателствата“, каза Кристина Олни, директор на правителствените връзки в базираната във Вашингтон фондация Мемориал за жертвите на комунизма (VOC) по време на уеб семинар, проведен на 24 февруари 2021 г..

Онлайн събитието беше домакинствано от VOC и Международната коалиция за прекратяване на злоупотребата с трансплантации в Китай (ETAC), която е група за застъпничество, състояща се от юристи, академици, медицински специалисти, изследователи и защитници на правата на човека.

Олни добави: „Съединените щати и зачитащите правата държави в света трябва да се изправят срещу доказателствата за това ужасяващо нарушаване на правата на човека, което се случва днес в Китай, и да накарат Китайската комунистическа партия да бъде отговорна за нейното съучастие. Това престъпление няма място през 21 век."

Китай е една от водещите дестинации за трансплантационен туризъм, докато Пекин популяризира в американските вестници идеята, че органите са от доброволни дарения. Китайският режим заяви, че ще спре да доставя органи от екзекутирани затворници, започвайки от 1 януари 2015 г., и че ще разчита на нова система за доброволни дарения.

Това заявление на Пекин беше опровергано от доклад от юни 2019 г., публикуван от базирания в Лондон народен трибунал, оглавяван от прокурора на САЩ за военни престъпления сър Джефри Ница. Докладът заключава, след едногодишно разследване, че организираната от държавата практика на принудително вземане на органи с цел печалба се случва в „значителен мащаб“ в Китай, като практикуващите Фалун Гонг са основният източник на органи.

В Китай привържениците на Фалун Гонг, духовна дисциплина, известна още като Фалун Дафа, са обекти на преследване от ККП от юли 1999 г. Според изчисления от Информационния център на Фалун Дафа милиони практикуващи Фалун Гонг са хвърлени в затвори, психиатрични отделения и места за задържане, докато стотици хиляди са претърпели мъчения.

Твърдения за насилствено вземане на органи от задържани привърженици на Фалун Гонг се появиха около 2006 г.

„Проведени са редица изслушвания и резолюции на Конгреса, осъждащи принудителното вземане на органи, но досега не е имало всеобхватен законопроект, постановен в закон, който да изиска правителството на САЩ да се заеме с този проблем“, каза Олни.

Тази година три различни окръга в щата Вирджиния приеха резолюции, осъждащи принудителното вземане на органи от Китай.

2020-7-19-taibei-candle-vigil-and-rally-720_03Практикуващи Фалун Гонг правят бдение, за да отбележат 21-ата годишнина от преследването на Фалун Гонг в Китай в Тайпе, Тайван, на 18 юли 2020 г. (Minghui)

Олни аплодира американските законодатели за въвеждането на Закона за спиране на принудителното събиране на органи (STOP) през декември миналата година, наричайки законопроекта „една от най-изчерпателните законодателни инициативи, въведени някога по въпроса за трафика на органи“. Тя добави, че законопроектът ще бъде въведен отново както в Сената, така и в Камарата следващата седмица.

"Призоваваме Конгреса на САЩ бързо да приеме този законопроект и международните правителства да приемат подобно законодателство", заяви Олни.

Освен Олни, други участници в уебинара бяха Итън Гутман, китайски научен сътрудник във VOC и съосновател на ETAC, Шон Лин, директор по комуникациите на Асоциацията на Фалун Дафа във Вашингтон; и сър Джефри Ница - прокурор в Международния трибунал за бивша Югославия.

Лин каза, че принудителното събиране на органи е нещо повече от въпроси на медицинската етика в трансплантационната индустрия в Китай. Той призова международната общност директно да се изправи срещу ККП за нейните нарушения на човешките права, както и другите нарушения.

„Ако не сте директни с Китайската комунистическа партия, неистовото принудително събиране на органи в Китай няма да спре“, обясни Лин.

Chinese doctors carry fresh organsКитайски лекари носят органи за трансплантация в болница в провинция Хенан на 16 август 2012 г. (Снимка / Sohu.com)

Ница обясни, че трибуналът е разгледал „доказателства“ и е стигнал до заключението, че Китай е извършил престъпления срещу човечеството с практиката си на принудително вземане на органи.

Участие във уебинара взе и Уенди Роджърс, професор по клинична етика от Университета Macquarie в Австралия. Тя призова за сътрудничество, тъй като нито едно лице или институция не биха могли да принудят Китай да прекрати тази своя практика.

„Но действайки заедно, професионалистите и институциите могат да упражнят значителен натиск върху Китай“, обясни Роджърс и добави, че техните действия „ще изпратят силно послание, че останалата част от света няма да толерира това зверство“.

Иван Вилибор Синчич, хърватски политик и член на Европейския парламент, заяви на уебинара, че Европейският съюз се "страхува да критикува" Китай поради икономически интереси.

На 30 декември миналата година Европейският съюз и Китай подписаха цялостна сделка за бизнес инвестиции. Критиците осъдиха споразумението, което предстои да бъде ратифицирано от Европейския парламент или одобрено от Съвета на ЕС, поради продължаващите нарушения на човешките права в Китай и лошите условия на труд.

„Животът на хората трябва да бъде на първо място. Време е да спрем да се страхуваме от китайската икономическа мощ. Европа трябва да заеме силна позиция. И разбира се, светът трябва да заеме силна позиция по този въпрос“, заключи Синчич.

Ползите от Фалун Дафа

Източник/ци: Countries Should Do More to End China’s ‘Horrific’ Forced Organ Harvesting: Experts

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!