Коледа под локдаун: Мерките срещу COVID-19 у нас остават поне до 31 януари... или докато Бойко диша

Поръчан атентат срещу Борисов и Гешев, защото били неподкупни

Image may contain: one or more people, meme and text

Големите бузи се правят в Щаба

Image may contain: 8 people, eyeglasses and text

До 31 януари да останат затворени нощни заведения, ресторанти, игрални и спортни зали. Детските градини, яслите и учениците от I до IV клас ще могат да се върнат обратно в класните стаи.
Това предвиждат новите мерки, предложени от здравното министерство и Националния оперативен щаб.

Забраните за моловете продължават, с изключение на банките, аптеките и магазините на телекомуникационните компании, където се плащат сметките на гражданите. Провеждането на събития, конференции и конгреси също ще продължи да бъде преустановено до края на месец януари догодина.

"Ако ме питате дали сме доволни от резултатите, категорично не. Като министър на здравеопазването не искам българските граждани да бъдат излекувани, искам да бъдат здрави. Това е целта на мерките. Те са консенсусни и считаме, че ще дадат ефекта, който търсим", посочни здравният министър проф. Костадин Ангелов.

"Да, благоприятна е тенденцията, започваме да виждаме как това се отразява на хоспитализацията, но не на тежките случаи и смъртността. Очакваме това да стане до края на годината.

“По отношение на мерките - днес заедно с министъра на икономиката организираме срещи с веригите на хранителните и нехранителните магазини, за да организираме изпълнението на мерките, които бяха нарушени. Няма да го допуснем”, посочи доц. Ангел Кунчев.

Той увери, че подготовката за имунизацията у нас е в пълен ход и до края на годината е възможно да се състоят първите

No photo description available.

 

ваксинации в страната. Това ще се случи в цяла Европа, вероятно на една и съща дата, както посочи председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен вчера.

“Да, има сериозен оптимизъм, но той е недостатъчен. Заради това трябва да предложим тези мерки на правителството и се радваме, че получихме твърдо разбиране, въпреки тежкия дебат”, посочи началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

"В тази насока искам да кажа - ние винаги сме споделяли философията, че трябва да има по-малко заболели и по-малко загинали, за да могат да достигнат достатъчен брой живи и здрави българи до ваксините. Те вече са на пазара, задават се към България и затова трябва да сме още по-мотивирани да се запазим здрави и колкото се може повече хора да бъдат ваксинирани. Да спрем тази агония на икономиката, на училището, на здравните заведения, на психиката на хората. Това е единственият начин. Призовавам всички български граждани да се ваксинират. Призовавам всички колеги да се запознаят, да са компетентни, защото от всеки лекар се очаква да е последна инстанция", посочи още началникът на НОЩ.

Отварянето на училищата и детските градини

Учениците от I до IV клас ще се върнат в класните стаи от 4 януари. Детските градини и яслите също ще отворят врати. По думите на просветния министър Красимир Вълчев решението се базира на факта, че малките деца са в по-малка степен преносители на инфекцията и допринасят по-малко за усложняването на епидемичната обстановка у нас. Освен това при малките деца е по-трудно обучението в електронна среда.

"Педагогическото въздействие там е важно, защото тече процес на ограмотяване", посочи Вълчев.

Родителите все още ще имат възможност да подават заявления, за да продължат децата им да учат вкъщи. До този момент има над 1000 постъпили такива. Ще се запази и възможността училищата в страната да поискат индивидуално да преминат към дистанционна форма на обучение.

Учениците от V до XII клас ще продължат да се обучават онлайн минимум още една седмица.

"Всяка седмица ще следим ситуацията. Може би ще започнем най-важните дейности там, където е невъзможно те да бъдат дистанционно", заяви просветния министър.

“Трябва да сме предпазливи, когато обвиняваме училищата и детските градини”, посочи Вълчев. 

Социалните мерки

75% от заплатите на служителите в затворените заради мерките обекти ще бъдат поети от държавата. Това ще предложат от Министерството на труда и социалната политика, по настояване на бизнеса. Мярката ще бъде обсъдена на специално заседание. Досега това не е можело да се случи, защото министерството е правило необходимото, за да започне мярката да работи бързо, обясни министър Деница Сачева.

Продължава да действат останалите мерки за подпомагане - 80/20 и 60/40. Те ще са в сила до 31 март, като за това ще бъде направена необходимата нормативна промяна.

Целевата помощ за родителите ще продължи да действа и през месец януари. 32 298 заявления са подадени към днешна дата. Одобрени към момента са 10 532.

Към месец ноември 6.7% е безработицата. Слаб ръст бележи през декември. няма да надвиши 7% до края на този месец.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Коледа под локдаун: Мерките срещу COVID-19 у нас остават до 31 януари (frognews.bg)

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...