Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай с хитрост и пари завзема ключовите пристанища на света

/Поглед.инфо/ В момента на Балканите се провежда поредният епизод на китайска експанзия. Пекин е готов да вземе най-важното морско пристанище в Черна гора за дългове и това далеч не е единственият пример за подобна технология, използвана от китайците по света. Защо Китай прави това и до какви глобални последици ще доведе всичко това?

Китай се готви да анексира част от територията на Черна гора. И да я анексира абсолютно според закона. Факт е, че през 2014 г. тогавашният министър-председател на Черна гора Мило Джуканович (сега той заема поста президент и всъщност продължава да ръководи страната) взе заем от 1 млрд. долара от Китай, за да построи участък от магистралата, който трябваше свържете Черна гора със Сърбия. За да се разбере мащабът на заема, целият БВП на Черна гора през 2019 г. се оценява на 14 милиарда долара, а китайският заем е еквивалентен на около половината от всички бюджетни разходи. Затова мнозина още тогава го наричаха личен пиар проект на Джуканович, както и инструмент за печелене на пари за обкръжението му, което се надяваше да намали получените средства по заема.

Сега черногорските власти се опитват да се измъкнат от необходимостта да плащат китайския дълг. Или рефинансиране от европейците с по-ниска лихва (китайският дълг е 2%, те искат по-малко от 1%), или да се получи рефинансиране. Китайците все още не ги притесняват - условията за плащане не са били нарушени и условията за рефинансиране във всеки случай ще трябва да бъдат договорени с китайците съгласно договора. Защо китайците направиха толкова рискована инвестиция? Защото тази магистрала беше необходима не само на черногорците, но и на Пекин.

Днес основният контролиран от Китай портал за китайски износ за ЕС е гръцкото пристанище Пирея. През 2010 г. китайците започнаха систематично да изкупуват акциите му, през 2016 г. те получиха контрол над него, след което сериозно инвестираха в пристанищни съоръжения. Логистиката обаче все още не е много удобна.

„Китайските стоки отиват в ЕС през Македония и Сърбия. Отнема много време, плюс все пак трябва да преминете митницата по пътя. Би било много по-удобно за КНР да внася своите стоки през черногорското пристанище Бар, откъдето те ще влязат в Сърбия по високоскоростна магистрала, построена за китайски заем, а след това до пазара на ЕС “, заяви Олег Бондаренко, основател и главен редактор на проекта „Балканист“.

Да, пристанището на Бар, за разлика от Пирея, не принадлежи на китайците - но този момент също беше обмислен. Факт е, че според условията на договора, ако Черна гора не може да плати на Китай дълга за магистралата (и първоначално беше ясно, че няма да може), тогава в този случай кредиторът, представляван от Китайската държавна банка може да получи плащане в натура под формата на пристанище Бар. Пълно владение на Китай. Е, като приятен бонус, китайците получават част от плажа Булярика - единствения незастроен голям плаж (около два километра брегова линия) в региона.

Разбира се, теоретично точките от договора могат да бъдат оспорени в съда (в края на краищата Мило Джуканович има репутация, че нарушава задълженията си по някаква причина), но китайците също са се застраховали. Според условията на споразумението всяко оспорване на него трябва да се извършва не в европейски, а в китайски съд. Където Джуканович няма шанс. В резултат всичко, което се случи, изглежда като заговор.

Черногорските власти успяха да съкратят част от китайските милиони. Като част от договора китайците сами изграждат необходимата им магистрала (и според местните жители я строят съвестно), а също така получават пристанището Бар, не по-малко необходимо за тях, като глоба за неплащане на заема. Пристанище, чието директно закупуване със сигурност би било по-скъпо и не е факт, че изобщо щеше да се осъществи поради съпротивата на Запада.

Да, теоретично Западът все пак може да попречи на пристанището да бъде превзето от Китай. Черногорските власти официално се обърнаха към него за помощ при изплащането на дълга на КНР. „Джуканович се опитва да се възползва конфронтацията между Китай и Европа, той ще поиска пари от Европа, за да не допусне Китай. Той вярва, че е създал пространство за маневриране и може да го използва успешно “, казва Олег Бондаренко. А министърът на финансите на Черна гора Милойко Спаич вече обяви, че страната му е постигнала споразумение с три банки (две американски и една френска). В действителност обаче шансът за подобно споразумение е минимален. Първо, Европа не желае да помогне на Подгорица. Или по-точно лично на Джуканович. „Те не му вярват и смятат, че той ще използва европейските пари за свои цели. Че ще бъде подарък, безполезен за европейските интереси. Западът иска да се отърве от Джуканович “, продължава Олег Бондаренко.

На второ място, не забравяйте за условията на договора - Китай има всички законови възможности да блокира европейското рефинансиране. И ако ЕС вярва, че това не е така, тогава последната точка от въпроса, напомняме ви, е поставена от китайския съд. Шах и мат.

За съжаление на Запада, това не е единственият проблем. Факт е, че всяка суперсила има свой любим инструмент за подчиняване на други държави на своята воля. Някой се фокусира върху самолетоносачи, други на идеологията. Китайците, от друга страна, се фокусират върху парите. Или върху директните покупки, или върху кредитни оръжия - същите, каквито са използвали в Черна гора.

Западните експерти дори проведоха проучване на това оръжие и установиха, че китайският подход към заемите е много специфичен. В договорите си за заем КНР записва специални условия за обслужване на дълга, които изключително усложняват способността на трети държави да влияят върху тези кредитни отношения, а също така налагат редица други задължения на държавата, която е взела заема. В същото време тези заеми са изключително непрозрачни и, да кажем, предоставят достатъчно възможности за елитите на онези държави, които вземат китайски пари.

В по-голямата си част китайците не се интересуват дали заемът ще бъде изразходван целенасочено - за тях най-важното е да получат ползи от него, и за предпочитане не в пари, а в натура. Например таджикски златни мини или африкански находища.

Е, или пристанищата, които китайците вземат за дългове (тъй като те вероятно ще вземат бъдещото камерунско пристанище Кириби, след като го построят с парите от заема, издаден от самите тях на Камерун, който местните власти няма да могат да изплатят), или те просто го изкупят по традиционния метод.

Така че, не само Пирея и Бар са в сферата на интересите на Китай. Освен тях китайците притежават дялове в още десетина големи пристанища в Европа - Марсилия, Генуа, Ротердам, Брюж, Валенсия, Истанбул и други. Освен това китайците контролират част от африканските пристанища, както и пакистанските Гуадар и Хамбантоту в Шри Ланка- най-важното пристанище на ключов кръстопът на световните търговски пътища.

„Пристанищата се експлоатират от две големи китайски компании - Cosco Shipping Ports и China Merchants Port Holdings. Тези съоръжения не само носят осезаема печалба на китайците, но също така са важни по отношение на прилагането на „Един пояс-Един път“. Те дават възможност да се осигури непрекъсната работа на пристанищната инфраструктура в критични точки “, казва Алексей Куприянов, старши изследовател в ИМЕМО НА РАН. Най-просто казано, много по-безопасно е китайските товари да се разтоварват в китайските пристанища в ЕС и други страни. Това означава, че поне на този етап никой не може да спре китайската търговия. В същото време по същество няма колективно организирана съпротива срещу китайските планове. Европа се гнуси към Джуканович, докато американците се колебаят. Да, индийците са активни, но тяхната дейност все още е ограничена. „Индийските военни и политици са изнервени от всяко ново китайско пристанище, подозирайки КНР, че иска да използва цялата тази инфраструктура за военни цели срещу Индия в бъдеще. Затова те се опитват да попречат на китайците да поемат контрола над пристанищата - или чрез използване на политически връзки, или чрез предлагане и финансиране на алтернативни проекти, или чрез инвестиране в инфраструктура наблизо. Всичко това обаче се отнася само за района на Индийския океан - на индийците не им пука какво ще се случи извън него“, казва Алексей Куприянов.

И докато всички се колебаят, Китай продължава да отпуска заеми на страни от третия свят, като увеличава дела си в раздутите си портфейли до 60-70%. И получава обезщетения не само под формата на плащане в натура или посещения от правителствени ръководители, за да поиска преструктуриране на дълга. Китай получава контрол над процеса на вземане на решения в тези страни.

„Има такава фраза -„ превантивно подчинение “. Често се използва, когато се говори за взаимоотношения с китайците. Това означава, че когато взимат различни решения, те се опитват да се уверят, че не обиждат Китай “, казва Тереза Фалон, експерт по Китай от Брюксел. Всъщност това е вид дипломатическа анаконда - Китай не окупира и не принуждава никого, но страхът от загубата на китайски инвеститори ограничава възможностите за действие, задушава свободната воля и свива пространство за маневриране. По този начин, ефективно подчиняват на своята воля тези, които са зависими от китайската финансова игла.

Срещу Бог: Стогодишната война на ККП срещу вярата

Превод: В. Сергеев

Източник/ци: Китай с хитрост и пари завзема ключовите пристанища на света - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!