Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Парламентът гласува да се актуализират военновременните формирования „заради променената среда за сигурност“

Снимка: МО

Independent: Изтребителите F-16 няма да помогнат на Украйна срещу руските авиационни бомби

Русия разработи наследник на страховитата термобарична реактивна система TOS.1 "Солнцепек"

На закрито заседание парламентът обсъжда проект на решение за определяне на военни формирования и структури за допълване на въоръжените сили във военно време и за определяне числеността на запаса за въоръжените сили. Вносител е Министерският съвет. Заседанието в тази част е закрито, защото приложението към проекта на решение е с ниво на класификация – поверително, обясни председателят на Народното събрание Росен Желязко

На базата на променената среда за сигурност се актуализират военновременните формирования, обяви пред журналисти началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който участва в отбелязването на патронния празник на Военната академия „Г. С. Раковски“. На същото събитие служебният министър на отбраната Атанас Запрянов  пък обяви, че няма политическо решение за връщане на наборната военна служба, както и че иска повишение на военните разходи до 2,5% от БВП.

„Става въпрос за изпълнение на задължението на Народното събрание по определяне на числеността на въоръжените ни сили за мирно и военно време“, обясни служебният военен министър Атанас Запрянов за добавената точка в дневния ред на парламента.

В точката ще бъде разгледан комплектът от военновременни формирования, които допълват мирновременния ни комплект за защита на страната ни и по този начин окончателно ще се дефинира числеността на въоръжените сили във военно време, коментира Запрянов.

„Няма нищо извънредно, ние имаме такива военновременни формирования, гласувани от парламента през 2013 г. Говорим за военно планиране при съвременните условия и коригиране, развитие на едни способности, замяна на други. С този си акт парламентът ще ни задължи да формираме, окомплектоваме и да поддържаме мобилизационен резерв за тях, заяви министърът.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Парламентът гласува да се актуализират военновременните формирования „заради променената среда за сигурност“

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!