Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Русия разработи наследник на страховитата термобарична реактивна система TOS.1 "Солнцепек"

Термобаричните боеприпаси се използват за неутрализиране на вражески сили на укрепени позиции и унищожават сгради, пещери, окопи и други укрепления, докато буквално разкъсва белите дробове на всички присъстващи в близост

Руският отбранителен конгломерат "Ростех" разработва наследник на 220-милиметровата термобарична реактивна артилерийска система ТОС-1A, след значителните успехи на бойното поле, пише Military watch magazine.

Индустриалният директор на "Ростех" за оръжейни системи Бекхан Оздоев заяви на 8 април, че първият прототип на системата вече е създаден, като заводът "Омсктрансмаш" вече е подал заявление за регистрация на търговската марка ТОС-3 "Dragon" - обозначението на новата система.

Оздоев разкри по отношение на текущото развитие на системата: "Например, всички знаят тежките огнехвъргачни системи ТОС-1 "Солнцепек" и ТОС-2 "Тосочка". Това са мощни оръжия, които се представиха добре в зоната на специалната военна операция. Сега работим върху създаването на на нова тежка огнехвъргачна система ТОС-3 ще бъде оборудвана с нова пускова установка и ще използва нови боеприпаси.

Възможностите на ТОС-1A са значително подобрени с течение на времето, като главният изпълнителен директор на Института за изследване на сигналите Владимир Пименов разкри малко преди изявлението на директора Оздоев, че нова навигационна система е "подобрила точността на работа до няколко метра".

"Войските за ЯБХ [ядрена, биологична и химическа защита] попитаха дали имаме изследователски решения за по-голяма гъвкавост на работата на "Солнцепек" на огневи позиции. Ние предложихме нашата система за позициониране, която позволява да се намали бойното време на огнева позиция, без бойната машина да бъде напускана от екипаж и командира", уточни той.

Термобаричните боеприпаси на ТОС-1A работят, като разпръскват във въздуха газообразен облак от химикали, които след това се детонират от вакуумен експлозив, освобождавайки ударна вълна с високо налягане, която изсмуква въздух от затворени зони с огромна сила.

Това е оптимално за неутрализиране на вражеските сухопътни сили в укрепени позиции и може да унищожи сгради, пещери, окопи и други укрепления, докато буквално разкъсва белите дробове на всички присъстващи в близост.

Системата привлече повече внимание на украинския театър на бойните действия, отколкото може би всеки друг актив в руската армия. Ефективността ѝ беше допълнена от нарастващото използване на термобарични планиращи бомби с голям полезен товар като ODAB-500, изстрелвани от руски изтребители, за да прочистват и изравняват със земята укрепените позиции на украинските и съюзническите сили.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Русия разработи наследник на страховитата термобарична реактивна система TOS.1 "Солнцепек"

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!