Следвайте "Буднаера" в Телеграм

JP Morgan: Светът е изправен пред „рискове, които засенчват всичко след Втората световна война“

Джейми Даймън, снимка: Steve Jurvetson/Wikimedia/Creative Commons

САЩ са изправени пред сериозни рискове вследствие на нарастващото глобално геополитическо напрежение и вътрешната политическа поляризация на страната, предупреди Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JP Morgan Chase.

В годишно писмо до акционерите главният изпълнителен директор на най-голямата американска банка посочи големите държавни разходи и усилията на Федералния резерв да свие баланса си, както и конфликта в Украйна и войната между Израел и Хамас, като създаващи “рискове, които биха могли да засенчат всичко след Втората световна война“.

Полк. Дъглас Мкгрегър: През май Русия ще започне офанзива и ще си върне Одеса и Харков

Скот Ритър: НАТО се разпада, никой не иска да воюва. 1500 руски доброволци всеки ден отиват на фронта

„Глобалната лидерска роля на Америка се оспорва отвън от други нации и отвътре от нашия поляризиран електорат”, пише Даймън.

„Трябва да намерим начини да загърбим различията си и да работим в партньорство с други западни държави в името на демокрацията. През това време на големи кризи обединението за защита на основните ни свободи, включително свободното предприемачество, е от първостепенно значение“, призова главният изпълнителен директор.

Американският банкер добави, че има „нарастваща нужда от увеличаване на разходите, тъй като продължаваме прехода към по-зелена икономика, преструктуриране на глобалните вериги за доставки, увеличаване на военните разходи и борба с нарастващите разходи за здравеопазване“.

Дъглас Макгрегър: САЩ са похарчили 14 трилиона долара за безсмислени военни интервенции за 20 години

Даймън заяви, че не е толкова оптимистично настроен, че американската икономика ще постигне „меко приземяване“ със скромен растеж и намаляващи темпове на инфлация. Шансовете за меко кацане са „много по-малки“ от очакваните, каза той.

„Тези значителни и донякъде безпрецедентни сили ни карат да останем предпазливи“, заключи шефът на JPMorgan.

Според Даймън Китай се утвърждава като „потенциална суперсила“ и стратегически се фокусира върху икономическата си сигурност, докато Западът „спи“. „През последните 20 години Китай изпълнява по-всеобхватна икономическа стратегия от нас“, каза той.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: JP Morgan: Светът е изправен пред "рискове, които засенчват всичко след Втората световна война"

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!