Следвайте "Буднаера" в Телеграм

България гласува против резолюция на ООН за подвеждането на Израел под отговорност за военни престъпления

Източник: Съветът по правата на човека на ООН

Американският посланик в България: Бъдещето пред България е светло!

Съветът по правата на човека на ООН прие резолюция, призоваваща Израел да бъде подведен под отговорност за възможни военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени в Ивицата Газа, и настояваща за спиране на всички продажби на оръжия за страната. България не подкрепи резолюцията.

Гласуването в петък бележи първия път, когато най-висшият правозащитен орган на ООН зае позиция относно шестмесечната война, предупреждавайки за геноцид в конфликта, при който загинаха повече от 33 000 палестинци.

26 от 47-те държави членки на Съвета на ООН подкрепиха резолюцията, 13 се въздържаха и 6 бяха против. Единствените „против“ бяха България, САЩ, Германия, Аржентина, Малави и Парагвай.

Според Съвета гласуването е необходима мярка, наред с други, „за предотвратяване на по-нататъшни нарушения на международното хуманитарно право и нарушения и злоупотреби с правата на човека“.

Съветът на ООН подчерта, че Международният съд (МС) постанови през януари, „че има риск от геноцид“ в Газа, като изрази „силна загриженост относно съобщенията за сериозни нарушения на правата на човека … включително за възможни военни престъпления и престъпления срещу човечеството” в палестинката територия.

През март Международният съд  единодушно нареди на Израел да предприеме всички необходими и ефективни действия, за да гарантира, че основните хранителни доставки пристигат незабавно в Газа, предупреждавайки, че палестинците са изправени пред влошаващи се условия и че гладът се разпространява.

„Символично това е важно. Това е първият път, когато висшият правозащитен орган взема позиция по този конфликт. Това е отражение на безпрецедентния характер на този [конфликт]“, каза пред „Ал Джазира“ Марк Оуен Джоунс, доцент по близкоизточни изследвания в университета „Хамад Бин Халифа“ в Катар.

Резолюцията беше представена от Пакистан от името на всички държави членки на Организацията за ислямско сътрудничество с изключение на Албания.

Мейрав Ейлон Шахар, посланикът на Израел в ООН в Женева, заклейми резолюцията като „петно ​​за Съвета по правата на човека и за ООН като цяло“.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: България гласува против резолюция на ООН за подвеждането на Израел под отговорност за военни престъпления

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!