Следвайте "Буднаера" в Телеграм

„Зелените“ политики на ЕС водят до деиндустриализация на Европа (доклад)

40 трилиона евро ще струва на Европа „зелената сделка“ на Брюксел (доклад)

Искат забрана за кросоувъри и SUV-та

Снимка: Pixabay

Високите цени на електроенергията заради „зелените“ политики и санкциите срещу по-евтиния руски газ са довели до рязък спад в потреблението на електроенергия през 2023 г. Три ключови индустриални сектора – химикали и нефтохимикали, желязо и стомана, хартия и целулоза – са ограничили консумацията на електроенергия, т.е. са намалили производството или са фалирали заради непосилните цени.

Проучване, публикувано на 7 февруари от „енергиен мозъчен тръст Ember“ (защитници на „зелените“ политики), използващо данни на Международната агенция по енергетика (IEA), показва, че общото потребление на електроенергия в Европа е спаднало с 3,4% от 2022 до 2023 г.

Спадът на глава от населението е 3,6%, но проучването на Ember съобщава с радост, че по-голямата част от намалението идва от съкращения в потреблението на енергия от индустриите. Докладът Ember иначе ликува, че вятърът и слънчевата енергия са генерирали 27% от електроенергията в ЕС през 2023 г. и че спадът е изцяло в производството на въглища и газ.

На фона на енергийната криза търсенето на електроенергия в ЕС е намаляло с 6,4% (-186 TWh) от 2021 г. до 2023 г., като малко над една трета (38%) е причинено от спад в промишленото потребление на електроенергия.

Изчисленията показват спад от 70 TWh в общото промишлено потребление на електроенергия от 2021 г. до 2023 г. От този спад 80% идват от три ключови сектора: химикали и нефтохимикали, желязо и стомана, хартия и целулоза.

Енергийната криза е намалила търсенето на електроенергия в почти всяка страна. Словакия и Румъния отбелязват най-голям спад с над 10%.

Последните месечни данни показват, че спадът в търсенето на електроенергия вече се е стабилизирал. След 21 месеца спадовете спряха през октомври 2023 г. и се наблюдава слабо покачване. Това обаче според анализатори съвпада с времето, в което пазарът започна по-активно да заобикаля ограниченията за внос на руски фосилни горива.

Междувременно индустрията с ветрогенераторите отбелязва повишаване на разходите по цялата верига на доставки и също така се съобщава за технически проблеми с някои вятърни турбини, пише в доклада.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: „Зелените“ политики на ЕС водят до деиндустриализация на Европа (доклад)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!