Следвайте "Буднаера" в Телеграм

40 трилиона евро ще струва на Европа „зелената сделка“ на Брюксел (доклад)

„Зелените“ политики на ЕС водят до деиндустриализация на Европа (доклад)

Снимка: Pixabay

Ново проучване на френския Institut Rousseau изчислява, че са необходими инвестиции от 40 трилиона евро, за да стане Европа климатично неутрална (с икономика с нула въглеродни емисии). Инвестициите, според доклада, са нужни, за да „поддържат Европа в глобалната надпревара за конкурентоспособност, в съответствие с програмата на ЕС за стратегическа автономия“.

Проучването оценява както публичните, така и частните инвестиции, необходими на ЕС, за да постигне целите си в областта на климата.

Подробно са проучени седем големи държави: Франция, Германия, Италия, Испания, Холандия, Полша и Швеция. Тези страни представляват приблизително три четвърти от БВП на ЕС и вътрешните въглеродни емисии на блока.

Докладът се финансира от групата на зелените в Европарламента и целта му е да убеди страните членки колко е важно да направят инвестиции от 40 трилиона евро, за да се изпълни „зелената сделка“ на Брюксел.

Ето разчет на парите, които докладът представя:

  • Трябва да инвестираме 40 трилиона евро до 2050 г., за да декарбонизираме икономиката на ЕС, което се равнява на приблизително на 10% от настоящия БВП на ЕС.
  • Необходими са допълнителни €10 трилиона инвестиции до 2050 г., средно около 2,3% от текущия БВП годишно. Това е около половината от изразходваното от ЕС за внос на изкопаеми горива през 2022 г.
  • Публичните разходи трябва да се удвоят от 250 на 510 милиарда евро годишно, за да се катализират частните инвестиции и финансиране на нерентабилни решения за декарбонизация. Пактът за стабилност ограничава способността на държавите да предприемат действия, а инвестициите в прехода следва да бъдат изключени от тези бюджетни правила.
  • Тази допълнителна публична инвестиция от 260 милиарда евро годишно възлиза на около 1,6% от настоящия БВП на ЕС. Това е по-малко от разходите на ЕС за възстановяване от Covid-19 (338 милиарда евро годишно) или от субсидиите на ЕС за изкопаеми горива (359 милиарда евро годишно).
  • Реновирането на сгради и насърчаването на ограничаването на използването на автомобили и самолети трябва да бъдат приоритетни цели за допълнителна обществена подкрепа, въпреки че е необходим публичен ангажимент във всички сектори.

Докладът има за цел да убеди европейците колко е важно да платим 40 трилиона евро, за да спасим климата, като обаче подминава други важни аспекти като деиндустриализацията, която започна до голяма степен и в резултат на „зелените политики“.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: 40 трилиона евро ще струва на Европа „зелената сделка“ на Брюксел (доклад)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!