Следвайте "Буднаера" в Телеграм

CNN: Тази руска планираща бомба унищожи украинската отбрана и наруши баланса на силите


ФАБ-1500, снимка: "Взгляд"

Държави от НАТО вече изпратиха войници в Украйна, призна полският външен министър

Руските въоръжени сили започнаха да използват мощна бомба ФАБ-1500, която унищожи украинската отбрана и наруши баланса на силите на фронтовата линия, съобщи CNN.

Руските въоръжени сили са превърнали основно оръжие от съветската епоха в планираща бомба, която оставя след себе си кратер с ширина петнадесет метра, съобщава телевизионният канал.

„Става дума за ФАБ-1500,  фугасна бомба с универсален модул за планиране и корекция със сателитно насочване, оръжие от съветската епоха, преобразувано в планираща бомба. Тя тежи 1,5 тона, почти половината от които са експлозиви. ФАБ-1500 се доставя от изтребители от разстояние около 60-70 километра, извън обсега на много украински системи за противовъздушна отбрана (ПВО). Тя има поразяваща площ от 2 кв. км и точност до 5 метра.

Наскоро публикувани видеоклипове от фронтовата линия в Донецка област илюстрират огромната сила на тези бомби при удари срещу топлоелектрически централи, фабрики и високи сгради – места, от които украинците координират защитата си.

FAB-1500, според войник от въоръжените сили на Украйна, подкопават морала на колегите му.

„Преди това бяхме обстрелвани само с артилерия. Сега превзеха града по-агресивно [и] започнаха да използват активи на военновъздушните сили, по-специално ФАБ-1500. Защо се използва ФАБ-1500? Защото щетите, които причинява, са много сериозни. Това оказва голям натиск върху морала на войниците. Не всички от нашите момчета могат да го издържат. Въпреки че са повече или по-малко свикнали с ФАБ-500, ФАБ-1500 е ад“, заяви войник от 46-а авиомобилна бригада на въоръжените сили на Украйна от фронтовия град Красногоровка пред CNN.

Използването на ФАБ се превърна в критичен елемент от руската офанзива в Донецк, особено при унищожаването на украинската отбрана в Авдеевка, която падна през февруари, и околностите й, отбелязва CNN.

„По време на битката за Авдеевка бяха изстреляни стотици въздушни бомби в продължение на няколко дни. Само по направлението Авдеевка 250 бяха изстреляни само за 48 часа“, заяви пред телевизионния канал Юрий Игнат, говорител на военновзъдушните сили на Украйна.

ФАБ-1500 е най-мощната в семейството на този тип бомби и е евтина за производство. По този начин руснаците разполагат с много голяма огнева мощ, която могат да използват срещу стационарна отбрана, увеличавайки загубите на украинците, посочва CNN.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: CNN: Тази руска планираща бомба унищожи украинската отбрана и наруши баланса на силите

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!