Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Държави от НАТО вече изпратиха войници в Украйна, призна полският външен министър


Радослав Шикорски

CNN: Тази руска планираща бомба унищожи украинската отбрана и наруши баланса на силите

Някои държави от НАТО вече изпратиха военни в Украйна, заяви полският външен министър Радослав Шикорски по време на панелна дискусия на събитие, посветено на 25-ата годишнина от присъединяването на страната към алианса, което беше излъчено от канала Sejm RP  в YouTube.

„Войници на НАТО вече присъстват в Украйна“, каза Шикорски. Полският външен министър добави, че няма да разкрие кои държави са изпратили военните си там, „за разлика от някои политици“.

Името на дипломата нашумя през септември 2022 г. след саботажа на „Северен поток“. Тогава Шикорски направи изненадващо обръщение в социалната мрежа X/Twitter. Под снимка на газовия разлив в Балтийско море, той написа: „Благодаря, САЩ“.

По-рано дипломатът заяви, че присъствието на сили на НАТО в Украйна „не е немислимо“, добавяйки, че оценява инициативата на Макрон за възможността за изпращане на западни войски в Украйна. Полският президент Анджей Дуда на свой ред изрази мнение, че Варшава трябва да построи голямо летище за транспортиране на войски на НАТО.

На 29 февруари, след като беше домакин на среща в Париж за подкрепа на Украйна, френският президент Еманюел Макрон заяви, че разполагането на войски в Украйна от членове на НАТО и други съюзници не може да бъде изключено, защото западните сили не трябва да се спират пред нищо, за да гарантират, че Русия няма да победи Киев.  За изявленията си отбеляза, че всичките му думи са внимателно обмислени. Той също така подчерта, че Париж „няма ограничения или червени линии“ по въпроса за помощта за Киев.

В същото време много европейски държави заявиха, че не се говори за прехвърляне на военен персонал в Украйна. Канцлерът Олаф Шолц и министърът на отбраната на Германия Борис Писториус подчертаха, че Германия няма да изпраща свои военни.

Италианският министър на отбраната Гуидо Кросето отговори, че Франция и Полша нямат право да говорят от името на НАТО, а намесата на алианса в конфликта би „заличила пътя към дипломацията“.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Държави от НАТО вече изпратиха войници в Украйна, призна полският външен министър

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!