Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Български дронове-камикадзе NEM-600 влизат на въоръжение в Украйна още тази година

Те са производство на отбранителната компания Hades Defense Systems

Американската кралица на ЕС Урсула фон дер Лайен готви блока за война

Става дума за безпилотния летателен апарат NEM-600, който е предназначен за унищожаване на бронирани цели. Всички тестове вече са приключили и компанията е готова да започне производството през юни

Фон дер Лайен: Има съдебна зала в ада, която очаква Путин

Конференция на ЕС в Брюксел разигра сценарии за тежка продоволствена криза в Европа през 2024-25 г.

Преди време българската отбранителна компания Hades Defense Systems съобщи за началото на масовото производство на дрон камикадзе, поръчан от украинска страна, пише интернет-ресурсът "Рибар“, цитиран от "Фокус".

Става дума за безпилотния летателен апарат NEM-600, който е предназначен за унищожаване на бронирани цели. Според представители на Hades всички тестове вече са приключили и компанията е готова да започне производството на дронове през юни тази година. Също така, предполага се, NEM-600 ще се доставя не само на Украйна, но също и редица други потенциални клиенти.

Hades Defense Systems е млада българска компания, създадена през 2021 г. Все още не е възможно да се каже със сигурност дали те са създали собствено производство на дронове от нулата или ще сглобяват ръчно дронове от части от друг производител и ще ги доставят на въоръжените сили на Украйна под собствената си марка. Както и да е, с голяма степен на вероятност новите БПЛА ще попаднат на територията на Украйна още тази година. 

Ето какво пише на сайта на компанията за дрона Nemesis:

Nemesis е безпилотен летателен апарат (UAV) камикадзе с реактивно задвижване, предназначен да се бори с широк спектър от бронирани цели, способен да пробие до 800 mm ролкова хомогенна броня (RHA) с монтираната на носа HEAT бойна глава. Системата е годна за обслужване във всички региони и метеорологични условия, включително градски райони, и с точност на попадение до 0,5 метра, тя може да достави полезния си товар с хирургическа прецизност, като минимизира съпътстващите щети.

При максимална скорост до 450 км/ч и максимална надморска височина от 6000 метра, NEM-600 превъзхожда системите за боеприпаси, базирани на витло, както и повечето дронове-камикадзе с реактивно задвижване.

С комуникационен обхват от 50 км и далечина на полета от 70 км, Nemesis е идеален за тактически операции от близко разстояние и елиминиране на стратегически цели. Излитането се постига чрез катапултно устройство за изстрелване, което позволява бързо и ефективно разгръщане на бойното поле, или от земята, или чрез мобилни платформи.

Веднъж във въздуха, NEM-600 има няколко тактически функции, като например режим „Следване на терена“ на ниска надморска височина и висока скорост, за да предотврати радарно откриване и насочване. Оборудван с функции за обикаляне близо до целта, програмируеми траектории на полета и режими на автопилот и управляван полет – Nemesis е многофункционален и може безпроблемно да бъде въведен в съществуващите арсенали, за да отговори на съвременните защитни нужди.

Дронът е проектиран и произведен с множество вградени радарни мерки за защита. Има компактна рамка с малка отразяваща повърхност и размах на крилете от 3500 мм (предлага се и по-малък вариант от 2500 мм), тяло, изработено изцяло от прозрачни за радиовълни материали-. Изолация, абсорбираща радиовълните, е приложена към всички вътрешни метални и електронни компоненти – за постигане на малко или никакво отражение към вражеските радарни системи.

В съчетание с ниската надморска височина, високата скорост и високата маневреност на дрона – Nemesis е изключително труден за откриване и прихващане.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Български дронове-камикадзе NEM-600 влизат на въоръжение в Украйна още тази година

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!