Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Русия обяви за издирване над 700 наемници, воюващи за Украйна

Български дронове-камикадзе NEM-600 влизат на въоръжение в Украйна още тази година

Американската кралица на ЕС Урсула фон дер Лайен готви блока за война

Следственият комитет на Руската федерация обяви за издирване над 700 чужденци, воюващи във въоръжените сили на Украйна. Това съобщиха от пресслужбата на Следствения комитет след оперативно съвещание, проведено в Донецк от председателя на Следствения комитет Александър Бастрикин, предаде ТАСС.

„Въз основа на получените доказателства бяха взети решения за привличане на граждани на Холандия, Нова Зеландия, Норвегия, Полша и Румъния като задочни обвиняеми по част 3 на член 359 от Наказателния кодекс на Руската федерация (наемничество). Общо на този етап са обявени за издирване над 700 чужденци, част от тях са задържани задочно“, се казва в съобщението.

В съда са изпратени за задочно разглеждане три дела срещу грузинските граждани Лаша Рухай, Левон Хайрапетян и Ерекле Амиранашвили, които срещу парично възнаграждение са участвали активно като наемници във военните действия на страната на Въоръжените сили на Украйна в състава на формированието "Грузински национален легион". Бастрикин подчерта, че активната работа за изправяне на наемниците пред правосъдието трябва да продължи, а извършителите неизбежно трябва да бъдат изправени пред съда, отбелязва Следственият комитет.

Следственият комитет на Русия повдигна задочни обвинения и на бившия командващ ВМС на Украйна Игор Воронченко, както и на бившите командири на оперативните командвания "Изток" и "Запад" на украинските въоръжени сили Александър Нестеренко и Игор Довган. „Вземайки предвид съвкупността от събраните доказателства, са повдигнати обвинения срещу бившия командир на военноморските сили на Въоръжените сили на Украйна Игор Воронченко, който е заемал тази длъжност от юли 2016 г. до юни 2020 г. Също така към наказателна отговорност е привлечен командирът на ВМС оперативно командване "Восток" на Въоръжените сили на Украйна Александър Нестеренко, който беше на тази длъжност от юли до декември 2019 г. Друг обвиняем е командирът на оперативното командване „Запад“ на въоръжените сили на Украйна Игор Довган, който заемаше този пост от март 2015 г. до март 2017 г.", съобщиха от Следствения комитет. Според разследването те са отговорни за обучението и бойна координация на въоръжените формирования на Украйна преди изпращането им в зоната на антитерористичната операция, а след това в операцията на обединените сили в югоизточната част на Украйна.

„В резултат на техните престъпни действия през тези периоди бяха извършени многобройни атаки срещу населени места на Донецката и Луганската народни републики, в резултат на които бяха ранени и загинаха 334 души, включително 12 деца, както и масово унищожаване на цивилни инфраструктура. Предприемат се мерки за издирване и задържане на обвиняемите“, отбелязват от Следствения комитет.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Русия обяви за издирване над 700 наемници, воюващи за Украйна | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!