Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ген. Марк Тис: Ако тук избухне война, ще трябва да хвърляме камъни само след няколко часа заради недостиг на боеприпаси


Ген. Марк Тис, снимка: X/Twitter/@Belgian_Army

Големи военни маневри на НАТО на север и на изток - все по-близо до Русия

След скандала с подслушването германското военно министерство защити речта на министъра с парола 1234

Европейските държави изпратиха в Украйна военна техника на стойност десетки милиарди евро през последните две години от арсеналите си от критични запаси от оръжия и боеприпаси, предназначени за вътрешна отбрана. Европа ще изчерпи боеприпасите, за да се защити, в рамките на часове след избухването на голям конфликт. За това предупреди ген. Марк Тис, бивш заместник-началник на отбраната на въоръжените сили на Белгия.

„Запасите са изключително ниски, особено когато става въпрос за висококачествени боеприпаси“, казва ген. Марк Тис в интервю за германската телевизия Bayerischer Rundfunk.

„Ако поръчате днес, за някои видове боеприпаси ще са необходими до седем години, за да получите поръчката си. Дори и с най-простия стандарт на НАТО, 5,56 мм боеприпаси, ако подпишем договор днес, ще отнеме дванадесет месеца, за да се получат“, каза той.

Тис, който влезе в заглавията през декември с предупреждението си, че белгийската армия ще трябва да прибегне до „хвърляне на камъни“ само след няколко часа при конфликт поради сериозен недостиг на муниции, сега подчерта, че Брюксел и Западът като цяло са в беда не само що се отнася до боеприпасите, но и до големите оръжейни системи.

„Можете да бъдете сигурни, че нашите опоненти, независимо дали са в Москва, Пекин или където и да е другаде по света, знаят за недостига на боеприпаси“, добави генералът.

„Нашите армии са предназначени за експедиционни операции. Това са малки контингенти с малко логистика и много малко или никакво потребление на боеприпаси. Изведнъж отново се озовахме във време на открита война“, каза Тис. „Знам, че Германия имаше около 5000 танка в края на 80-те години. Днес Германия разполага с между 200 и 300 танка. Не казвам, че Бундесверът трябва да се върне на 5000, но тази разлика е огромна“, подчерта той.

Западът трябва да свикне с ерата след Студената война на повишени разходи за отбрана, докато отбранителната промишленост трябва да бъде реорганизирана, според белгийския генерал.

Предупреждението на Тис за недостига на боеприпаси в Белгия беше повторено в други големи страни членки на НАТО, включително Германия и Италия (където официални лица заявиха, че военните имат муниции, за да издържат 48 часа).

Белгия е допринесла с 330 милиона евро за оръжейна подкрепа за Киев през последните 24 месеца на двустранна основа и неизвестна сума чрез институциите на ЕС. Белгийските доставки на оръжие включват тактически превозни средства Iveco LMV, бронетранспортьори M113, изтребители F-16 (обещани за 2025 г.), ракети земя-въздух и противотанкови управляеми ракети, минохвъргачки, въздушни и военноморски дронове, малки оръжия и различно оборудване, вариращо от бронежилетки и очила за нощно виждане до генератори и спални чували.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Ген. Марк Тис: Ако тук избухне война, ще трябва да хвърляме камъни само след няколко часа заради недостиг на боеприпаси

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!