Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Politico: ЕС притиска страните членки да спасят умиращата соларна индустрия


Снимка: Pixabay

И в Кюстендилско роптаят срещу фотоволтаиците

ЕС призовава своите членове да подпишат съвместна декларация, в която обещават да съживят умиращата соларна индустрия на блока, показва документ, цитиран от Politico – най-конкретният сигнал досега за това как Брюксел планира да се справи с проблема.

Документът от Европейската комисия, изпълнителната власт на ЕС в Брюксел, идва в момент, когато европейските соларни фирми предупреждават за предстоящ срив в условията на силно субсидирана китайска конкуренция и пренасищане на доставките от ЕС. Един от най-големите производители на слънчева енергия в Европа, Meyer Burger, заяви, че ще спре производството на модули в Германия този месец.

„Сегашното влошаване на ситуацията изисква по-нататъшни действия“, се казва в писмо на Комисията до министрите на енергетиката на ЕС, като се добавя, че ще „поеме инициативата за координация с държавите членки … подписването на декларация, с която се поема ангажимент за предприемане на конкретни действия в подкрепа на производството на слънчева енергия в ЕС.“

И все пак инициативата на ЕС, която по същество се равнява на искане към страните да се намесят, няма да успокои напълно разтревожните соларни фирми. От месеци индустрията настоява Комисията да оглави спешно изкупуване на запаси и допълнително да облекчи правилата на ЕС за субсидиите.

И макар Комисията наскоро да започна разговори на ранен етап относно вариантите за подпомагане на производителите, тя запази до голяма степен мълчание публично относно предприемането на по-нататъшни стъпки.

Сега изпълнителната власт на ЕС твърди, че страните „биха могли да се ангажират“ с няколко варианта за подпомагане на соларната индустрия, включително създаване на търгове за проекти, ръководени от държавата, за насърчаване на производството на слънчеви панели с „високи екологични, иновационни и трудови стандарти“.

Тези мерки де факто биха облагодетелствали производителите от ЕС пред китайските вносители, чиито производствени процеси експертите обвиняват, че са „обвързани с нарушения на правата на човека“. Предложението също така до голяма степен е в съответствие със Закона за нула въглеродни емисии в промишлеността на блока, нов законопроект, който има за цел да стимулира базираното в ЕС производство на чисти технологии. Законодателството беше договорено миналия месец, но може да не се приложи изцяло в продължение на години.

Други възможности, които Комисията споменава, включват облагодетелстване на производителите от ЕС при ускорено внедряване на „агрофотоволтаици“ – едновременното използване на земя както за слънчеви панели, така и за селско стопанство – и слънчеви панели на покрива на обществени сгради. Той също така насърчава държавите да се възползват от облекчените правила за държавна помощ за местните фирми.

Комисията заяви, че ще „проучи как да продължи да използва наличните финансови инструменти за привличане на частно финансиране“ за производството на слънчева енергия и да продължи работата за увеличаване на работните места в сектора.

„Взети заедно, тези действия могат да допринесат за обръщане на настоящия негативен цикъл за сектора и да дадат положителни сигнали за по-нататъшни инвестиции в Европа“, се казва в писмото на ЕК.

За да запази сектора жив, твърди Дрийс Аке, директор по политиката в лобито на SolarPower Europe, Комисията „трябва да бъде по-конкретна много скоро“ с планове за отключване на пари в брой на ЕС.

Министрите на енергетиката на ЕС ще обсъдят искането на Комисията на среща в Брюксел в понеделник. Комисията предлага след това те да подпишат декларация на едно от заседанията си през следващите месеци.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Politico: ЕС притиска страните членки да спасят умиращата соларна индустрия

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!