Следвайте "Буднаера" в Телеграм

И в Кюстендилско роптаят срещу фотоволтаиците

Politico: ЕС притиска страните членки да спасят умиращата соларна индустрия

Жители на кюстендилските села Коняво и Дворище се противопоставиха остро срещу изграждането на фотоволтаичен парк на около 1300 декара площ в землището между двете села. 

Проектът е от 2019 г. На общественото обсъждане в залата на централното градско читалище "Братство" местните изразиха бурно неодобрението си, наложи се пред читалището да бъде изпратена и полиция, информира БНР. До ескалация и напрежение не се стигна. 

За изграждането на фотоволтаика са издадени съответните разрешителни. На терена вече се работи. Експерти по почвознание при БАН разнясниха, че

почвата на отредения терен, който вече е частен, закупен по надлежния ред, не е плодородна. В миналото са правени опити за засаждане на череши, но това е завършило с провал. Сега земята е обрасла и пустее. 

С нищо фотоволтаикът не създава рискове за района и околната среда. Дали защото са организирани от партия "Възраждане" - активисти обаче изразиха бурно несъгласието си. 

"Те са си опекли всичко. Инвестирали са си. Там освен череши тук-там, където се виждаха, другото, преди да започнат тези работи, беше тръни и шипки", коментира  природозащитникът и екоактивист инж. Севделин Атанасов.

Фотовалтаик между Коняво и Дворище ще има. И не само там в Кюстендилско. Като че ли и кметът на Кюстендил инж. Огнян Атанасов е "за":

"Дали има някакви бенефити за община Кюстендил или някаква добавена стойност за общината. Към момента са дарени 6 фотоволтаични парка, които ще бъдат изградени. Дарено е оборудването. В момента се вадят документите.

Ще са върху покривите на детски градини и училища в община Кюстендил.

Вече е изградено на обществената пералня и мисля, че на поликлиниката".

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: И в Кюстендилско роптаят срещу фотоволтаиците - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!