Следвайте "Буднаера" в Телеграм

100 млрд. евро е загубила Германия заради санкциите и войната: германски експерт


Марсел Фрацшер, снимка: Томас Коехлер

Германия е загубила 100 милиарда евро на фона на войната в Украйна и свързаното с нея увеличение на разходите за електроенергия, заяви Марсел Фрацшер, президент на Германския институт за икономически изследвания (DIW Berlin).

„Войната в Украйна и свързаната с нея експлозия на разходите за енергия струват на Германия почти 2,5%, или 100 милиарда евро икономическа продукция през 2022 г.“, каза Фрацшер пред вестник Rheinische Post, добавяйки, че тези разходи ще продължат да се увеличават през следващите години.

Фрацшер каза, че Германия е по-засегната от кризата икономически, защото е по-зависима от руската енергия, има висок дял енергоемка индустрия и „е изключително зависима от износа и световните вериги за доставки“.

Президентът на Германския институт за икономически изследвания (DIW) Марсел Фрацшер очаква войната в Украйна да продължи да увеличава разходите за германската икономика.

Щетите за Германия като място за бизнес все още не са настъпили, но ще настъпят, ако компаниите не ускорят екологичната, икономическата и цифровата трансформация, каза експертът.

Според него по-високите цени на енергията ще останат ясен конкурентен недостатък през следващите десет години, който политиците и компаниите ще трябва да компенсират чрез повече иновации и производителност. Федералното правителство в никакъв случай не трябва да продължава по пътя на големи субсидии за изкопаеми горива.

Една година след началото на войната Германската индустриално-търговска камара (DIHK) също спомена за загуби за икономиката на Германия. Като цяло около 4% от брутния вътрешен продукт на Германия вероятно ще бъдат загубени между началото на войната и края на 2023 г. Това означава, че ще бъдат генерирани около 160 милиарда евро по-малко – еквивалента на около 2000 евро на глава от населението, каза президентът на DIHK Петер Адриан пред „Rheinische Post“.

Защо санкциите срещу Русия се обърнаха срещу Европа: забравените уроци от блокадата на Наполеон

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: 100 млрд. евро е загубила Германия заради санкциите и войната: германски експерт - Обективно

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!