Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Apple се отказва от проекта за електрически автомобили


Снимка: Pixabay

Американският технологичен гигант Apple се отказа от десетилетните си усилия да произведе електрически автомобили, съобщи Bloomberg.

Решението е изненада за близо 2000 служители, работещи по проекта, и е било обявено от главния оперативен директор Джеф Уилямс и Кевин Линч, вицепрезидент, отговарящ за проекта. Много от тях ще бъдат преместени в подразделението за изкуствен интелект на компанията.

Apple и главният изпълнителен директор Тим Кук никога не признаха публично проекта за електически автомобил, вместо това го нарекоха работа по „автономни системи“. Това го превърна в източник на интензивни спекулации в автомобилната и технологичната индустрия.

Откакто Apple започна да отделя ресурси за концепцията през 2014 г., плановете за изграждане на електрическо полуавтономно превозно средство многократно се изместваха и опитите за пускане на продукт на пазара се сблъскаха с множество неуспехи. Apple съкрати десетки служители, свързани с проекта, при преструктуриране през 2016 г. По-рано тази година Bloomberg съобщи, че очакваната дата на пускане на автомобила на технологичната компания е била отложена поне до 2028 г.

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск, чиято компания произвежда електрически автомобили, отговори на решението на Apple да се откаже от проекта, като публикува два емотикона – на поздрав и цигара – в социалната си мрежа X/Twitter.

„Мерцедес“ се отказа от плановете си да продава само електрически автомобили

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Apple се отказва от проекта за електрически автомобили

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!