Следвайте "Буднаера" в Телеграм

„Мерцедес“ се отказа от плановете си да продава само електрически автомобили


Илюстрация: "Мерцедес-Бенц"

„Мерцедес“ няма да изпълни целта си да продава само електрически автомобили до 2030 г.

През 2021 г. германският производител на автомобили обяви планове да продава само електрически превозни средства — „където пазарните условия позволяват“ — до 2030 г. Сега изглежда, че пазарните условия няма да позволят това.

В изявлението си за четвъртото тримесечие, публикувано през тази седмица, компанията подчертава, че ще позволи на изискванията на клиентите да „определят темпото“ за това каква част от нейния автопарк ще бъде електрически. „Мерцедес-Бенц“ очаква общите продажби на електромобили да достигнат едва 50% до 2030 г.

В интервю на автомобилното изложение в Мюнхен през септември миналата година главният изпълнителен директор Ола Келениус за първи път намекна за по-неблагоприятните перспективи за пазара на електрически автомобили.

„Няма да бъде 100% през 2030 г., очевидно… от целия европейски пазар, но вероятно и от страна на „Мерцедес“, каза той, цитиран от Reuters .

„Мерцедес“ очаква продажбите на електромобили да представляват около 19% до 21% от продажбите на нови автомобили тази година.

Германският автомобилен производител не е единственият, който преоценява своите планове за електрически автомобили. Потребителското търсене на електромобили намаля, тъй като купувачите търсят по-достъпни опции и се борят с промените в начина на живот, необходими за притежаване на кола, която се нуждае от електрическо зареждане.

Собствениците на електромобили се оплакват, че намирането на обществени зарядни устройства, които работят, може да бъде трудно, особено при дълги пътувания. А у дома скъпите цени на електроенергията правят домашното зареждане по-скъпо решение, отколкото производителите на автомобили първоначално са си представяли.

„Трудно мога да си представя, че сегашното статукво е напълно устойчиво за всички“, каза Харалд Вилхелм, главен финансов директор на „Мерцедес Бенц“, пред анализатори през 2023 г.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: „Мерцедес“ се отказа от плановете си да продава само електрически автомобили - Обективно

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!