Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Лена кани ГЕРБ да делкат с нов меморандум, но без ДПС и Пеевски в него

Не било ултиматум, а протегната ръка. Започна новия сезон на Dancing Stars в парламента.

Не разбирам свръхреакцията на ГЕРБ откъде дойде. Меморандумът, който предлагаме, е покана за преговори, а не ултиматум. Това каза Лена Бориславова от „Продължаваме промяната“ в пред бТВ в студиото на Цънцърова.

В сряда външният министър Мария Габриел заяви, че няма да подпише „т.нар. меморандум“ и ясно се заговори отново за избори.

Мария Габриел няма да подпише Меморандума на ПП и ДБ, но дума не обели за избори

„Ние не поставихме ултиматум на колегите от ГЕРБ, напротив – поканихме ги на разговори върху конкретна преговорна рамка. Още в първите 10 реда на меморандума е записано, че това е предложение за преговори“, започна Бориславова, пратена да замазва положението в БТВ.

Бориславова няколко пъти натърти на ДПС, които били от страната на ГЕРБ и там трябвало да си останат в техните си 50%. Бориславова опита да замаже наглата идея за подялба с тезата, че партиите трябвало да предлагат независими хора и се раграничи от твърденията на Киро Петков, че ГЕРБ ще предлагат оцапани хора, а ПП “чисти” (като Лорер и жена му от Чаталджагейт, примерно).

Делян Пеевски до 14 февруари разказваше колко много обича и Кирил Петков и Бойко Борисов и непрекъснато му идват на крака в кабинета да ги помирява или да търсят подкрепа от него. ГЕРБ сега трябвало да кажат дали искат ДПС с 1/3 в регулаторите, подкани любимата на Кирил Петков.

ЕугЛена посочи, че има два големи проблема, които трябва да бъдат решени – избирането на шефовете на регулатори, както и проблемите в съдебната система.

„Искам да чуя каква е тяхната визия за регулаторите. Дали искат плаващи мнозинства, дали в регулаторите трябва да влязат зависими политически лица, както стана с КС, дали стоят зад идеята си делението да бъде една трета за ДПС и после една трета за ГЕРБ“, уточни Бориславова.

„Виждаме как работят тези регулатори. Пепи Еврото и Марто Нотариуса са еманация на този процес – регулаторите са избирани с вътрешнопартийни уговорки в едни кабинети. Този процес не може да продължава по този начин“, допълни още тя.

Бориславова е категорична, че от „Продължаваме промяната“ не поставят ултиматум, а канят на преговори за механизъм, за който настояват месеци наред.

На въпрос какво мисли за срещата между Спас Русев и Кирил Петков, Бориславова отговори така: Тази среща не е направена в Банкя, не е в тайна стаичка, а е на обществено място, където всеки може да мине и да чуе за какво си говорят. Мога да ви уверя, че няма да приемаме номинации на Спас Русев за медийните регулатори, а ще търсим най-добрите кадри, които се ползват с обществено доверие.

Бориславова допълни, че регулаторите трябва да бъдат категорично независими.

Според Бориславова, която заяви, че е разглеждала документите по казуса за Чаталджа и сделките на Асен Василев и Даниел Лорер, „в тях не видях някакъв проблем“.

Спрямо ротацията и това дали сегашният премиер Николай Денков би могъл да бъде добър външен министър, Бориславова посочи, че несъмнено щом академикът е бил подходящ за премиер, то той ще бъде и компетентен на мястото на Мария Габриел.

Източни Нова ТВ, 24 часа

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Лена кани ГЕРБ да делкат с нов меморандум, но без ДПС и Пеевски в него - Би Нюз - Топ новини от България

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!