Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Мария Габриел няма да подпише Меморандума на ПП и ДБ, но дума не обели за избори

ГЕРБ направи крачка назад от Сглобката, но нищо повече. Свенливият Бойко прати Мария Габриел да прочете своите персонални обструкции пред “началниците” от Брюксел и Вашингтон, а после и пред българската публика, която плаща заплатите.

Мария Габриел първо уведоми посланиците на САЩ и ЕС, а после българския народ, че няма да подпише сделката с ПП и ДБ. И дори се похвали на кой първо е докладвала – не е на тези, които и плащаме заплатата.

Подробности от нейните лични критики, изречени от подиума във Външно министерство.

“Няма да подпиша т.нар. меморандум.” Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел на пресконференция в сградата на Министерството на външните работи (МВнР). Достатъчно дълго слушах коя е подходящата позиция за Мария Габриел и как трябва да се случат нещата, коментира външният министър.

Време е да кажа какво направих и какво няма да направя, каза Габриел.

„Излизам от среща с посланиците на ЕС и САЩ, на която ги запознах как аз разбирам управлението на държавата и какво смятам да правя и да не правя. Преди всичко – няма да подпиша т.нар. меморандум. Първо, всичко има граници. Моите са, че не приемам държавата да се управлява при тотално неспазване на принципите на демокрацията“.

„Меморандумът на ПП-ДБ влиза в противоречие с българската Конституция. Този документ предлага две политически сили да се споразумеят в абсолютно противоречие с демокрацията, правовата държава и европейските ценности за подялба на служи, регулатори и съдебна система“, добави Габриел.

„Намирам го за ултиматум и опит да променяме закони според партийните си интереси. Цели овладяване на независимата съдебна система“, каза още вицепремиерката.

„Обезпокоителното е, че този документ е изработен с крайна цел – и остава усещането за това – държавата да бъде разделена между две коалиции, а независимите регулации, съдебната система – да бъдат поделени в нарушение на законодателството на държавата за сметка на лични цели и партийни интереси“, каза тя.

Според Габриел текстовете от меморандума категорично сочат, че „по същество този документ предлага две политически сили да се споразумеят в абсолютно противоречие с Конституцията, демокрацията и европейската практика за подялба на регулатори, съдебна система и служби за сигурност.

Меморандумът влиза в противоречие с българската конституция, посочи още Мария Габриел и добави, че той е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи.

Според Мария Габриел:
“Меморандумът е опит за политичеса търговия!
Две политически сили да си делкат държавата – това е нарушение на българската конституция.

Срокът за промените в службите – юни 2014 показва, че ще се ползват за политически цели и обеинения за евроизборите.
КЗК ще бъде използвана за политически цели.

Цели се България да има външна политика на два гласа, според Мария Габриел.
ПП прати по приложение за чат програмата с цел да саботира процеса по преговорите.”

Преди това от поредната си безсмислена разходка в Париж нещото като премиер Денков коментира Меморандума, но видимо е останал сюрпризиран от позицията на Габриел час по-късно:

„Целта на меморандума е отново да върнем фокуса върху това защо сме направили това правителство, защо има Народно събрание, което трябва да си довърши работата и в това отношение не мисля, че трябва да има изненади. С г-жа Габриел се разделихме с идеята, че ще обсъдим министрите, след като тя направи преглед на тяхната работа и след като проведе разговори с тях, за да седнем и да ги обсъдим. Това досега не се е случило“.

Премиерът коментира, че е въпрос на преговори дали външното ни министерство може да бъде разделено на две, като той поеме ролята на вицепремиер по европейските въпроси, но не изключва и такъв вариант:

„Всичко това е въпрос на преговори. Искам да подчертая много ясно – това е детайл в цялата голяма картина. Голямата картина е, че това правителство, това Народно събрание имат смисъл да съществуват, ако продължат да изпълняват това, което е записано в управленската програма и реформите, заради които сме се събрали заедно в това правителство“.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Мария Габриел няма да подпише Меморандума на ПП и ДБ, но дума не обели за избори - Би Нюз - Топ новини от България

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!