Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Британците са предупредени за спад в ръста на заплатите

Тъкър Карлсън: Борис Джонсън поиска 1 милион долара за интервю

Работниците в Обединеното кралство може да се сблъскат с по-ниско увеличение на заплатите през тази година, тъй като работодателите обмислят да намалят увеличенията на възнагражденията на фона на продължаващите икономически проблеми, според неотдавнашен доклад на Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD)

В доклада се посочва, че спадът в ръста на заплатите идва в момент, когато много работодатели в Обединеното кралство намаляват плановете си за наемане на служители поради забавянето на растежа.   

Средното очаквано бъдещо увеличение на заплатите в Обединеното кралство се понижи до 4 % през последното тримесечие на 2023 г., след като известно време се задържаше на ниво от 5 %, отбелязвайки първия спад от началото на пандемията от Ковида-19. Средното очаквано увеличение в частния сектор показа същия очакван спад - от 5% на 4%, докато очакваното намаление в публичния сектор беше по-стръмно - от 5% на 3%.   

"Това се усеща като ключов момент на пазара на труда в Обединеното кралство", заяви старши икономистът на CIPD по въпросите на пазара на труда Джон Бойс. "Разликата в очакванията за заплатите в публичния и частния сектор отново се увеличава в момент на нарастващ натиск върху обществените услуги", отбеляза той.

По-ниското увеличение на заплатите ще нанесе удар върху покупателната способност на британците и ще намали разполагаемия доход в момент, когато разходите за живот нарастват, което ще накара мнозина да преразгледат бюджетите и разходите си, предупредиха експерти.  

"Станахме свидетели на продължителен период на висок ръст на заплатите в отговор на свития пазар на труда и на висока инфлация, която повишава разходите за живот. Ръстът на заплатите помогна на отделните хора, но остави работодателите с по-високи разходи за заплати, които трябва да покрият", обясни Бойс.  

В проучването, проведено през миналия месец, участваха над 2000 работодатели. Около една трета от работодателите планират да увеличат броя на служителите си през следващите три месеца, докато 10% предвиждат съкращения.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Британците са предупредени за спад в ръста на заплатите | | Новини от България и Света | 19min.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!