Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Мигрантите си имат частни квартири у нас


Самолетът с депортираните от Австрия мигранти е кацнал на летище София точно в 11,16 часа във вторник.

Председателят на ДАБ Мариана Тошева пред “Труд news”: Някои заявяват външни адреси

Транспортът е от държавата-изпращач

Центровете за бежанци в страната са около 50 процента запълнени

Пристигналите у нас с чартърен полет мигранти от Австрия, Белгия, Германия по Дъблинското споразумение може да живеят в България и на квартира, като ангажиментът им е предварително да са заявили адрес в Държавната агенция за бежанците.

Киро Петков: Бежанците идват регулярно в България! Държавните медии крият скандалното му изказване

“Ако искат, мигрантите може да са на външни адреси, част от хората, които са в процедура, са на външен адрес. Те заявяват адрес, на който пребивават - може да са при приятели, но не са в наш център”, каза пред “Труд news” Мариана Тошева, председател на Държавната агенция за бежанците. Центровете за бежанци у нас са с капацитет 2568 души, като към момента те са запълнени на около 50 процента, поясни още Тошева.

Безлов: Вероятно е имало няколко чартърни полета с бежанци

При заявени трансфери мигрантите предварително получават назначение да се явят в съответния приемателен център. А транспортът, както в случая с чартърния полет от вторник, се заплаща от страната, която ги изпраща обратно в България, в случая Австрия, Германия и Белгия.

“Страните членки си заплащат транспорта, както и ние - ако изпращаме по Дъблинското споразумение, България трябва да осигури транспорта като финансиране”, заяви Мариана Тошева. С чартърния полет от вторник са пристигнали 18 мигранти от Виена, като са били заявени първоначално 24. Други пристигат по различно време и с индивидуални трансфери.

Бежанци с чартър

ИТН: Това е национално предателство

142 души на борда

С чартърен полет, номер QS4380, от Виена до София, на авиокомпания “Смартуингс”, в 12.10 на обяд беше докарана първата група мигранти от Афганистан и Сирия, обяви предедателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов в нарочна декларация от парламентарната трибуна. И нарече унизителна цялата операция по приемането на мигрантите у нас, тъй като по случая се криело информация от държавните власти. “Първо, полета беше обявен не на компания Смартуингс, а на авиокомпания Райън еър, ама явно са се светнали, че това е много грозна лъжа и може да има съдебни последствия. После, полетът изчезна от информацията за пристигащите самолети на летище София. Правителството на Денков, твърди, че са пристигнали само 18 човека. Трудно е да се повярва, че е вдигнат цял самолет Боинг 737, който е с 148 места само за 18 човека”, каза Тошко Йорданов.

“Много по-достоверно звучи получената от нас информация, че на борда е имало 142 мигранти. Освен това, малко по-късно, по информация от медиите, е кацнал втори чартър по линия Брюксел - Загреб - София, с още една група мигранти и там също не е ясно колко афганистанци и сирийци са ни докарали. Утре колко ще докарат? А вдругиден? А следващите месеци?”, запита Йорданов.

“Да приемеш, безусловно афганистанци и сирийци, само заради безсмисления въздушно-капков Шенген е национално предателство. Защото тези хора поставят под заплаха националната сигурност на България, независимо от вътрешно-политическите борби”, каза председателят на ПГ на ИТН.

Корнелия Нинова: Криенето на истината само увеличава страховете

БСП пита кой ще издържа пристигналите

Лидерът на БСП Корнелия Нинова

Кой ще плаща издръжката на мигрантите, пристигащи у нас, попитаха от БСП в началото на пленарното заседание в сряда. “Колко? Колко договорих-те? Защото в това споразумение, което подписахте, пише - без ограничение в броя. Колко мигранти и кога ще дойдат? Къде ще бъдат настанени, на чия издръжка? Включвате ли ги в плановете за регионално развитие на общините и в кои общини?”, попита лидерът на БСП Корнелия Нинова. Поставяме тези въпроси заради продължаващото мълчание и криене от българското общество. Сутринта излезе информация от медиите, че пристигат 18 човека. На обяд бяха 10. Вечерта - над 30. И никаква официална информация от управляващите”, каза Корнелия Нинова. “Криенето на истината само увеличава страховете и съмненията, че предадохте българския национален интерес за едно нищо - Шенген по въздух и вода е едно нищо. Това е 3% Шенген”, категорична беше Нинова.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Мигрантите си имат частни квартири у нас - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!