Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЕС няма да конфискува активите на Русия

Европейският съюз няма да конфискува средствата на Руската централна банка, които в момента са замразени заради санкциите, свързани с Украйна. Няма съгласие между страните-членки за този рискован ход, заявиха висши представители на ЕС пред Ройтерс.

Русия завладява Африка, Европейският съюз дреме

САЩ и ЕС замразиха около 300 милиарда долара руски държавни активи през 2022 г. заради войната в Украйна. Киев многократно призова Запада да изземе средствата и да ги предаде на Украйна, още повече през последните месеци, когато финансовата и военната помощ от Вашингтон и Брюксел започна да намалява.

„Конфискация на руските активи няма да се случи. Няма съгласие по този въпрос между държавите-членки на ЕС“, каза високопоставен служител на ЕС, описан като имащ представа за преговорите по въпроса.

Такава конфискация на суверенни активи би била безпрецедентна. Това може също така да изплаши инвеститорите от цял свят, загрижени, че парите им няма да бъдат в безопасност в ЕС, е опасението на някои от страните-членки.

„Трябва да бъдем много предпазливи с това предложение“, заяви белгийският финансов министър Винсент ван Петегем пред репортери във вторник. – „Мисля, че е важно това, което може да се появи на масата, да бъде правно обосновано и да избягваме всякакво въздействие върху финансовата стабилност.“

Люксембургският външен министър Ксавие Бетел заяви, че е „много предпазлив“ по отношение на конфискуването на руски активи. „Представете си, ако решим политически да дадем милиарди на Украйна. И след шест месеца имаме съдебно решение, в което се казва, че нямаме право да им ги дадем. Кой ще плати тогава?“, попита Бетел.

Друго притеснение за блока е, че повечето от замразените в момента руски активи – около 200 милиарда долара – са в базираната в Белгия финансова компания Euroclear.

„ЕС не може да спаси Euroclear“, заяви високопоставен служител. – „Euroclear управлява трилиони и фалитът й би бил много повече от бюджета на ЕС. Трябва да балансираме риска и печалбата“.

Русия многократно е предупреждавала САЩ и ЕС, че изземването на нейните активи би било равносилно на „кражба“, която би нарушила международното право, би подкопала западните резервни валути и би нарушила световната финансова система. Москва също има достъп до западни активи на стойност 288 милиарда долара, които заплаши да конфискува като ответен отговор – голяма част от тях принадлежат на Euroclear.

Замразените руски активи все още генерират лихви, а Европейската комисия предложи миналия месец да изземе тези средства и да ги насочи към Украйна, оставяйки главницата непокътната. Сумата може да достигне до 17 милиарда евро през следващите четири години. Планът за изпращане на Киев на общо 50 милиарда евро финансиране от ЕС до 2027 г. беше задържан от Унгария, която наложи вето.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: ЕС няма да конфискува активите на Русия

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!