Следвайте "Буднаера" в Телеграм

И Швеция върна казармата

В Швеция възобновиха гражданската наборна служба. Решението беше обявено от правителството на кралството,  съобщава Известия.

NBC: Русия ще победи Украйна до няколко седмици без нова помощ от САЩ

Зам.-шефът на "Билд": Украинските сили са в патова ситуация. Рядко съм виждал толкова мрачна картина

Румъния призова Западът да нанесе стратегическо поражение на Русия

Шефът на военния комитет на НАТО: Готвим се за война с Русия

„От днес могат да бъдат записвани и призовавани за преквалификация за държавна служба наборници, които вече са преминали подходящо обучение за работа в градската спасителна служба и електроснабдителния сектор“, се казва в съобщението.

Решението за въвеждане на държавна служба беше взето от шведското правителство на 21 декември миналата година.  „За да са в изправност обществено значимите функции дори при повишена тревога и война, е необходимо да се осигури човешки ресурс. Днешното активиране е важна стъпка в тази посока“, заяви шведският министър на гражданската защита Карл-Оскар Булин.

По-рано на 7 януари той отбеляза, че в страната може да избухне война. Министърът призова гражданите да бъдат подготвени за подобно развитие и обясни, че на фона на конфликта в Украйна идеята за стабилен свят вече не е константа. На свой ред главнокомандващият въоръжените сили на държавата Микаел Буден отбеляза, че ситуацията е станала много сериозна.

Преди това на 27 октомври заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Александър Грушко заяви, че Русия в своето военно планиране отчита факта, че Швеция рано или късно ще стане член на НАТО. Той отбеляза, че подобно нещо е било абсолютно очаквано. Както посочи дипломатът, за Северноатлантическия алианс е важно да се премахнат географските пропуски в отбранителната система на организацията, поради което НАТО се опитва да разшири територията си.

Същия месец шведският журналист Крис Форсне посочи, че Швеция е хваната в капана на решението си да се присъедини към НАТО по време на конфликтите в Украйна и Близкия изток. Според нея страната е имала традиция да пази неутралитет, но след присъединяването си към Северноатлантическия алианс се е оказала в конфронтация с Русия.

Сърбия мисли да връща казармите. Къде до нас има задължителна военна служба?

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: И Швеция върна казармата

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!