Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЕК иска глобален контрол върху цялата информация онлайн


Урсула фон дер Лайен и Клаус Шваб, президент на Световния икономически форум, в Давос, снимка: weforum.org

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен се обърна към „елитите“ на Световния икономически форум в Давос, призовавайки за всеобхватен глобален контрол върху потока от цялата информация в дигиталната ера.

Орбан постави червени линии пред ЕС за ЛГБТ и миграцията

„Основната грижа за следващите две години не е конфликтът или климатът, а дезинформацията“, заяви Фон дер Лайен и добави: „Границата между онлайн и офлайн става все по-тънка и това е още по-важно в ерата на изкуствения интелект (ИИ)“.

Обръщайки се към световния „елит“ в Давос с „превъзходителства“ и лично към Клаус Шваб, президент на Световния икономически форум, със „скъпи“, Фон дер Лайен призова за разработването на „нова глобална рамка за рисковете от ИИ“ и обещание за „стимулиране на глобалното сътрудничество“, за да се предотврати разпространението на „дезинформация“.

Според Урсула фон дер Лайен: „Много от решенията се крият не само в страните, които работят заедно, но, което е от решаващо значение, в бизнеса и правителствата, бизнеса и демокрациите, които работят заедно“, добавяйки, че „докато правителствата държат много от лостовете за справяне с големите предизвикателства на нашето време, бизнесът има иновациите, технологиите, талантите, за да достави решенията, от които се нуждаем, за да се борим със заплахи като изменението на климата или дезинформацията в индустриален мащаб“.

Фон дер Лайен заяви, че 2024 г. е „най-голямата изборна година в историята“ и изрази загриженост, че „свободата идва с рискове“. През тази година ще се проведат избори за президент в САЩ и в Русия, както и избори за Европейски парламент в ЕС.

„Винаги ще има такива, които се опитват да използват нашата откритост, както отвътре, така и отвън. Винаги ще има опити да ни отклонят от пътя. Например с дезинформация“, добави тя.

Президентът на ЕК посочи Закона за цифровите услуги на ЕС като пример за справяне с „дезинформацията“. Мнозина обвиняват ЕК, че под прикритието на предотвратяване на „речта на омразата“ и „дезинформацията“ Брюксел установява контрол върху цялата информация в социалните мрежи и налага цензура.

„С нашия Закон за цифровите услуги определихме отговорността на големите интернет платформи за съдържанието, което популяризират и разпространяват“, похвали се Фон дер Лайен.

Тя заключи, че „няма съмнение, че сме изправени пред най-големия риск за глобалния ред в следвоенната епоха. Но според мен също няма съмнение, че можем да продължим напред с оптимизъм и решителност.“

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: ЕК иска глобален контрол върху цялата информация онлайн

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!