Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Орбан постави червени линии пред ЕС за ЛГБТ и миграцията

Унгария е отворена за диалог с Еврокомисията за размразяване на парите за Будапеща от европейските фондове, но има "червени линии" - ЛГБТ и миграцията, заяви Гергей Гуяш, началник на кабинета на унгарския премиер, предаде Ройтерс.

УНИЩОЖАВАНЕ НА СЕМЕЙСТВОТО

Той обвини Брюксел в лицемерие, като посочи, че ЕС е решил да игнорира споровете около съдебната и медийната реформа в Полша.

ЕК иска глобален контрол върху цялата информация онлайн

"Унгарското правителство смята, че една от слабостите на сегашния Европейски съюз е, че се намесва във вътрешната политика на своите членове“, подчерта Гуяш, като отбеляза, че реакциите в Брюксел на събитията в Полша показват, че ЕС се управлява от "банда лицемери".

Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен заяви вчера, че е уверена, че решение за помощта за Украйна ще бъде намерено между 27-те членки на блока.

По думите на Гуляш, Унгария е далеч от постигане на споразумение. "Ако това не се случи, останалите 26 членки на ЕС биха могли да да постигнат решение без Унгария", коментира Гергей Гуяш.

Предоставянето на помощ чрез 26 двустранни споразумения е вариант, който е обсъждан, но е по-сложен и скъп и може да навреди на единството на ЕС, посочва Ройтерс.

Междувременно, Европейският парламент прие днес резолюция, в която заяви, че ще оцени възможността да бъде отменено решението на Европейската комисия за осигуряване на над 10 милиарда евро от бюджета на ЕС за Унгария.

Евродепутатите изразяват силна загриженост от по-нататъшното подкопаване на демокрацията, върховенството на закона и основните права в Унгария, особено с наскоро приет закон, който беше сравнен с руския "закон за чуждестранните агенти", се посочва в съобщение на ЕП. Евродепутатите призовават Европейския съвет да оцени дали Унгария е извършила "сериозни и трайни нарушения на европейските ценности" съгласно процедурата по член 7 от договора за ЕС.

Според тях отказът на унгарския премиер Виктор Орбан да подкрепи продължаването на помощта от ЕС за Украйна представлява "пълно неуважение и нарушение на стратегическите интереси на ЕС, и в нарушение на принципа на искрено сътрудничество". 

Източници: "Труд", Агенция "Фокус"

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Орбан постави червени линии пред ЕС за ЛГБТ и миграцията | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!