Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Доц. Сарийски: Светът го чака дългова криза. Германия е в техническа рецесия

2023 година бе годината на подготовка – от един период, който не беше особено добър, към друг, който ще бъде значително по-лош. Защото, ако погледнем големите течения в икономиката, не можем да видим никъде поле за оптимизъм. Това коментира пред Радио „Фокус“ икономистът доц. Григор Сарийски.

По думите му един от основните проблеми не само на българската икономика, а изобщо в света е нарастването на дълговете, и по-точно нарастването на разходите за тяхното обслужване: „В резултат от увеличението на основните лихви на централните банки, разходите за лихви общо надхвърлиха бюджета за отбрана на Съединените американски щати, аналогична тенденция върви в Европа, просто с известно закъснение. Така че оценката на повечето икономисти, в т.ч. и на икономисти от Международния валутен фонд е, че натрупването на все по-големи и по-големи дългове ще доведе света до една дългова криза, с която ще бъде много трудно да се справим с традиционните мерки“.

„И от тук насетне, очакванията са за последващо намаляване на лихвите, т.е. това означава връщане на инфлацията, това означава и потапяне в същия онзи хаос, от който така старателно се опитахме да избягаме. Вече голяма част от хората, от икономистите, смятат, че сме вече избягали, но всъщност не – това е отлагане, но не и окончателно решаване на проблема“, отбелязва икономистът.

Дефицитът в САЩ излиза от контрол. Иде ли фискалния колапс при Байдън? ГРАФИКИ

Сарийски подчерта, че безработицата е започнала постепенно да се увеличава и според него има фундамент, който ще подкрепи тази тенденция„Защото виждаме намаляването на националното производство, виждаме потъването на някои от нашите основни търговски партньори в рецесия. Германия вече преживя една техническа рецесия, но се е запътила към втора рецесия, което означава ограничаване на бизнеса, ограничаване на работните места, затруднения с изплащането на заплатите или най-малкото затруднение с поддържането, с догонването на темпа на инфлация.

„И това означава, че хората ще трябва да работят още повече, за да могат някак да свързват двата края. В този смисъл, независимо  какво е желанието на хората, действителността ще бъде съвсем различна от това, което ние искаме. И между другото, това е една тенденция, която се разпростира изобщо в света към ограничаването на икономическата активност“, казва още той.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Доц. Сарийски: Светът го чака дългова криза. Германия е в техническа рецесия

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!