Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Дефицитът в САЩ излиза от контрол. Иде ли фискалния колапс при Байдън? ГРАФИКИ

Ако 2023 г. беше лоша за САЩ, то 2024 г. – година на избори – се очертава да бъде далеч по-лоша, пише Тайлърд Дърдън в материал за ZeroHedge.

Министерството на финансите на САЩ публикува отчет на бюджетния дефицит за декември 2023 г.  и няма да е изненада за никого, че страната продължава да харчи повече и от пиян моряк. Както показва графиката, през месец декември САЩ са събрали едва 429 милиарда долара от различни данъци, докато общите разходи са достигнали 559 милиарда долара…, което води до дефицит за декември от 129,4 милиарда долара.

Както се вижда от следващата графика, обичайно декемврийският дефицит е едва в диапазона 10-20 млрд. долара… до 2020 г., когато се взривява до рекордните 140 млрд. долара. И макар че през 2021 г. той рязко спада, през 2022 г. се „възстановява“ значително, а през миналия месец се покачва съвсем малко до кризисния декемврийски връх!

Постъпленията от данъци в размер на 429,3 млрд. долара през декември са намалели реално с цели 5,6% спрямо 454,9 млрд. долара през декември 2022 г. и с драстичните 11,8% спрямо декември 2021 г. На дългосрочна база общите данъчни постъпления в САЩ възлизат на 4,521 млрд. щатски долара, или със 7,2% по-малко на годишна база. Това вече е деветият по ред годишен спад на дългосрочните данъчни постъпления – нещо, което в исторически план се е случвало само когато САЩ са били в рецесия.

За разлика от данъчните постъпления, съществува опасност от спад в разходите. И наистина през декември САЩ са похарчили общо 559 милиарда долара, което е с 3,5% повече от похарчените 540 милиарда долара преди година и много повече от 508 милиарда долара през 2021 г. На базата на 6-месечна средна стойност бързо се приближаваме към експоненциалната фаза, дори когато отчитаме разрастването на разходите през 2020 и 2021 г.

Ако съберем всичко това в едно, ще получим най-страшната от всички графики: бюджетният дефицит от началото на годината, три месеца след фискалната 2024 г., вече е 509 млрд. долара, което би било най-големият дефицит в историята на САЩ след едно тримесечие, с изключение на заветната 2021 г., когато САЩ инжектираха няколко трилиона под формата на стимули. 

„Що се отнася до последния и най-шокиращ извод от данните, декемврийският бюджетен дефицит от 129,4 милиарда долара е с повече от 40 милиарда долара по-висок от средната оценка от 87,5 милиарда долара и е с повече от 50% по-висок в сравнение с декемврийския дефицит от 85 милиарда долара през фискалната 2022 г.“, пише авторът.

Излишно е да споменаваме, че това е напълно неустойчиво и гарантира фискален колапс на САЩ – не ако, а когато. От друга страна, ние вече знаехме това благодарение на Службата за бюджетен контрол, която беше достатъчно любезна да очертае крайната ситуация:

„Най-смешното във всичко това е, че САЩ скоростно вървят към към разруха въпреки комичната пропаганда на Белия дом. Нямаме търпение да видим какво наистина ще се случи с бюджетния дефицит през следващите 10 години. Подсказка: няма да има щастлив край“, завърша материалът.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Дефицитът в САЩ излиза от контрол. Иде ли фискалния колапс при Байдън? ГРАФИКИ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!