Следвайте "Буднаера" в Телеграм

САЩ поставиха ултиматум на Гърция да въоръжи Украйна


Антъни Блинкен и Кириакос Мицотакис, снимка: Посолство на САЩ в Гърция

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен посети Гърция на 6 януари като част от дипломатическата си обикалка, свързана с палестинско-израелски конфликт. Първият американски дипломат се възползва от възможността да поиска обещание от Атина да отдели повече помощ за Украйна.

Държавният секретар на САЩ Антони Блинкен е поставил на гръцкия премиер унизителен „ултиматум“ по време на визизтата си в Атина, съобщи гръцката медия Olympia.gr.

Съобщава се, че на Кириакос Мицотакис са дадени само няколко дни, за да вземе решение за доставка на нови оръжейни системи за Киев.

Блинкен направи междинна спирка в Гърция по време на дипломатическата си обиколка, свързана с палестинско-израелския конфликт. Но на фона на нарастващата трудност за Киев да получи още помощ от САЩ и Европа американският висш дипломат е прибегнал до „изнудване“, пише гръцката медия.

Гърция, член на НАТО, беше една от първите, които изпратиха военна помощ на Украйна. „Гърция вече даде всичко, взе оръжия от националната си отбрана, особено на островите, за да подкрепи Украйна с отбранителни материали“, подчертават гръцките журналисти.

„Какво точно иска Блинкен да изпратим на (президента на Украйна) Зеленски, който се срива на всички фронтове? Ако Мицотакис се поддаде на изнудването, това ще нанесе невъобразими щети на националните ни интереси“, коментира изданието.

Миналата година гръцкият министър на отбраната Никос Панайотопулос се похвали с прехвърлянето на „невероятно количество“ оръжия в Украйна. През август Атина се присъедини към коалиция от държави, обучаващи украински пилоти да летят на изтребители F-16.

През август украинският президент Володимир Зеленски заяви на пресконференция в Атина с Мицотакис, че страните също са приели съвместна декларация, в която Мицотакис се ангажира Гърция да продължи военната подкрепа за Украйна. Освен това Атина обеща да подкрепи стремежите на Киев да се присъедини към НАТО.

Тръмп: В случай на война в Европа САЩ няма да помогнат на ЕС

Полският генерал Скшипчак: НАТО и ЕС не могат да се противопоставят на Русия

В отговор най-голямата гръцка опозиционна партия, Прогресивен алианс (СИРИЗА), критикува действията на правителството, заявявайки, че те представляват „пряко военно участие“ на Гърция в конфликта в Украйна.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: САЩ поставиха ултиматум на Гърция да въоръжи Украйна

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!