Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Bloomberg: САЩ възнамеряват да завземат Арктика


Снимка: МО на САЩ

Претенциите на САЩ за нови територии в Арктика са „завземане“, заяви колумнистът на Bloomberg Лиъм Денинг.

Така Денинг коментира решението на Вашингтон да обяви разширяването на континенталния си шелф с близо 1 милион кв. км. в Арктика и Берингово море, територия  с нарастващо стратегическо значение, за която претендират още Канада и Русия.

„Едностранното завземане от Америка на около 380 000 квадратни мили (984 195 квадратни километра) от морското дъно е тревожно предзнаменование за света“, предупреди журналистът.

Според наблюдателя подаръкът под формата на нова територия, която САЩ си подариха за Коледа, е еквивалентен по площ на Тексас заедно с щата Ню Мексико.

Интересът към Арктика нараства, тъй като търсенето на критични минерали за чиста енергия и отбранителни цели се увеличава.

В отговор на решението на САЩ ръководителят на международния комитет на Съвета на федерацията на Русия Григорий Карасин заяви, че Русия предприема всички необходими мерки за защита на националните си интереси в Арктика. Сенаторът отбеляза също, че изявленията на Държавния департамент по този въпрос са безполезни, защото „това е агресивната същност на САЩ, която се проявява повече от 200 години“.

Началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов заяви, че Западът засилва военното си присъствие в географските ширини на Арктика и развива военна инфраструктура. В същото време Русия разположи войските си там не за да демонстрира сила, а за да гарантира сигурността на икономическото развитие на региона, включително корабоплаването във водите на Северния морски път и изпълнението на проекти в областта на проучването и добива на природни ресурси, заяви той.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Bloomberg: САЩ възнамеряват да завземат Арктика

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!