Следвайте "Буднаера" в Телеграм

САЩ разшириха границите си с 1 млн. кв.км. Москва: Претенциите на САЩ за повече територия в Арктика са неприемливи

Николай Харитонов, председател на комисията за Арктика към Държавната дума (долна камара на руския парламент), заяви вчера, че подходът на САЩ за разширяване на територията им в Арктика е неприемлив и може да доведе до увеличаване на напрежението в региона. Това съобщава руската информационна агенция „Спутник“.

На 19 ноември Държавният департамент на САЩ излезе с изявление, в което обяви разширяването на суверенитета си върху външния континентален шелф на Арктика и Берингово море, включващ близо 1 милион квадратни километра площ.

САЩ разшириха границите си с 1 млн. кв.км.

САЩ разшириха претенциите си върху океанското дъно с площ два пъти по-голяма от Калифорния, осигурявайки си права върху потенциално богата на ресурси територия в момент, когато Вашингтон засилва усилията си да подсигури доставките на минерали, ключови за бъдещите технологии.

Разширеният континентален шелф на САЩ обхваща около 1 милион квадратни километра, предимно в Арктика и Берингово море, зона с нарастващо стратегическо значение, към която Канада и Русия също имат претенции. САЩ декларираха разширените граници на шелфа в Атлантическия океан, Тихия океан и Мексиканския залив, съобщи Bloomberg.

Изявлението на Държавния департамент от 19 декември картографира външните граници на континенталния шелф на САЩ, сухопътната територия на страната под морето. Съгласно международното право държавите имат икономически права върху природните ресурси на и под морското дъно въз основа на границите на техните континентални шелфове.

Въпреки че не е ясно какви природни ресурси, ако има такива, могат да бъдат експлоатирани, Вашингтон се стреми да увеличи достъпа си до така наречените критични минерали, които са необходими за батерии за електрически превозни средства и проекти за възобновяема енергия, индустрии, които администрацията на Байдън е маркирала като ключови за националната сигурност.

Ресурсен потенциал

Континенталният шелф на САЩ съдържа 50 твърди минерала, включително литий и телур, и 16 редкоземни елемента, пише Джеймс Краска, професор по международно морско право във Военноморския колеж на САЩ. Разширението „подчертава американските стратегически интереси в осигуряването на тези твърди минерали на морското дъно, понякога разположени на стотици мили от брега“, пише експертът.

Последната оценка на Геоложката служба на САЩ, извършена през 2008 г., изчислява, че залежи от около 90 милиарда барела  нефт и 1670 трилиона кубически фута газ се намират в Арктическия кръг, заедно с критични метали, необходими за електрификацията. Въпреки това по-голямата част от тази оценка се основава на проучвания на земята, а морският потенциал е до голяма степен неизследван.

Повече от половината от разширения континентален шелф на Америка – 520 400 квадратни километра – се простира на север от Аляска към Северния ледовит океан, включително зона, която се припокрива с претенциите на Канада за морското дъно.

Други 176 300 квадратни километра се намират в Берингово море, между Аляска и Русия, но попадат от американската страна на морската граница между двете страни. Канада и САЩ нямат споразумение за морска граница в Арктика и установяването на външните граници на САЩ в Арктика „ще зависи от определянето на границите с Канада“, според изявлението на Държавния департамент.

Морско право

Конвенцията на ООН по морско право от 1982 г., която САЩ никога не са ратифицирали, урежда морските зони около държавите. Съгласно международното право държавите имат право на всякакви ресурси в морето или морското дъно в рамките на техните така наречени изключителни икономически зони, които могат да се простират до 200 морски мили от брега.

Но освен това те могат да претендират за икономически права върху ресурси на или под морското дъно, където се простира техният континентален шелф, макар и не във водния стълб. Моретата над тях също остават международни води. Русия, Дания и Канада чакаха с години техните припокриващи се претенции за арктическото морско дъно да бъдат прегледани от Комисията за границите на континенталния шелф, подкрепяна от ООН група, като Русия беше първата, която получи решение по-рано тази година.

Държавният департамент заяви, че САЩ трябва да се установят морски граници в бъдеще с Канада, Бахамските острови и Япония, където претенциите им се припокриват.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Москва: Претенциите на САЩ за повече територия в Арктика са неприемливи - Поглед Инфо

САЩ разшириха границите си с 1 млн. кв.км.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!